reklamı kapat

POPÜLER

thymus

Bilim insanları doğal bir organa kendini yeniletmeyi başardı

Organ ve dokuların yenilenmesi alanında çalışan rejeneratif tıpta yaşanan gelişmeleri hemen her gün paylaşıyoruz. Bu defa da Edinburgh Üniversitesi‘nden haber geldi. Rejeneratif tıpta bir dönüm noktası olabilecek bir başarıya imza atan araştırmacılar, DNA manipülasyonu aracılığıyla farelerde timüs bezini yenilemeyi başardılar.

Kalbin hemen yanında bulunan ve bağışıklık sisteminin çok önemli bir parçasını oluşturan timüs bezi, doğumdan ergenliğe kadar gelişim gösterdikten sonra yavaş yavaş küçülmeye başlıyor. Yıllar içinde timüs bezinin gerilemesiyle birlikte özellikle yaşlılar grip gibi enfeksiyonlara daha açık hale geliyor.

Edinburgh Üniversitesi Rejeneratif Tıp Merkezi’ndeki araştırmacıların yürüttüğü çalışmada, rejenerasyonu tetikleyici bir proteinin seviyesi yükseltilmiş, bunun sonucunda kök hücre benzeri hücreler yaşlı farelerdeki timüs bezini yenilemiş. Böylece yaşlı farelerin timüs bezi genç farelerdeki kadar işlevsel bir hale gelerek, enfeksiyonlarla savaşan T hücrelerinin üretimini artırmış.

Çığır açan bu deney, çeşitli bağışıklık sistemi sorunlarının tedavisine ve insan ömrünün uzamasına imkan verebilir. Ancak deneyi yürüten araştırmacılar işlemin insanlarda uygulanmadan önce çeşitli kontrollerden geçmesi gerektiğini de ekliyorlar.

Elde edilen sonuçlar, insan vücudundaki tek bir proteinin manipüle edilmesi sonucu organ yenileme işleminin meydana gelebildiğini göstermesi açısından da önemli. Araştırmacılar bu bilgiyi kullanarak başka organ, doku ve sistemlerin de yenilenmesine giden kapıyı aralamış olabilir.