reklamı kapat

POPÜLER

HTC Rhyme incelemesi

HTC, akıllı telefon pazarında son bir yılda oldukça agresif bir politika izledi ve bunun da meyvelerini toplamayı başardı. O kadar fazla model çıkardılar ki biz bile takip etmekte zorlanır olduk. Kendileri için olumlu bir gelişme olarak yeni modellerin birçoğu kitlesini buldu ve kullanıcılar tarafından beğenildi. HTC bu pazarlama stratejisine devam ediyor. Yeni model Rhyme da yine belli bir kitleyi hedefleyen, üzerinde özenle çalışılmış bir cihaz. Özellikle aksesuarlarıyla hanımların dikkatini çekeceği kesin.

BİLDİĞİMİZ HTC KALİTESİ
HTC’nin alıştığımız tasarım çizgisinden izler taşıyan Rhyme’ın farkı markada pek görmediğimiz kum saati, berrak su ve erik renkli kasaları, onu hem diğer HTC modellerinden hem de rakiplerinden ayırmayı başarıyor. Kasayı kaplayan malzemenin kalitesi de üst seviyede, verdiği dokunma hissi çok güzel. Keşke telefonlarda ucuz plastik kasalar yerine hep bu tarz iyi malzemeler görebilsek. Rhyme’ın sağ yanında ses tuşu, sol yanında kapaklı bir USB yuvası, üst kısmında ise açma kapama tuşu ve kulaklık girişi yer alıyor. LED flaşlı 5 megapiksellik kamera ve çizgi şeklindeki minik hoparlör de telefonun arka yüzüne yerleştirilmiş. Gelelim tartışmaya açık bir konu olan ekrana. Artık devasa ekranlara o kadar alıştık ki Rhyme’ın 3,7 inçlik ekranı bize biraz küçük geldi. Ama bir tercih olduğu için bu konuda pek fazla yorum yapmıyoruz. Ekranın görüntü kalitesi, hassaslığı ve parlaklığı HTC standartlarında.

ÖZEL KULLANICI ARAYÜZÜ
Rhyme, Android’in halihazırdaki en güncel sürümü 2.3.5 ile çalışıyor. Kullanıcı arayüzü olarak ise HTC’ye has Sense 3.5’i kullanıyor. Son sürüm, zaten en başarılı Android arayüzü olan Sense’i daha da güzelleştirmiş. Menüler, temalar, sahneler çok daha hoş. Sense üzerinde Rhyme’a özel geliştirmeler de yapılmış. Bunlardan en kullanışlısı ana ekranlarınızdan birine ekleyebileceğiniz “Kısayollar ve Saat” widget’ı. Bu widget’ta ekranın sağ tarafında ufak bir dijital saat ve hava durumu görüntüleniyor. Sol tarafta ise yukarıdan aşağıya kutular halinde sıralanan beş kısayol bulunuyor. İstediğiniz kısayolları bu kutulara atayabiliyorsunuz. E-posta uygulamasında son gelen e-posta, müzik uygulamasında o an çalmakta olan şarkı, mesaj uygulamasında son aldığınız mesaj bu kutular içinde görünüyor. Her uygulama buna göre özellikler sunuyor. Kutuların sağındaki oka tıkladığınızda kutular açılıyor ve kutu içeriğini daha detaylı olarak görebiliyorsunuz. Doğrudan üzerlerine tıkladığınızda da ilgili uygulamaları açıyorsunuz. Sense arayüzünde standart olarak yedi adet bulunan ama sayısı azaltılabilen ana ekranlarda diğer bir değişiklik de alt kısımda göze çarpıyor. Yine Rhyme’a özel olan bu değişiklikte ekranın altında yalnızca iki ikon bulunuyor. Bunlardan biri “Uygulamalar” bir diğeri ise “Telefon”. “Kişiselleştir ikonu” menülerin altına gizlenmiş.

ORTA KARAR PERFORMANS
Üzerinde Qualcomm’a ait 1 GHz’lik Scorpion işlemci bulunan Rhyme, ortalama bir performans sergiliyor. Ancak HTC’nin “ortalama”sı birçok rakibinin çok üzerinde olduğu için telefonla, günlük hayatta kullandığınız her türlü fonksiyonu sorunsuz olarak yerine getirebileceğinize emin olabilirsiniz. Rhyme’ın 5 megapiksellik kamerası da işlemcisi gibi ortalama bir performasa sahip. Çeşitli ışık koşulları altında çektiğimiz fotoğraflar için söyleyebileceğimiz, tatmin edici kalitede oldukları. Seri çekim, HDR, panorama, beyaz tahta gibi çekim modları bulunan otofokuslu kameranın en ciddi sorunu kumlanma. Bunu aşmak için de yeterli ışık kaynağı altında fotoğraflar çekmek gerekiyor. Kamerayla çektiğimiz videolar içinse fotoğraflar kadar iyi yorumlar yapamıyoruz. Hem çekerken hem de izlerken milisaniyelik duraklamalar ve atlamalar yaşanıyor ne yazık ki.

FULL AKSESUAR
Rhyme’ı özel yapan şeylerden biri de aksesuarları. Özel kutusu içinden kulaklık ve şarj aletinin yanı sıra deri kılıf, dock standı ve Tılsım adı verilen ışıklı uyarıcı çıkıyor. USB bağlantısından aldığı güçle çalışan dock, bir hoparlör olarak çalışıyor; aynı zamanda telefonu şarj da ediyor. HTC Rhyme dock’a yerleştirildiği anda İstasyon Modu devreye giriyor ve telefonun ana ekranında müzik çalar, saat, hava durumu ve kendinizin belirleyebileceği iki uygulama kısayolu görünüyor. İstasyon Modu’nda telefondan gelen tüm sesler dock’tan veriliyor. Buna yaptığınız görüşmeler de dahil. Dock, hoş bir masa üstü aksesuarı olarak görülebilir. Tılsım adı verilen aksesuar ise telefonun kulaklık girişine takılan basit bir ışıklı uyarıcı aslında. Telefon çantanızdayken Tılsım’ın uç kısmını dışarıda bırakıyorsunuz, herhangi bir çağrı veya mesaj geldiğinde ışık yakıp söndürerek sizi görsel olarak uyarıyor. Çantasındaki telefonunu duymakta sıkıntı yaşayan hanımlar için oldukça işe yarar bir özellik olduğunu söyleyelim. Rhyme’ın haricen satın alabilceğiniz Bluetooth kulaklığı ve araç içi Bluetooth hoparlörü de bulunuyor. Aksesuarlarla zenginleşen telefon, Android ve Sense’in başarılı entegrasyonunun seçkin bir ürünü.