reklamı kapat

POPÜLER

Geleceğin otomobillerinin gözünden dünyanın en detaylı haritaları şekilleniyor [Video]

Otonom sürüş teknolojileri otomobil sektörünün geleceğini şekillendirirken makineler dünyamızı öğrenmeye devam ediyor.

Otomobil dünyasının gelecek planlarıyla ilgili gelişime düzenlenen organizasyonlarla tanık olmaya son sürat devam ediyoruz. Güç ünitesi bazında gelecekte tamamen elektrikli ve hidrojen yakıtlı otomobillerin içten yanmalı geleneksel otomobillerini yerini alacağını da artık net bir şekilde görülebiliyor. Sektörün teknoloji bazındaki en büyük yeniliğiyse şüphesiz otonom sürüş teknolojisi olacak. Sürücüsüz olarak nitelendirilen otomobillerde yer alacak olan otonom sürüş teknolojileri günümüzde, gelecekte sahip olacağı yeteneklerin ilk sinyalleriyle var olurken önümüzdeki beş yıl içerisinde ciddi bir atılımla sokaklarda karşımıza çıkacak.


Bahsetttiğimiz bu düzende tamamiyle otonom yapıda olacak olan sistemler ana hedef olurken geliştirilecek olan bu teknolojinin sağlanması adı önemli ortaklıkları hayata geçiriliyor. Bu otomobillerin sokaklarda dolaşabilmesi adına GPS‘e benzer milyarlarca bilgiden oluşan bir ağa ihtiyaç duyduğu da geliştiricilerin önlerinde duran bir gerçek. GPS’i baz alarak harita uygulamaları ve tabanlı öğrenebilir makine sistemlerini geliştiren yeni markalar, dünya devlerinin de artık radarına girdi. BMW, Audi, Mercedes-Benz ve Ford gibi küresel bazda liderliğe oynayan markalar ellerini ceplerine götürüp Here ve Civil Maps gibi yüksek çözünürlüklü üç boyutlu haritalandırma şirketlerine önemli yatırımlar yapıyor. Peki bu haritalandırma sisteminde ihtiyaç duyulan ana donanımlarda ve tabanda neler kullanılıyor?


Google’ın Streetview özelliğinden hatırlayabileceğimiz üzere haritalandırma şirketlerinin kullandığı donanımların başında, gezici araçların tavanına sabitlendiğini gördüğümüz 96 megapiksel gibi yüksek çözünürlüğe sahip kameralar, lazerleri kullanılarak bir nesne veya bir yüzeyi analiz edebilen lidar tarayıcısı ve gelişmiş GPS ünitesi gibi cihazlar geliyor. Birbirleriyle koordineli olarak çalışan bu donanımlar aracın etrafını üç boyutlu olarak analiz ederek kendi dijital dünyasında tasvir ediyor ve geliştiricilerin çevrimiçi hafıza birimlerine kayıt ediyor. Çevrimiçi depolama birimlerine kaydedilen bu bilgiler gerçek dünya verileriyle ve boyutlarıyla eşleştirilerek, geliştirilen öğrenebilir makine algoritmalarıyla sürücüsüz otomobillerde kullanılacak yapay zeka sistemlerine entegre ediliyor. Son dönemlerde Here ile ortak geliştirme süreci yürüten Nvidia‘nın kendi sistemini geliştirerek bu sistemi Audi’nin yeni nesil araçlarında kullanmak adına harekete geçtiğini ve yakın zamanda bu ortaklığın meyvelerini de göreceğimizi sıkça duyuyoruz. Günümüzde premium segmentte yer alan otomobillerin hemen hepsinde yer alan radar, kamera elektronik destek sistemlerinin tek eksiği olan yazılım kısmı da yakın zamanda tamamlanacak. Çoğu kişinin halen otonom sistemlerle ilgili ciddi şüpheleri olsa da bu sistemlerin geleceğe hakim olacağını markaların karşımıza çıkardığı geleceğin otomobili konseptlerinden de kestirmek mümkün. Otomobil sektörünün hızla ivmelenerek yöneldiği bu teknolojinin sonunda nelerle karşılacağımızı önümüzdeki süreç gösterecek.

VİDEO

VİDEO