reklamı kapat

POPÜLER

Güncel oyunları en yüksek ayarlarda oynayabilmenin ekonomik yolu [Rehber]

 - Güncelleme: 27 Kasım 2017 15:52

Yeni çıkan oyunların hepsini en yüksek ayarlarda oynamak istiyor ancak bunu sağlayacak bir oyuncu bilgisayarı toplayamıyor musunuz? Dolar kurunun 4 TL’ye yaklaştığı günümüzde hemen herkes buna evet cevabını veriyor. Ancak karamsar olmayın. Buna ekonomik bir çözümümüz mevcut.

Güçlü bir oyun bilgisayarı toplamak Türkiye’de hiçbir zaman ucuz olmadı. Ancak bu durum 2017 yılında akıl almaz bir seviyeye ulaştı. Dolar kurunun artmasıyla parçaların fiyatları da arttı. Buna ek olarak dijital para madenciliği yüzünden oyun bilgisayarlarının merkezini oluşturan ekran kartı fiyatları fırladı. Tüm bunlar sonucunda da Türk oyuncuların yüzde 90’ı bırakın 4K oyun oynama, 1080p tarafında bile zorlanmaya başladı. Biz bunların hepsini zaten biliyorsunuz bize ekonomik çözümü söyleyin diyorsanız sizi haberin devamına alalım.

Oyun konsolu

Burada karşımıza Microsoft Xbox One ve Sony PlayStation 4 çıkıyor. Uzun zamandır hayatımızda olan bu konsollar, hala yeni çıkan oyunları yüksek ayarlarda oynatabiliyor. 1080p oyunculuğa yönelik bu oyun makineleri, şu an “Slim” olarak geçen ince kasalı versiyonlarıyla satışta bulunuyor. Burada baktığımız zaman 500 GB depolamaya sahip PlayStation 4 Slim 1.099 TL fiyat etiketiyle satın alınabiliyor. Xbox ekosistemine girmek isteyen bir kişinin 500 GB’lık Xbox One S için ödemesi gereken ücret ise 1.399 TL seviyesinde. Bu iki konsol da en az iki yıl boyunca satışta olacak. Yani şimdi bu konsollardan satın alan bir kişi en az iki yıl boyunca tüm ayarları en yüksek ayarlarda oyun oynayabilecek.

PlayStation 4 Slim

Peki 1080p oyunculuk için PC tarafında ödemeniz gereken ortalama ücret ne kadar? Güncel satış kanallarından yaptığımız araştırmaya göre monitör hariç 5 bin TL civarında bir bütçe ayrılması gerekiyor. Buna güzel bir monitör ve diğer aksesuarlar eklendiği zaman fiyat 6.500 TL seviyesini rahatlıkla görebiliyor. Güncel oyunların yüksek kare hızlarında akıcı oynanabilmesi için en az 6 GB bellekli Nvidia GTX 1060 ekran kartına ihtiyaç duyuluyor. Bu kart sadece 1.500 TL gibi konsollardan daha pahalı bir fiyata satılıyor. Tüm bunlara bakıldığı zaman 1080p oyunculuk tarafının galibi uzun vadede oyun konsolları oluyor.

Xbox One S

Bu devirde 1080p oyun oynamak mı kaldı?

Ben bu devirde 1080p değil 4K oyun oynamak istiyorum derseniz karşımıza Microsoft Xbox One X ve Sony PlayStation 4 Pro çıkıyor. Yukarıdaki modellerden çok daha güçlü olan bu modeller, geleceğe yönelik daha iyi birer seçenek oluşturuyor. Ortak olarak HDR yani Yüksek Dinamik Aralık desteğine de sahip olan bu üst düzey konsollar, destekli monitörlerde görsel bir şölen sunabiliyor. 4K çözünürlükte oyun keyfi yaşatacak güçlü bir oyun bilgisayarı toplamak şu an ortalama 10 bin TL seviyesinde tutuyor. Buna bir düzgün bir 4K monitör eklendiği zaman toplam ödenmesi gereken fiyat 12 bin TL seviyesine çıkabiliyor. 4K oyunculuk için tavsiye edilen Nvidia GeForce GTX 1080 Ti ekran kartı tek başına 4 bin TL‘den raflarda bulunuyor.

