reklamı kapat

POPÜLER

Family Guy: Back to the Multiverse incelemesi

DÜNYAYI TERSTEN GÖRÜN! ÇOK İYİ BİLİYORUZ Kİ TELEVİZYON VEYA SİNEMA UYARLAMALARINDAN HEPİNİZ ÇEKİNİYORSUNUZ. HAKLISINIZ DA, ÇÜNKÜ BUGÜNE DEK ÇOK AZ UYARLAMANIN BAŞARILI OLDUĞUNU GÖRDÜK. FAMİLY GUY GİBİ MİLYONLARCA SEVENİ OLAN BİR TELEVİZYON SERİSİ KONU OLDUĞUNDA DA BENZER ENDİŞELERİ TAŞIMAMIZ KADAR DOĞAL BİR ŞEY OLAMAZ

Family Guy gibi bir serinin oyununu yapıyorsanız aslında maça 1-0 önde başlıyorsunuz. Çünkü elinizde hali hazırda sevilen bir isim var. Reklama ihtiyacınız yok, parlatmanıza veya; “Bakın şunu çok iyi yapıyoruz” diye vaatlerde bulunmanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken Family Guy’ın sevilmesine neden olan elementleri uygun bir şekilde oyun içine serpiştirmek. Oyunun yapımcısı olan Heavy Iron Studios da animasyon uyarlaması konusunda acemi bir firma değil sonuçta. Bütün geçmişleri bu uyarlamalardan oluşuyor. Sponge Bob, Up, WALL-E, Ratatouille, The Incredibles ve Scooby-Doo gibi animasyon dünyasının en sevilen örneklerinin oyunlarını hep bu firma yapmış durumda. Tecrübeli olmaları güzel ancak bu oyunlardan bir tanesinin bile hafızalarımızda yer etmemiş olması, Family Guy’ın akıbeti konusunda ipuçlarını veriyor aslında…

ÇOKLU EVRENE DÖNÜŞ
Öncelikle şunu belirtelim; Family Guy: Back to the Multiverse, yukarıda saymış olduğumuz bütün oyunlardan daha iyi. Ancak olabildiği tek şey de bu; kötünün iyisi. Azılı bir Family Guy hayranı iseniz bu oyunu bir nebze daha fazla seveceğiniz aşikar. En basitinden Stewie’yi yönetebiliyor olmak bile yeterince eğlenceli bir tecrübe. Back to the Multiverse için söyleyebileceğimiz en isabetli şey sanıyoruz ki diziden bir bölümmüş gibi bir hava estirdiği olacaktır. Zaten hikaye olarak da sekizinci sezonda yer alan “Road to the Multiverse” bölümünden ilham alıyor. Televizyon serisinden hatırlayacağımız Stewie’nin uzaktan kardeşi Bertram (Peter’ın spermi ile dünyaya gelmiş bir çocuk), paralel evrenlerde yolculuk yaparak Stewie’yi yok edecek bir ordu hazırlamayı planlamaktadır. Bu planı öğrenen Stewie ve Brian da bütün bu paralel evrenlerde gezinerek Bertram’ın hain(!) planına dur demeyi amaçlamaktadırlar. Gördüğünüz üzere konu bir Family Guy bölümünden bekleyebileceğimiz kadar absürt durumda. Yeterince absürt gelmedi mi? Peki oyunun geçtiği evrenlerden birisinin sadece engelliler tarafından yönetildiğini söylesem? Yetmediyse online alışverişin artması nedeniyle noel babaya daha fazla ihtiyaç duyulmayan bir evren de verebilirim. Yani anlayacağınız aslında oyun eğlenceli olmak adına her türlü materyale sahip. Ancak bütün bunlara rağmen maalesef ki karşımızda albenisi olan bir oyun bulunmuyor. Bunun en temel sebebi ise özellikle oyun dinamiklerinin kusurlu olması. Sahip olunan karakterler güzel, yaratılan evren güzel ancak bunlarla yapılanlar maalesef beş para etmez. Oyunu oynarken fark edeceğiniz şey, bir saniye olsun durup etrafı seyrettiğinizde eğlendiğiniz fakat koşturmaya başladığınızda ızdırap çektiğiniz yönünde olacaktır. Stewie ve Brian’ın ellerine tutuşturulmuş olan silahlarla sağa sola zıplayıp ateş etmesi, durmak bilmezcesine akan düşmanlarla birleştiğinde (Her ne kadar züppe lise öğrencisi minvalinde olsalar da) işlerin biraz ters gittiğini anlıyorsunuz. Çünkü yapılmak istenen oyun aslında açık dünya konseptli bir üçüncü şahıs kamerasıyla oynanan aksiyon oyunu. Hal böyle olunca kontrollerin, ateş etme mekaniğinin ve görevlerin elle tutulur yapılarda olmasını bekliyorsunuz. Örneğin Stewie’nin attığı bombalar, az önce pislemiş olduğu bezlerden oluşuyor. Bunu bir düşmana attığınızda ve ortaya çıkan kokuyla kendilerinden geçtiklerini ilk gördüğünüzde oldukça eğleniyorsunuz. Ancak Family Guy: Back to the Multiverse dünyasında hemen her şey sadece “ilk seferinde” eğlenceli olmayı başarabiliyor. Bütün bu bir yerden sonra sıkan dinamikler, bir de devamlı olarak kendini tekrar eden görev yapısıyla birleşince, Family Guy ismine hiç yakışmayacak şekilde bir sıkılma durumu ortaya çıkıyor ne yazık ki…