reklamı kapat

POPÜLER

BlackBerry Storm 9500

 - Güncelleme: 04 Eylül 2009 08:51

Biliyorsunuz BlackBerry cihazlarının tercih edilmesinde en önemli etken fiziksel klavye. Dolayısıyla ‘BlackBerry Storm’ olarak adlandırılan yeni modelde metin girişinin ne kadar ergonomik olduğu uzunca bir süre tartışıldı. Storm’u özel kılan bu niteliğe geçmeden önce her zaman olduğu gibi cihazın fiziksel özelliklerine bir göz atalım. BlackBerry Storm, Apple iPhone modelinden biraz daha kısa ve biraz daha kalın. Boyutları itibarıyla yeni nesil gelişmiş mobil iletişim cihazları arasında çok fazla dezavantaja sahip olmadığını söyleyebiliriz. Ekran altında çağrı tuşlarının yanı sıra BlackBerry’ye has menü ve geri dönüş tuşları konumlandırılmış. Sol yanda sesli komut tuşu ve USB bağlantısı, sağ yanda ise ses kontrol tuşları, kullanıcı kısayolu ve standart kulaklık bağlantısı bulunuyor. Kulaklık bağlantısının 3.5 mm standart olması bir avantaj fakat pozisyon itibariyle pek doğru yerde olduğunu söyleyemeyeceğiz. Cihazın üst ve alt kısmı eğimli olarak tasarlanmış. Parlak siyah plastik kaplamalı bu bölümde hemen fark edilemeyecek iki özel kısayol bulunuyor. Üst solda cihazı kilitleyip açmaya yarayan pratik kısayol ve sağ yanda ise sesi kapamaya yarayan özel kısayol bulunuyor. Kısayol tuşları tasarımla uyum içerisinde ve kullanımı önemli ölçüde kolaylaştırıyorlar.

BLACKBERRY VE DOKUNMATİK?
İncelemenin başında belirttiğimiz gibi Storm, BlackBerry fanatikleri tarafından ön yargıyla yaklaşılan bir model haline geldi. Başta biz de öyle düşünsek de performans ve artılar sebebiyle bunun haksız olduğu kanısına vardık. Cihazın ekranı büyük tek bir tuş olarak çalışıyor. Kapasitif dokunmatik teknolojisiyle çalışan hassas ekrana dokunmanız bir seçimi onaylamak değil, seçim imlecini hareket ettirmek anlamına geliyor. Yani örneğin ana menüde simgelerde parmağınızı gezdirerek seçimi hareket ettirebiliyor, ekrana bastırarak tıkladığınızda seçili uygulamayı çalıştırabiliyorsunuz. Bu teknoloji ile özellikle sanal klavyede metin girmenin neredeyse fiziksel klavye hissine kavuştuğunu söylemeliyiz. Sanal klavye ile haptik geri bildirimler dahil bu denli gerçekçilik başka bir modelde bulunmuyor. Parmağı ekranda sürerek imleci hareket ettirme özelliği klavye açıkken çok daha anlamlı hale geliyor. Böylece iki parmağınızı art arda kullanarak ve onaylamak istediğiniz harfin üzerine gelince ekrana basarak rahatça metin girebiliyorsunuz. Hatta dikey modda kullanabileceğiniz SureType klavye ile tek elle çok daha rahat metin girişi yapabilirsiniz. Teknolojiyi bu kadar övdük, peki eksileri yok mu? Olmaz mı?! Öncelikle ekran sürekli gevşemiş gibi hareket ediyor. Hatta cihazı elinizde salladığınızda dahi içinden sesler geliyor. Yine ekranın büyük bir tuş olarak tasarlanması sebebiyle kenarlarında gözle görülür boşluklar var. Bir süre sonra bu alanların iyi korunmadığı takdirde tozla dolması muhtemel. Bunları göze aldığınız ve dokunmatik ekran teknolojisine alışkın olduğunuz halde Storm sizin için iyi bir BlackBerry terfisi olabilir.

