reklamı kapat

POPÜLER

HTC One A9 incelemesi

htc-one-a9-04

KAMERA VE SES PERFORMANSI

HTC, One A9 ile en çok eleştirildiği konulardan birine, kameraya çeşitli iyileştirmeler yapmış. f/2.0 diyaframa sahip, 13 megapiksel çözünürlük sunan optik görüntü sabitlemeli arka kamerası ile fotoğraf çekimlerinizi daha profesyonel bir noktaya getirmek isteyen HTC, RAW formatında fotoğraflar çekmeyi mümkün kılıyor. Fotoğrafın hem JPG hem de DNG uzantısıyla kaydeden Pro modunda, otomatik ya da manuel olarak çekim yapmak mümkün. Yaptığımız kapalı alan çekimlerine baktığımızda normal çekimlerde ne yazık ki HTC’nin bir kez daha ortalamanın üzerine çıkamadığını görüyoruz. Çekimin RAW haline baktığımızda karenin biraz daha aydınlatılmış olduğu görülüyor. RAW formatında çekim yapmak ise kafalarda bazı sorular oluşturuyor.

one-a9
Öncelikle Instagram ya da Facebook gibi sosyal medya ağırlıklı paylaşım yapan kullanıcıların gerçekten RAW fotoğraflar çekmeye ihtiyacı var mı tartışılır. Yani telefonunuzla çektiğiniz fotoğrafları önce bilgisayara, oradan bir fotoğraf düzenleme programına aktarıp düzenlemeler yaptıktan sonra sosyal medyada paylaşmayı düşünüyorsanız evet, HTC bu açıdan sizin için fotoğrafları daha yüksek kalitede kaydediyor. İkinci bir soru gerçekten böyle yüksek kalitede fotoğraf çekmeye ihtiyacı olan kullanıcı düzenli çekimler için telefon kamerası kullanır mı? Bu noktada iş biraz kullanıcının neye ne şekilde ihtiyacı olduğuna bağlı gibi duruyor. Bu arada daha önce bahsettiğimiz hafıza problemini RAW fotoğrafları çekerken yaşamanız çok olası. Fotoğrafları çektikçe bir bulut servisine aktarmak en mantıklısı gibi duruyor. Açık hava çekimlerinde kameranın geçer not alabileceğini söyleyebiliriz. Pro modunda yaptığımız çekimlerde DNG formatlı fotoğraflarda parlaklığın daha açık olduğunu da gözlemlediğimizi belirtelim. Bu noktada profesyonel çekim yapacakların ışığı iyi ayarlamasında fayda var.

Gelişmiş filtre ve düzenleme seçeneklerinin bulunduğu kameralar 1080p video çekebiliyor. Kameraya gelen ek özellikler arasında hızlandırılmış videolar çekmeye imkan tanıyan Hyperlapse de bulunuyor. Ancak arka kamera en genel tabirle ortalama bir performans gösteriyor. HTC’nin artık alıştığımız UltraPiksel ön kamerası ise önceki modellerde olduğu gibi biraz soluk ancak güzel selfieler çekmenizi mümkün kılıyor.

one-a9
HTC’nin bir diğer güçlü kalesi olan BoomSound hoparlörler her ne kadar ekranın altından ve üstünden kaldırılsa da Dolby Audio desteğiyle hala yazılım anlamında mevcudiyetini koruyor. Ses konusunda iddiasını artıran HTC 24 bit 192KHz ses desteği sunuyor. Yani FLAC uzantılı ses dosyalarını çalabiliyor. Bu noktada en büyük sıkıntı ise kulaklıkta ortaya çıkıyor. HTC One A9 standart bir kulaklıkla geliyor. Zengin detaylara sahip bu FLAC dosyaları dinlemek içinse Hi-Fi kulaklık kullanmak gerekiyor. HTC One A9’un aksesuarları arasında Hi-Fi kulaklık da bulunuyor ancak ayrıca satılıyor. Bu da yine güzel bir özelliği öncelikli satın alma tercihi olmaktan çıkarıyor. Ancak hali hazırda zaten bir Hi-Fi kulaklığınız varsa bu sizin için sorun olmayacaktır.