reklamı kapat

POPÜLER

Çinli bir çocuğa 3D baskıyla elde edilen yapay omur nakledildi

 - Güncelleme: 22 Ağustos 2014 10:51

Pekin Üniversitesi’nde çalışan doktorlar, 3 boyutlu baskı ile meydana getirdikleri omuru bir kanser hastasının omurgasına yerleştirerek daha önce görülmemiş bir başarıya imza attılar. MakerBot 3D yazıcıdan çıkan yapay kemik, 12 yaşındaki kanser hastasına başarıyla takılırken, gelişme bilim dünyasında heyecan yarattı.

Daha önce ortopedik implantlar için kullanılan titanyum tozu ile üretilen 3D omur, insan vücuduna takılan ilk kemik oldu. 33-34 omurdan oluşan omurga için her bir omur büyük önem taşır ve kötü huylu tümörden muzdarip Çinli gencin omuriliğinde kanserin yayılmasını önlemek için 2 numaralı omurun çıkarılması gerekiyordu. Tek bir omur çıkarılacak yerine 3D baskıyla elde edilen omur implant edilecekti.

2 numaralı omur çıkarıldı; omuriliğin üzerinde 1 ve 3 numaralı omurların arasında yerleştirilen 3D titanyum kemik için de iki komşu omura delikler açıldı. Bunun ardından 2 numaralı omur bu hassas bölgeye yerleştirildi. Bir kemik dizisi şeklinde olan ve içinden sinirler geçen omurilik üzerinde gerçekleştirilen uygulamanın üzerinden kısa süre geçti ve hasta hayatta. Bununa birlikte implantın özellikle diğer iki kemiğin arasına yapılması, komplikasyona neden olarak bu kemiklerin arasından sinir geçişlerini engelleyebilir.

Gelişme şimdilik önemli bir adım olarak nitelendirilirken geleceğe yönelik 3 boyutlu kemiklerin baskı yoluyla üretilmesine yönelik daha kapsamlı gelişmelerin önünü açması bekleniyor. Gelecekte özel olarak 3D baskı ya da daha farklı yollarla üretilmiş kemikler, uzuv kayıplarının ardından insan vücudunun birçok bölgesi için kullanılabilir.