reklamı kapat

POPÜLER

iPhone 6s incelemesi

 - Güncelleme: 28 Ekim 2015 12:08

performans

PERFORMANS

Performans açısından her yıl çıtayı bir adım daha yukarı taşıyan Apple, iPhone 6s’te de bu iddiasını sürdürüyor. Apple’ın şimdiye kadarki en güçlü iPhone’u olan iPhone 6s, Apple tarafından geliştirilen 64 bit A9 çip ve bu çipe eşlik eden M9 yardımcı hareket işlemcisiyle birlikte geliyor. 1,84 GHz hızında çalışan çift çekirdekli ve ARM tabanlı bir işlemciden güç alan telefonda 2 GB RAM kullanılıyor. Apple bilindiği üzere iPhone 5 ve sonrasında piyasaya sürdüğü iPhone modellerinde 1 GB RAM tercihinde bulunmuştu. iPhone 6s’le birlikte gelen 2 GB RAM desteği sayesinde uygulama geçişleri hızlı yapılabiliyor.

Genel anlamda uygulamalar arasında geçiş yaptığımızda telefonun oldukça akıcı bir deneyim yaşattığını belirtmemiz gerekiyor. iPhone 6s’in internet tarayıcısında gösterdiği performansı iPhone 6 ile karşılaştırdık. Her iki telefonda da fazla sekme açıp bu sayfaları tekrardan açmak istediğimizde iPhone 6s’in iPhone 6’ya bariz şekilde fark attığını gözlemledik. iPhone 6s’in sayfaları açarken zaman kaybı yaşatmaması ve direkt olarak açması açıkcası iPhone kullanıcıları açısından önemli bir gelişme.

a9
Performansla ilgili olarak AnTuTu uygulamasında yaptığımız testte 58.586 puan alan iPhone 6s; Geekbench 3 testinde tek çekirdekte 2460 puan, çok çekirdek testinde ise 4200 puan almayı başardı. iPhone 6s’in aldığı puanlara bakıldığında tek çekirdek performansında 1808 puan alan iPad Air 2’yi geride bıraktığı görülüyor. iPhone 6s, çok çekirdek performansında ise 4529 puan alan iPad Air 2’nin gerisinde kalıyor. A8 çipsetle birlikte gelen iPhone 6’nın tek çekirdek performansında 1613, çok çekirdek performansında ise 2886 puan aldığını hatırlatmakta yarar var. Genel performans açısından değerlendirdiğimizde iPhone 6s, iPhone 6’yı puan açısından geride bıraksa da günlük kullanımda bu fark hissedilmiyor. iPhone 6 kullanıyorsanız iPhone 6s’i almak pek mantıklı olmayabilir. A9 çipsete eşlik eden M9 işlemci yardımıyla iPhone 6s’te Apple’ın kişisel asistan servisi Siri her zaman açık oluyor ve kullanıcılar Siri’ye diledikleri zaman hızlı bir şekilde soru yöneltebiliyor. Bu özelliğin iPhone 6’da yer almadığını altını çizelim.

iPhone 6s’in pil performansına da değinmek gerekirse, bu noktadaki en büyük etkenin iOS 9 işletim sistemi olduğunu söyleyebiliriz. Cihaz bir önceki modele göre pil kapasitesini düşürerek 1.715 mAh kapasiteli bir pille geliyor. Tüm günü normal kullanımda rahatlıkla çıkarabildiğiniz iPhone 6s’in iOS 9’la gelen avantajı ise güç tasarrufu modu. Artık hemen hemen tüm Android cihazlarda görmeye alıştığımız bu özellik ile kullanım süresini belli bir ölçüde artırmak mümkün oluyor.