reklamı kapat

POPÜLER

Kobo Glo HD incelemesi

 - Güncelleme: 27 Haziran 2016 13:05

kobo2

E-KİTAP DENEYİMİ

E-kitap okumaya alışmak ilk etapta çok kolay olmayabiliyor. E-ink ekrana sahip olan Kobo Glo HD’nin ekran teknolojisi alıştığımız tablet ve telefonların ekran teknolojisinden farklı. Glo HD’nin e-ink ekranı uzun süreli kullanımlarda gözü yormuyor ve gerçek kağıt hissi oluşturuyor. 300 ppi piksel yoğunluğuna sahip olan Glo HD koyu siyahlarla okuma deneyimini artırıyor. Sayfalar arası geçişlerde oldukça hızlı olan e-kitap okuyucunun dokunmatik kontrolleri de oldukça hassas. Ancak satın alma, not alma, kelime araştırma gibi uzun işlemleri gerçekleştirmek telefon pratikliğinde değil.

Cihazı ilk açtığınızda bir Kobo hesabı oluşturup giriyor ve hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Kobo hesabı dışında D&R veya idefix hesabıyla da giriş yapılabiliyor. Ayrıca internette gördüğünüz makaleleri daha sonra okumak için kaydedebileceğiniz Pocket hesabınızı da Kobo’ya bağlayabiliyorsunuz. Tabii ki Facebook’unuzu da aynı şekilde cihaza bağlamanız mümkün. Sonrasında karşınıza bir anasayfa çıkıyor. Burada kitaplığınız, okuduğunuz kitap, istatistiklerinizin bazıları gibi bilgiler yer alıyor. Aynı zamanda Kitaplık, Kitabevi ve Ekstralar diye de üç kısayol bulunuyor. Kitabevi kısayoluyla tavsiye edilen, öne çıkan kitapları görebilir, kategorilere göre kitap araştırabilir veya istek listesi oluşturabilirsiniz. Ekstralar kısmında ise Ödüller ve Okuma istatistikleri seçeneği yer alıyor. Açıkçası ödüller oldukça keyifli. Kitapları okuyup cihazla etkileşime geçtikçe farklı rozetler kazanabiliyorsunuz. Okuma istatistikleri ise alışkanlıklarınızı anlamak için oldukça faydalı. Okuma hızınız, kaç kitap bitirdiğiniz, dakika başına ortalama kaç sayfa okuduğunuzu görebilirsiniz.

Kobo Glo HD’nin bir diğer özelliği ise arka aydınlatmalı oluşu. Özellikle gece kitap okumayı seven kullanıcılar için ön plana çıkan bu özellikte, arka aydınlatma sayesinde herhangi bir ışık kaynağına ihtiyaç duymadan kitap okuyabiliyorsunuz. Arka aydınlatmanın şiddetini de gözünüze göre ayarlayabiliyorsunuz.

E-kitapların en güzel yanlarından biri ise özgürce not alabilme. Eğer kitaplarda sevdiğiniz cümleleri işaretleme alışkanlığınız varsa bu e-kitapla çok daha kolay diyebiliriz. Beğendiğiniz cümleleri seçip üstünü çizebilir, not ekleyebilirsiniz. Kitaplara yazı yazmaktan hoşlanmayanlar için birebir. Ayrıca geri dönüp sayfaları karıştırmak yerine direkt notlara bastığınızda size almış olduğunuz tüm not ve seçili cümleleri sıralıyor. Böylelikle zamandan da tasarruf etmek mümkün. Bu özellik aynı zamanda akademik makaleler okurken de oldukça işe yarıyor. Seçtiğiniz cümleleri tanımladığınız Facebook hesabınızdan da paylaşabiliyorsunuz.

Bir diğer özellik ise kelimeyi tarama özelliği. Bir kelimeyi seçip tüm kitapta kaç kere geçtiğine bakabiliyorsunuz. Aynı şekilde Wikipedia veya Google’da da kelimeyi aratabiliyorsunuz. Yabancı kitapları okurken ise cihazda yer alan sözlük imdada yetişiyor. Kobo’da pek çok indirilebilir sözlük mevcut. Ancak Türkçe’ye çeviri olarak sadece İngilizce-Türkçe sözlük bulunuyor. İngilizce kaynak sayısı oldukça fazla olduğu için farklı dillere ihtiyaç duymayabilirsiniz.

Anlamını bilmediğiniz kelimenin üstünde basılı tutarak sözlüğü açabiliyor ve anlamına bakabiliyorsunuz. Oldukça kullanışlı.

Kobo Glo HD aynı zamanda okuma ayarları da sunuyor. Yazı fontlarını büyütebiliyor, fontu değiştirebiliyor, kenar boşlukları dahi ayarlanabiliyor. Hizalamanın da yapılabildiği Glo HD ile sayfalar arası hızlı geçiş yapılabiliyor ve İçindekiler kısmından seçili noktaya gidilebiliyor. Kitabı okurken sayfa sayısı ve ilerleme yüzdesini de görüntüleyebiliyorsunuz. Kobo Glo HD’de ekran uyku modundayken üzerinde “Uyuyor” yazıyor ve eğer tercih ederseniz okumakta olduğunuz kitabın kapağını yansıtıyor. Ancak ekrana başka bir arka plan almak mümkün değil. Ya boş olacak ve “Uyuyor” yazısı yazacak ya da kitap kapağı gelecek. Arka plan seçenekleri keyifli olabilirdi.