reklamı kapat

POPÜLER

Bilim insanları ışık parçacıkları kullanarak zaman yolculuğu simülasyonu gerçekleştirdi

 - Güncelleme: 24 Haziran 2014 11:52

Gerçekleştirilmesinin mümkün olup olmadığı dahi bilinmeyen zaman yolculuğuna belki biz hiçbir zaman tanık olamayacağız. Ancak Queensland Üniversitesi‘ndeki bir grup bilim adamı, çok ama çok küçük ölçekli bir simülasyon gerçekleştirerek zaman yolculuğunu heyecanla bekleyenler için ufacık da olsa bir umut ışığı yaktı.

Gerçekleştirdikleri çalışmada en küçük ışık parçacıkları olan fotonları kullanan bilim insanları, yukarıdaki görselde yer alana benzer bir uzay-zaman döngüsünden geçen kuantum parçacığının yola ilk çıktığı yere ve ana dönmesini taklit eden bir simülasyon oluşturmuş. Parçacıkların “belirsiz” kabul edilmesi, bu tip bir araştırmayı geçersiz kılacak paradoksların ortadan kalkmasını sağlamış.

“Simülasyon” kelimesinden de anlayacağınız üzere, bu çalışmada zaman yolculuğu yapılmış değil; yani bilim insanları henüz zamanda yer değiştirmedi, yalnızca bu durumun nasıl işleyebileceğini göstermiş oldu. Bırakın insan ve nesneleri, atomların dahi zamanda atlama yapabildiğini ortaya koymak çok ama çok zaman alabilir. Yine de umut zaman yolcusunun ekmeği; kim bilir, belki de beklememize hiç gerek kalmaz ve binlerce yıl ötesinden gelen ziyaretçilerden zaman yolculuğu yapmayı öğrenebiliriz.