reklamı kapat

POPÜLER

2025 yılının devriye aracı

 - Güncelleme: 07 Ocak 2013 19:45

POLİS KAMERASINDAN ÇEKİLMİŞ OTOYOL KOVALAMACALARINA VEDA ETMEYE HAZIRLANIN, SUBARU’NUN “LA DESIGN CHALLENGE” GALİBİ TASARIMI SAYESİNDE 2025 YILINDA BU GÖRÜNTÜLER NOSTALJİ OLACAK

Uluslararası Los Angeles Otomobil Fuarı kapsamında her yıl düzenlenen ve en az fuar kadar ilgi çeken Design Challenge tasarım yarışması bu yıl da fuarın öne çıkanlarındandı. Üreticilerin gelecekte kullanılacak farklı konseptleri belirlediği yarışmanın bu yılki teması 2025 yılında otoyollarda görev alacak devriye araçlarıydı. Altı farklı konsept arasından kazanan Subaru oldu. Uzak doğulu üreticinin yarışmaya katıldığı SHARC (Subaru Automated Response Concept) isimli konseptinde öne çıkan ilk önemli öngörü fuarın da geneline damgasını vuran iletişim ve bilgilendirme teknolojileri. Görevli olduğu bölgeyi 7/24 kontrol altında tutup harekete geçmesini gerektiren anlarda en hızlı şekilde duruma müdahale edebilecek şekilde tasarlanan SHARC birçok yenilikçi teknolojiyi de bünyesinde barındırıyor.

subaru-sharc-02

Tekerleklerini, pervane gibi kullanarak “quadrocopter”e dönüşebilen SHARC otoyolların dışında felaket alanları ve sahil güvenlik bölgelerinde de hizmet verebiliyor.

Otomotiv endüstrisinde yaşanması beklenen gelişmelerin yanında SHARC, görüntülü gözlükler ve üç boyutlu projeksiyon sistemleri gibi yakın geleceğin önemli atılımları olarak gösterilen teknolojilerin, olası kullanım alanlarına oldukça iyi bir örnek. Otonom sürüş sistemine sahip konsept araç devriye, takip veya kurtarma gibi görevleri havadan da gerçekleştirebiliyor. Bu özelliğiyle ele alındığında SHARC konseptinin görev alanını sadece otoyollarla sınırlamak yanlış olur zira şehir içinde emniyeti sağlayan teşkilatlar açısından da oldukça kullanışlı bir araç.

Bilgilendirme sistemlerinde devrim

ARM GEAR isimli kontrol ve görüntüleme sistemi sayesinde bölgedeki bütün SHARC’lar yapay zekanın da yardımıyla birbirlerinden haberdar bir şekilde hareket ediyor. Yolun durumu, şüpheli obje veya araçlar ile kaza durumlarını da sürekli takip eden bu sistem her durumun memurlar tarafından kontrol altına alınmasını sağlıyor. Diğer bir yenilik ise EyeSight üç boyut gözlükleri. ARM GEAR’dan gelen verileri canlı olarak polise ileten bu gözlükler, aynı zamanda göz hareketlerine duyarlı bir de kameraya sahip.

subaru-sharc-03

SHARC’ın en büyük alametifarikası olan bilgilendirme sistemleri, yoldaki araçların hızı gibi, kullananın birçok önemli verisini memurun taktığı gözlüğe aktarıyor.

Gözlüğün kontrolü ise kullanıcı memur tarafından sesli bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. SHARC konseptinin en önemli özelliklerinden biri ise üretim maliyetinin oldukça düşük olması. Maliyetinin yanında yeteneklerini de göz önünde bulundurursak SHARC konsepti sayesinde televizyon ve internette olan uzun soluklu otoyol kovalamacalarına yakın bir gelecekte elveda dememiz gerekecek.

Video