reklamı kapat

POPÜLER

HTC One S incelemesi

 - Güncelleme: 24 Eylül 2012 22:01

HTC, geçtiğimiz yıllardan ders çıkarmış olsa gerek ki bir sadeleşme politikası izledi ve bu yılın başında One serisiyle kullanıcıların karşısına çıktı. Teknik özellikler ve tasarım olarak birbirinden farklı üç telefondan oluşan serinin arada kalan üyesi One S’le bu ay biraz zaman geçirme fırsatımız oldu. Hemen başta söyleyelim, S, ağabeyi X kadar donanımlı değil ama bambaşka artıları var. Bunların başında da eşsiz, yekpare kasası geliyor. Piyasadaki en başarılı kasa tasarımlarına imza attığını rahatlıkla söyleyebileceğimiz HTC’nin yeni oyuncağının kasası, Micro Arc Oxidation adı verilen bir işlemden geçiriliyor. Alüminyum kasaya 10 bin voltluk elekrik akımı veriliyor ve oluşan etkiyle metal kasa üzerindeki seramik tabaka mikroskobik bir tepkime sonucu şekilleniyor. Bu işlem neticesinde telefonun kasası sıradan alüminyuma göre 5 kat, paslanmaz çeliğe göre ise 3 kat daha sağlam hale geliyor. Kasanın yapısı sayesinde telefon için haricen bir koruyucu kılıf kullanmanız gerekmiyor. Telefonun eldeyken verdiği his oldukça sağlam. Başına bir iş gelecek mi diye korkmuyorsunuz. Tek sıkıntısı, birazcık yoğun kullandığınızda ısıyı dışarı vermesi ama o da rahatsız edecek seviyede değil. Telefonun sağ yüzünde ses tuşu yer alıyor. Yukarıda açma/kapama tuşu ve kulaklık girişi, solda da micro-USB girişi var. Sade tasarım içinde dikkat çeken şey, arka yüzdeki kameranın etrafında yer alan halka. Bizdeki gri renkli modelde bu halkanın rengi açık maviydi ve çok etkileyici görünüyordu. Kasada çıkıntı yapan tek şey de kamera, yaklaşık 1 mm kadar. Arkada üst tarafta minik bir kapak bulunuyor. Bu kapağın altında, akıllı telefonlarda bir standart haline gelmeye başlayan micro-SIM girişi yer alıyor. One S’te microSD kart yuvası yok, dolayısıyla 16 GB’lık hafızayı artıramıyorsunuz. Yekpare kasa yapısından ötürü pili de değiştirmeniz mümkün değil.

KRAIT MİMARİLİ İŞLEMCİ
HTC One S, Qualcomm’un Snapdragon MSM8260A yongasetini kullanıyor. İçinde 1,5 GHz saat hızında çalışan bir işlemci ile Adreno 225 grafik işlemcisine yer veren bu yongaseti, daha önceki Qualcomm yongasetlerinden farklı olarak Krait işlemci mimarisine sahip. Bu mimari sayesinde ortaya çıkan işlem gücü, One serisinin bu yeni üyesini incelediğimiz en hızlı akıllı telefonlardan biri yapıyor. Yaptığımız benchmark testlerinde AnTuTu’dan 6620, Quadrant’tan 4735, Vellamo’dan ise 2035 puan almayı başardı. NenaMark2’deki fps değeri de 60.6’ya kadar çıktı. Bu değerlerle de Asus Transformer Prime’ı geride bırakan telefon, kimi karşılaştırmalarda One X’i de solladı. Ancak iş, işlemci performansıyla bitmiyor elbette. One S’in, X’e göre en önemli farklarından biri ekranı. One X’te 720×1280 piksel çözünürlük veren 4,7 inç büyüklüğünde bir ekran varken One S’in ekranı 540×960 piksel çözünürlük veriyor ve 4,3 inç büyüklüğünde. Piksel yoğunluğu ise yaklaşık 256 ppi. Ancak ekranlar arasındaki fark yalnızca boyut ve çözünürlük değil. One S’in Super AMOLED ekranı bazı renk sorunlarına sahip. Beyaz renkli ikonlar ve görsellerin kenarlarında ince kırmızılıklar göze çarpıyor ayrıca fontlar keskin ve net değil. Bunun dışında ekran canlı ve parlak. Çizilmelere ve darbelere karşı dayanıklı olması için de Gorilla Glass’la kaplanmış. HTC’nin, One serisinde önem verdiği bir başka özellik ise kamera. One S üzerinde X’tekiyle aynı, 8 megapiksellik sensöre sahip kamera bulunuyor. HTC’nin reklamlarında karşımıza çıkan hız vurgusunun boş bir laftan ibaret olmadığını kamerayı kullanırken görüyoruz. Telefonu tuş kilidinden çıkarıp fotoğraf çekmek, iki saniyeden daha az zaman alıyor. Otomatik netleme özelliği de oldukça hızlı olan kamerayla 8 megapikselin hakkını veren fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Renkler olması gerektiği gibi ve detaylar keskin. Parmakla ekrana dokunarak odaklama yaparak 2-3 santimden bile net makro çekimler yapabiliyorsunuz. Video performansı ise bizce fotoğraf kalitesinden bile daha iyi. Titremeleri engellemek için bir düzenek kullandığınız takdirde her türlü anı videosu çekimini bu telefonla yapabilirsiniz. Kamera arayüzü HTC tarafından elden geçirilmiş. Ekran üzerinde video ve fotoğraf için bir değiştirme düğmesi bulunmuyor. İki düğme de ana ekranın sağına konumlandırılmış. Fotoğrafa bastığınızda fotoğraf çekiyor, videoya bastığınızda ise kayda başlıyorsunuz. Video kaydı yaparken aynı zamanda fotoğraf da çekebiliyorsunuz. Aynı işlev, video oynatıcısında bir şeyler izlerken de yapılabiliyor.

4 x 4
Android 4.0 işletim sistemiyle çalışan One S’te HTC’nin kullanıcı arayüzü Sense’in de 4.0 versiyonu kullanılıyor. Görünüm olarak en başarılı Android uyarlamalarından olan Sense, yeni Android özellikleriyle daha da fonksiyonel olmuş. Ana ekrana toplamda 7 sayfa koyabiliyorsunuz ve bu sayfalara, kısayollar, widget’lar ekleyebiliyorsunuz. Cihazın kendi medya oynatıcısı, Türkçe altyazı desteğiyle birçok popüler formatı oynatabiliyor ancak oynatamadıkları da var ve bunun için alternatif uygulamalar indirmeniz gerekiyor. One S’in tarayıcı performansı oldukça iyi. Parmak jestlerine ve hareketlere verdiği tepkiler hızlı. Şu an için yalnızca Vodafone ile satılan One S’in aşağıdaki fiyatına tarife de dahil.