Xbox One X

Konsol tarafında 4K oyunlar için bir set kurmak ise 4K televizyon veya monitör ile ortalama 5 bin TL’ye halledilebiliyor. Bu rakam neredeyse 7 bin TL‘ye yakın bir fark anlamına gelirken, 1 TB dahili depolamaya sahip Xbox One X 2.699 TL, 1 TB dahili depolamaya sahip PlayStation 4 Pro ise 2.200 TL fiyat etiketine sahip. Tüm bunlara bakıldığı zaman 4K oyunculuk tarafının galibi de uzun vadede oyun konsolları oluyor. Oyun konsolu modellerinin fiyat yanında PC dünyasına göre önemli bir avantajı daha bulunuyor. Biliyorsunuz dünyanın en iyi oyuncu bilgisayarını kurmak her zaman harika sonuç alınacak anlamına gelmiyor. Bu noktada firmalar konsolların donanımı standart olduğu için daha iyi optimize yapımlar çıkartabiliyor. Bu da konsollara büyük bir artı katıyor. Kısıtlı zamanlarında oyun oynamak isteyen kişiler sürücü güncellemesi gibi gereksiz şeyler ile uğraşmak zorunda kalmıyor. Ayrıca konsollara özel oyunlar da her zaman en kilit tercih nedenleri arasında bulunuyor.

PlayStation 4 Pro

Ama ben kontrolcü kullanamıyorum?

Hayatında ilk defa bir oyun konsolu almak isteyen herkesin aklındaki bu sorunun çözümü de mevcut. Eğer hayatınızda daha önce hiç kontrolcü kullanmadıysanız özellikle FPS oyunları oynamak tam bir işkence. Bazı kişilerin “bir süre sonra alışıyorsunuz” açıklaması da bizce doğruyu yansıtmıyor. Burada çözüm ise oyun konsollarına klavye ve fare takmanıza imkan tanıyan cihazlardan geçiyor. Microsoft Xbox One’da klavye ve fare için resmen destek veriyor ancak buradaki gibi uyumlu donanımlar henüz çok fazla piyasada bulunmuyor. Bu noktada karşımıza iki farklı popüler aksesuar çıkıyor. XIM 4 ve Mayflash Max Shooter One. Bu aksesuarlardan XIM 4 130 dolar, Mayflash Max Shooter One ise yaklaşık 50 dolar yurt dışı fiyatlarına sahip. Hem Xbox One hem de PlayStation 4 uyumlu bu aparatlar, konsollara ve kontrolcülere kablo ile bağlanıyor.

XIM 4

Bundan sonra yapmanız gereken tek şey ise XIM 4 ve Mayflash Max Shooter One‘a istediğiniz klavye ile fare modelini bağlamak. Orijinal kontrolcü üzerinde çalışan bu aparatlar uyum sorunu yaşatmıyor. Klavye tuşlarını özelleştirme desteği dahi bulunan bu iki üründen XIM 4, özel bir akıllı telefon uygulamasına dahi sahip. Bu sayede cihazı özelleştirmek çok ama çok kolay hale geliyor. Buna karşın çok daha basit bir yapısı bulunan Mayflash Max Shooter One‘ı da özelleştirmek oldukça basit. Bunu ürünü normal bir bilgisayara bağlayarak yapabiliyorsunuz. Yapılan denemelerin gösterdiği kadarıyla iki aksesuar da gecikme yapmıyor. Elbette çok ileri bir profesyonel oyuncuysanız bu ürünleri biraz yavaş bulabilirsiniz ancak emin olun genel kullanımda hiçbir gecikme hissedilmiyor.

Mayflash Max Shooter One

Konsola klavye ile fare bağlamak hile yapmak olmuyor mu?

