reklamı kapat

POPÜLER

Apple iPhone 5s incelemesi

 - Güncelleme: 28 Kasım 2013 13:36

iPhone 5s

YENİ BİR BİLEŞEN
Apple iPhone 5s üzerinde güçlü A7 çipsetinin yanı sıra M7 olarak adlandırılan yeni bir işlemci bulunuyor. Hareket algılama işlerinden sorumlu bu işlemci ivmeölçer, jiroskop ve dijital pusuladan gelen verileri işliyor. M7 işlemcisi cihazın hareketini aralıksız olarak takip ediyor. Bu sayede hareket algılama özellikleriyle çalışan uygulamalar için iOS platformunda yeni bir çağ başlıyor diyebiliriz. Ayrıca bağımsız bir işlemcinin bu işlemleri üstlenmesi CPU üzerindeki yükü azaltıp enerji tüketimini düşürüyor. Bunun birçok avantajı var. Sadece hareket algılama işlemleri sırasında A7 çipseti uykuda kalabiliyor. Örneğin iPhone 5s araba ile hareket halinde olduğunuzu algılayıp Wi-Fi ağlarına katılmayı önermeyerek pilden tasarruf edebiliyor.

Apple yeni modelde biraz daha yüksek kapasiteli bir pil kullanmış. A7 çipsetinin daha düşük enerji tüketimiyle birleşince iPhone 5s önceki modellerin sunduğu pil ömrünü korumakla kalmayıp geliştiriyor. Özellikle bekleme süresi açısından önemli bir artış sunan yeni model, genel kullanım alanlarında önceki modellere göre daha uzun süre dayanabiliyor.

TouchID
TOUCH ID
Yeni iPhone modelinde en hararetli tartışmalara yol açan özellik parmak izi algılama görevi gören Touch ID. Ana tuşa entegre olarak geliştirilen algılayıcı, özetle kullanıcının parmak izini öğrenerek parola girmeden cihazı açmayı ve App Store’dan alışveriş yapmayı sağlıyor. Parmak izi okuma teknolojik olarak yeni bir şey değil. Birçok cihaz, özellikle taşınabilir bilgisayarlarda uzun zamandır kullanılan bir yöntem. Fakat Apple çoğu konuda olduğu gibi buna da farklı bir yaklaşım sergiliyor. Önceki parmak izi okuma donanımlarından farklı olarak iPhone 5s üzerinde üst deri altı cilt katmanlarını da okuyan bir kapasitif algılayıcı bulunuyor. Parmak izini öğrendikten sonra kusursuz bir hızda algılayabilen yeni bileşen kullanıcı açısından sorunsuz bir deneyim sunuyor. Kullandıkça gelişen parmak izi okuma özelliği bir süre sonra tamamen unutularak sıradan bir kullanım deneyimi hale geliyor.

Touch ID
Taşınabilir ve internete bağlı cihazlar açısından güvenliğin önemi gün geçtikçe artıyor. Bu açıdan iPhone 5s güvenlik anlamında önemli bir aşama kaydedilmesini sağlıyor. Parmak izi verisi A7 çipseti içindeki güvenli bir bellekte depolanıyor. İnternet üzerinden bir sunucuya kaydedilmediği gibi herhangi bir uygulamayla paylaşılması da mümkün değil. Parmağınızı ana tuşa dokundurduğunuz anda iletken çember Touch ID algılayıcısını aktif hale getirerek okumayı sağlıyor. Cihazı kilitli moddan çıkarmak için tek başına Touch ID’yi kullanamıyorsunuz. Parmak izinin okunamadığı veya başka bir parmağın dokunması gibi durumlar için şifre yine devrede olmak zorunda. Uygulama ve performans açısından Touch ID’nin çok başarılı bir özellik olduğunu söyleyebiliriz. Bu yeni özelliğin varlığının tek sebebi güvenlik. Konu bu olunca internette her geçen gün bu güvenlik duvarının aşılıp aşılamayacağını deneyenlerin videoları paylaşılıyor. Özel tekniklerle parmak izinin kopyalanmasıyla iPhone 5s’in kolayca açılabildiğini gösteren uygulama videoları var.