reklamı kapat

POPÜLER

Lenovo IdeaPad S10-3t incelemesi

 - Güncelleme: 21 Mart 2015 00:45

KIŞKIRTICI TASARIM
Siyah renginin altında birbirinden farklı boyutlar ve renklerde onlarca kare bulunduran şık bir kapak tasarımına sahip olan S10-3t, tam bir şıklık abidesi. S10-3t’nin kapağını açıp da cihazın iç bölümüyle karşılaştığınızda da fikriniz değişmiyor. S10-3t’nin geneline yayılmış olan siyahlık ekranın çerçevesi ve klavye bölgesindeki fonksiyon tuşlarının dizili olduğu bölüme kadar uzanıyor ve bu noktadan sonra ise yerini beyaza bırakıyor. Klavye, touchpad ve palm rest bölgesinin tamamı beyaz renkle renklendirilmiş ve bu kontrast gerçekten başarıyla vurgulanmış. 10.1 inç boyutunda olan ve 1024×600 piksel çözünürlüğe ulaşabilen ekran da tıpkı çerçeve gibi parlak malzemeyle tasarlanmış. Ekran elbette bu nedenle yansıma yapabiliyor, fakat renkleri de fazlasıyla canlı bir şekilde görüntülüyor. Aynı kategoride bulunduğu rakipleri gibi tek bir taraftan çevrilmeyen ekran, hem sağa, hem de sola 180 derecelik açıyla çevrilebiliyor. Bu sayede netbook tablet kategorisine de esneklik kazandıran S10-3t’nin güç tuşu ekran çerçevesinin hemen sağ tarafında bulunuyor. Güç tuşunun altında görebileceğiniz kilit tuşu ise, cihazın kazara kapanmasını engellemek üzere bir güvenlik unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Yine çerçevenin sol tarafında, üç adet kısayol tuşu görmek mümkün. Bu tuşlar vasıtasıyla, az sonra bahsedeceğimiz Lenovo NaturalTouch ve Lenovo DirectShare uygulamalarına ulaşabiliyor ve cihazı sessize alabiliyorsunuz. S10-3t’nin klavye bölgesinden bahsetmek gerekirse, tam boyutuyla rahat bir kullanım sunduğunu söyleyebiliriz. Ancak ekranı çerçevesinin her iki yanında bulunan çentiklere yerleşmesi için, klavyenin sa ğ ve sol tarafına yerleştirilen çıkıntılar nedeniyle biraz zorlanmanız olası. Zira serçe parmaklarınız bu çıkıntılara sıklıkla takılıyor. Doğrusu yazı yazarken içinizden, “Keşke bu çıkıntılar olmasaymış,” demekten kendinizi alamıyorsunuz. Touchpad bölümünde de yeniliğe giden Lenovo, S10-3t’de touchpad’in sağ ve sol tuşlarını touchpad alanının içine gömmüş. Böylece S10-3t’ye hareket kazandıran Lenovo, ayrıca S10-3t’de standart bağlantıların yanına 3G desteği için SIM kart girişini eklemeyi de ihmal etmemiş.

