reklamı kapat

POPÜLER

Çin 20 bin araştırmacıyla kendi Wikipedia’sını oluşturuyor

İnternet sansürü denildiğinde akla gelen ilk ülkelerden olan Çin, oldukça sıkı bir politikayla kullanıcıların internet deneyimini denetliyor. Hükümet aramaları filtreliyor, siteleri engelliyor, “sakıncalı” içerikleri siliyor ya da aramaları yeniden yönlendiriyor. Wikipedia’nın yasaklı olduğu ülke şimdilerde ise kendi Wikipedia’sını oluşturmak için adım atmış durumda.

Bilgiye erişimin sıkı bir sansür ve denetimden geçtiği Çin’de, hükümet kendi Wikipedia’sını oluşturmak için 20 bin kişiyi işe aldı. 300 binden fazla içeriğin oluşturulması amaçlanırken her bir içeriğin de en az bin kelime olması planlanıyor. 100’ün üstünde farklı disiplinde makalenin yer alması beklenirken farklı üniversite ve araştırma enstitülerinden projeye öğrenciler dahil edildi. Çin Hükümeti tarafından 2011 yılında kabul edilen projenin çalışmaları ise ancak bu yıl başlayabildi. Ancak gelişim aşamasını hızlı tutmayı amaçlayan Çin, önümüzdeki yıl çevrim içi ansiklopedisini yayına sokmayı planlıyor.

Projenin arkasındaki editor Yang Muzhi ise çevrim içi kütüphaneyi “Kültür Seddi” (Great Wall of Culture) olarak adlandırıyor. Çevrim içi ansiklopedideki içerikler ise ülkenin bilimsel ve teknolojik gelişimlerini tanıtacak, tarihi mirası yüceltecek ve sosyalizmin ana değerlerini güçlendirecek şekilde düzenlenecek. 720 milyon kullanıcıyla dünyanın en geniş internet popülasyonuna sahip olan Çin’in sıkı internet protokolleri sonucu ortaya çıkacak çevrim içi ansiklopedinin hükümet onayından geçmeyen herhangi bir bilgi, tarihi olay ya da durumu içermeyeceğini şimdiden söyleyebiliriz.