Herkesin kontrolcüyle oynaması için geliştirilen oyun konsollarına klavye ile fare bağlamak bazıları tarafından hile olarak görülüyor. Ancak bizce bu çok fazla doğruyu yansıtmıyor. Hayatı boyunca kontrolcü kullanmış kişiler hiçbir şekilde klavye ile fare kullananların gerisinde kalmıyor. Battlefield ya da COD gibi bir FPS oyununa klavye ve fare ile girip herkesi öldüreceğinizi düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Bunu çok rahat şekilde söyleyebiliyoruz ki kontrolcü ile harikalar yaratan milyonlarca oyuncu bulunuyor. Bu konuda YouTube’da hem yerli hem de yabancı binlerce video bulunuyor. Burada şuna dikkat etmek gerekiyor. Klavye, fare ya da kontrolcü sadece bir aracı. İş esas olarak sizde bitiyor. Bu arada konu hileden açılmışken şuna da değinmeden geçmeyelim. Firmalar PC tarafında yıllar geçmesine rağmen gerçek hilelerin önüne geçemiyor. Bu açıdan konsol tarafı çok daha temiz durumda. Bunu da göz önüne almak gerekiyor çünkü çevrimiçi oyunlarda yapılan hileler çok ciddi can sıkıyor.

Ek masraflar var mı?

Oyun konsolu ile oyunculuğun maalesef ek bir masrafı var. Konsolda çevrimiçi olarak diğer insanlar ile oyun oynamak için Xbox Live ya da PSN Plus üyeliklerine ihtiyacınız var. Xbox Live tarafında 3 ay için 85 TL, 12 ay içinse 199 TL ödenmesi gerekiyor. PSN Plus tarafında ise 3 ay için 75 TL, 12 ay içinse 180 TL ödenmesi gerekiyor. Bunlar ilk başta yüksek gelebilir ancak bir oyun bilgisayarı toplamayarak zaten çok büyük kar elde ettiniz. Bizce bu masraf elde edilen tasarruf ile kendisini rahatlıka çıkartabiliyor. Ayrıca her iki üyelik paketinde de her ay birçok güzel oyun ücretsiz olarak hediye ediliyor. Yani ödediğiniz ücret bedava oyunlarla kendisi rahatlıkla çıkartmış oluyor.


Xbox Live ve PSN Plus’a ek olarak iki platformda da ayrı bir abonelik paketi daha var. Bunlar Xbox Game Pass ve Sony PlayStation Now. Burada PlayStation Now’ı geçiyoruz çünkü Türkiye’de çalışmıyor. Xbox One X ile beraber Türk kullanıcıların hayatına giren Xbox Game Pass, aylık 30 TL vererek 100’ün üstünde oyuna erişmenize imkan tanıyor. Bir oyuna başladığınızda ve bir sonraki ay ödeme yapmadığınızda oyundaki ilerlemeniz saklayan özellik, büyük artış gösteren oyun fiyatları göz önüne alındığı zaman çok avantajlı konumda bulunuyor. Özellikle konsol dünyasına yeni adım atan birisinin bunu çok seveceğini düşünüyoruz.

Sonuç

Bu rehberi başından sonuna kadar sadece oyun amacıyla hazırladık. Elbette PC’lerin oyun konsolu modellerine göre çok daha fazla yeteneği bulunuyor. Ancak sadece oyun için bir bilgisayar toplamak Türkiye’de şu an hiç mantıklı görünmüyor. Dolar kurunun aşağılara inme ihtimali de pek olmadığı için vakit varken güzel bir oyun konsolu satın almak çok mantıklı ve ekonomik görünüyor. Ayrıca konu içerisinde hep sıfır fiyatlar verdiğimizi de belirtelim. Yani ikinci el dünyasına girerek bizden daha düşük bütçelere oyun konsolları bulmanız gayet mümkün.

* Konu içerisindeki fiyatlar 23 Kasım 2017 tarihi itibariyle alınmıştır. Dolar kurunun durumuna ve kampanyalara bağlı olarak fiyatlar değişiklik gösterebilir.