ÖZGÜRLÜĞÜ KEŞFE ÇIKIN
Çoklu dokunma desteği sunan ekranın kullanımının genel olarak iyi olduğunu söyleyebileceğimiz S10-3t, kendi kategorisindeki rakipleriyle kıyaslandığında hemen hemen aynı değerde bir performans sunuyor. Ancak ekranın tepki süresinin bazı durumlarda temas hissini iyi bir şekilde yansıtamadığını söylememiz gerek. Hele ki kazara iPad kullanmışsanız, S10-3t’yi kullanabilmeniz söz konusu bile değil. Elbette bu durum yalnızca S10-3t’ye özgü değil, kategorisindeki tüm rakipleri için de aynı şey söz konusu. Cihazın dokunma özgürlüğünü keşfedebilmeniz için yer verilen uygulamalara değinecek olursak, ilk sıraya Lenovo NaturalTouch’ı alabiliriz. Arabirimi ile multimedya dosyalarından çeşitli klasörlere ve belirleyebileceğiniz programlara ulaşabilmenize olanak tanıyan Lenovo NaturalTouch, ayrıca eBook üzerinden kitap okuyabilmenize de olanak sağlıyor. Bunun yanında BumpTop uygulaması ile klasik masaüstünden 3 boyutlu masaüstüne geçiş yapabilir ve simgelerinize dokunarak keyifli bir deneyim yaşabilirsiniz. Lenovo VeriTouch  uygulamasıyla da ekran üzerine çeşitli semboller çizerek –Black & White oynayanlar bilirler- S10-3t’nin temel işlevlerini yerine getirebiliyorsunuz. Bunların dışında DirectShare adında bir uygulamaya da sahip olan S10-3t, bu uygulama ile internete bağlanmak zorunda kalmadan farklı bir bilgisayarla veri alışverişi gerçekleştirebiliyor. Bunun için elbette paylaşım yapacağınız bilgisayara da DirectShare yazılımının kurulu olması gerekiyor. Bu noktada S10-3t, yalnızca bir USB bellek ile yazılımı diğer bilgisayara kurabilmenizi sağlıyor ve ardından da hemen cihazla iletişime geçiyor.

YENİ NESİL İŞLEMCİ
Üzerinde Intel’in yeni nesil işlemcisini bulunduran S10-3t, 1 GB gibi bir bellekle g eliyor. Ekran kartı performansıyla da ortalama bir değer sunan cihaz, yaptığımız video testleri sırasında 720p çözünürlükte başarı gösterirken, 1080p videolarda ise frame atlamalarına karşı koyamadı. Son olarak Aktif Koruma Sistemi’nin bulunduğunu söyleyeceğimiz S10-3t; özellikle tasarımıyla kullanıcıların beğenisini kazanacakken, 12 saati bulan pil ömrü ve 3G desteğiyle de mobil kullanım dostu olarak raflardaki yerini alıyor.

ÇİFT TARAFLI MENTEŞE
S10-3t’nin ekranı iki tarafa da 180 derecelik açıyla dönebiliyor

KISAYOL TUŞLARI
Cihaz, uygulamalara kolayca erişim için kısayol tuşları bulunduruyor

2 USB
S10-3t, üzerinde yalnızca 2 adet USB girişi bulunuyor

3G DESTEĞİ
S10-3t, mobil kullanıcılar için 3G desteği de sunuyor

GÜÇ TUŞU KİLİDİ
Yanlış dokunmalara karşı cihaz, güç tuşunu bir kilitle koruma altında tutuyor

WEB KAMERA
S10-3t’nin web kamerası ekranın sağ tarafında yer alıyor

PUANLAMA
-4YILDIZ-

ARTILAR
şık tasarım, uzun pil ömrü, 3G desteği, başarılı uygulamaları, çift taraflı döndürülebilen ekranı.

EKSİLER
Ekran tepki süresi bazı durumlarda düşebiliyor, klavyenin sağ ve sol tarafında yer alan çıkıntılar kullanımı etkiliyor.

SONUÇ
Fiyatıyla rakip netbook’larla karşılaştırıldığında eşdeğer oranda bir grafik çizen S10-3t, bunun üzerine bir de tablet özelliği göstermesiyle başarı sağlıyor. Uzun pil ömrü ve 3G desteği de cabası.

TEKNİK ÖZELLİKLER

İşlemci
• Intel Atom N450 1.66 GHz

Ekran
• 10.1 inç (1024×600)

Ekran Kartı
• Intel GMA 3150

Bellek
• 1 GB DDR2

Sabit Disk
• 160 GB

Optik Sürücü
• Yok

Bağlantılar
• 3G, USB (2 adet), Bluetooth
• Ethernet, VGA, kart okuyucu, kamera

Ses Çıkışı
• Stereo hoparlörler

Pil Ömrü
• 12 saate kadar

Boyutlar
• 283 x 175 x 28 mm

Ağırlık
• 1.36 kilogram