reklamı kapat

POPÜLER

2012 yılında cepten 500 milyon TL’lik mobil ödeme yapılacak

 - Güncelleme: 08 Aralık 2022 00:11

Mobil finansal servislerde devrim niteliğinde yenilikler üzerinde çalıştıklarını belirten Turkcell Ürün ve Servis Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar, Turkcell Mobil Ödeme ile bugüne kadar yaklaşık olarak 1 milyon kullanıcının işlem yaptığını ve Turkcell Mobil Ödeme’nin her ay yüzde 20 artışla büyüdüğünü ifade etti. Yapılan işlem sayısının 2 milyonu bulduğu Turkcell Mobil Ödeme ile 2012 yılında yapılacak ödeme hacminin 500 milyon TL’yi bulmasını hedeflediklerini de sözlerine ekleyen Cenk Bayrakdar, Türkiye’de 46 milyon seviyesinde bulunan çalışabilir nüfusun 16 ila 20 milyonunun bankacılıkla ilişkisi bulunmadığına, kredi kartı sahiplerinin sayısının 21 milyon, kredi kartlarının tüm harcamalar içindeki payının ise yüzde 26 olduğuna işaret etti. Mobil finansın bankacılık hizmetlerinden yararlanamayan kesimlere ulaşmada önemli bir araç olduğunu da sözlerine ekleyen Cenk Bayrakdar, mobil ödemenin en çok kredi kartı olmayan gençler ve internette kredi kartı kullanmak istemeyenler tarafından tercih edildiğini de söyledi. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 2 milyon işlemin yüzde 40’ının internette oyun sitelerinde, yüzde 26’sının sosyal ağlarda yapıldığını söyleyen Bayrakdar, yalnızca tek bir SMS ücreti dışında herhangi bir aboneli ücreti olmayan Turkcell Mobil Ödeme’nin Özel İletişim Vergisi’nden muaf tutulduğunu da konuşmasında hatırlattı.

“TURKCELL MOBİL CÜZDAN 2010 SONUNDA TİCARİ KULLANIMDA”
Cenk Bayrakdar, Mobil Cüzdan uygulamaları hakkında şu sözleri söyledi: “2012 yılında dünyada NFC ödeme hacminin 30 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. 2014 yılında da her 6 kişiden biri NFC uyumlu telefon kullanıyor olacak. 2012’de Türkiye’de cep telefonundan yaklaşık 500 milyon liralık ödeme yapılacak. Ancak şu anda 3 tane NFC destekli telefon bulunuyor. Bu telefonlar yaygınlaşmadı. NFC uyumunun tüm telefonlarda standart özellik haline gelmesini ve NFC destekli telefonların yaygınlaşmasının 2012’de gerçekleşmesini bekliyoruz. Turkcell olarak NFC ve diğer temassız çözümlerin hayata geçebileceği uçtan uca çözüm platformu geliştiriyoruz. Tüm banka ve servis sağlayıcılara açık olacak bu platformu 2010 yılında ticari olara kullanıma sunmayı hedefliyoruz.”

MOBİL CÜZDAN’LA NELER YAPILABİLECEK?
•    Alışveriş: Kredi kartınızla yapabileceğiniz her şey… Acıktığınızda metro durağındaki otomattan yiyecek ya da Coca Cola / Pepsi otomatlarından içecek satın alabilirsiniz.
•    Bilet: Bir kültür-sanat etkinliğinin biletini, posterindeki etikete cep telefonunuzu okutarak anında alabilir, konsere, maça, sinemaya cep telefonunuzla girebilirsiniz.
•    Tanıtım: Cep telefonunuzu okutarak, sinema salonundaki afişten filmin fragmanını, bir spor etkinliğinin posterinden şampiyonayla ilgili tüm bilgileri anında cep telefonunuza indirebilirsiniz.
•    Seyahat: Otobüs, metro, vapur, tren ve uçağa binebilir, taksiye ödeme yapabilirsiniz.
•    Kimlik: Giriş-çıkış için izin gerektiren yerlerde ya da turnike geçişlerinde cep telefonunuzu kullanabilirsiniz.
•   Anahtar: Ev, otomobil, otel odası gibi yerlerde, cep telefonunuzu okutarak kapıyı açabilirsiniz.