VE EĞLENCE…
Cihazın arayüzünde ‘Medya’ olarak belirtilen başlık altında müzik, video, zil sesleri, resimler ve sesli notlara ulaşabiliyorsunuz. Grafik anlamda oldukça başarılı bir arayüze sahip olan Storm’un ses çıkışının da güçlü olduğunu belirtelim. Dahili hoparlör bile oldukça tok ve yüksek ses veriyor. Cihazın büyük ekranı üzerinde film izlemek de mümkün. Standart kulaklık bağlantısı bu iki özellik için de büyük avantaj. Storm’un arkasında 3.2 megapiksel çözünürlük sunan otomatik netlemeli bir kamera bulunuyor. Çalışma hızı, performansı açısından oldukça başarılı olan kamera orta üzeri kalitede sonuçlar üretiyor. Netlemeyi kamera, tuşuyla yapabileceğiniz gibi ekran üzerinden de yapabiliyorsunuz. Kamera için tek LED aydınlatma tercih edilmiş. az ışıklı ortamlarda yetersiz kalıyor. Çekilen fotoğraflar için sadece ‘döndürme’ düzenleme seçeneği sunulmuş. Fakat galeride parmağınızı sağa sola sürerek gezdiğiniz fotoğrafları BlackBerry menüsünden doğrudan Flickr’a, Facebook’a ve hatta Google Talk üzerinden arkadaşlarınıza gönderme imkanı sunulmuş ki, çevrim içi paylaşım adına oldukça başarılı.

Wi-Fi DESTEĞİ YOK
Tüm bunların yanı sıra gelişmiş e-posta uygulaması, başarılı internet tarayıcısı ve doküman düzenleyici uygulamaları sunan BlackBerry Storm, yazılımsal açıdan hemen her kullanıcının ihtiyacını karşılayabilecek seviyede. Wi-Fi bağlantısı bulunmuyor fakat 3G ile ülkemizde de BlackBerry kullanıcılarının Wi-Fi bağlantısına ihtiyaç duymayacağını düşünüyoruz.

KAPASİTİF DOKUNMATİKblackberry-storm-9500-2Cihaz hassas dokunmatik ekranı sayesinde parmakla kontrol ediliyor

YÜKSEK SES KALİTESİblackberry-storm-9500-3Gerek kulaklık, gerek hoparlörden oldukça kaliteli ve yüksek ses veriyor

ÖZEL KISAYOLLARblackberry-storm-9500-4Üst kısımda kilit ve ses kapama kısayolları konumlandırılmış

HAREKET ALGILAYICIblackberry-storm-9500-5Cihazı yatay moda geçirdiğinizde ekran otomatik olarak döndürülüyor

3.2 MP KAMERAblackberry-storm-9500-6Cihazın kamerası basit özellikler sunsa da yeterli ışıkta günlük kullanım için yeterli

KULAKLIK GİRİŞİblackberry-storm-9500-7Cihazın sağ yanındaki giriş sayesinde istediğiniz kulaklığı kullanabilirsiniz

PUANLAMA
-5YILDIZ-

ARTILAR
Sıradışı dokunmatik ekran deneyimi, entegre GPS, grafik arayüz ve hareket algılayıcı sunuyor. Ses kalitesi ve başarılı ekranı da unutmayalım.

EKSİLER
Tuş olarak tasarlanan ekranın kenarları tozla dolacak gibi görünüyor ve Wi-Fi bağlantısı yok.

SONUÇ
BlackBerry ailesinin en sıra dışı üyesi olan Storm, tuş-ekran teknolojisi benimsendiğinde oldukça güçlü ve pratik bir mobil iletişim ve eğlence cihazı.

TEKNİK ÖZELLİKLER

İşletim Sistemi
• BlackBerry OS

Şebeke
• GSM ve HSDPA

Ekran
• 3.25 inç 360×480 piksel kapasitif dokunmatik
• 65 bin renk TFT LCD

Hafıza
• 1 GB dahili, 8 GB microSD kart (16 GB maksimum)

Kamera
• 3.2 megapiksel, otomatik netleme

Multimedya Desteği
• AAC, MP3, MPEG4

Bekleme / Konuşma Süresi
• 360 / 5.5 saat

Navigasyon
• A-GPS, BlackBerry Haritalar

Bağlantılar

• USB 2.0, Bluetooth 2.0, 3.5 mm kulaklık

Boyutlar
• 112.5 x 62.2 x 14 mm

Ağırlık
• 155 gram