reklamı kapat

POPÜLER

Lenovo IdeaPad Y470 incelemesi

 - Güncelleme: 24 Eylül 2012 21:58

Lenovo’nun ThinkPad serisi dizüstü bilgisayarları, verimlilik prensibi çerçevesinde özelliklerden oluşur. Genelde estetik görünüme çok önem vermeyen ama kaya gibi sağlam kasa ve parçalardan meydana gelir. Güvenlik konusunda da aşılmaz duvarları bulunur. İş merkezli bir seri olarak konumlandırılmıştır. Kısacası James Bond bir gün Lenovo kullansa bu kurşun geçirmez bir ThinkPad’den başkası olmaz. IdeaPad ise estetik görünümlü kasalara sahiptir, eğlenceye, iyi sesler üretmeye, iyi görüntü vermeye (hatta bazen oyuna) odaklıdır. Evde ya da dışarıda, günlük hayatınız bir parçası olup size multimedya konusunda iyi hizmetiyle destek olur. Bu ay incelememiz için gelen Lenovo IdeaPad Y470, IdeaPad serisinin tüm güzel özelliklerini taşıyordu.

YAZ DOSTUM
Son bir yılda çıkan Lenovo dizüstü bilgisayarların klavyeleri o kadar güzel ki üzerinde yazı yazmak bizim için bambaşka. Klavye tuşları, basıldıktan sonra sağlamlığı ve esnekliğiyle parmaklarınıza öyle ideal bir sertlikte karşılık veriyor ki yazarken hata yapmadığınız halde yanlış çıkan sonuçlar oluşması durumu kesinlikle ortadan kalkıyor. Tuşların büyüklükleri ideal düzeyde. Parmaklarınızın sağdaki ya da soldaki tuşa yanlışlıkla kaymaması için de her bir tuşun üzerinde hafif birer çukur var. Tuş takımı ile ilgili tek sıkıntı enter tuşunun yetersiz büyüklüğü. Yanyana duran iki tuşluk alanın birleştirilmesiyle oluşturulmuş; üst kısmında bir fazlalık yok. O yüzden de enter tuşunun tam üzerine basamamak suretiyle tuşu kaçırmanız ya da etrafındakilerle basmanız olası. Aynı problem backspace için de geçerli. O da, bir kullanıcının şimdiye kadar alıştığı ölçülerde olmadığı için kaçırmak olası.

TEK TUŞLA KURTARMA
Kapağın dışı Lenovo’nun hat sanatı konusunda günden güne gelişen yeteneklerinden nasibini almış. Ama kapağın altı çok şık. Kapağı kaldırdığınızda (diğer parçalarla çok alakasız ama) eflatunumsu bir renk karşılıyor sizi. Bilek bölgesi ve klavyenin altı bu renkte ve fırçalanmış metal görünümü verilmiş bir tür kaplamaya sahip. Üst bantta beş tane dokunmatik simge yer alıyor. Ses açıp kısma, medya merkezini açma gibi işlevleri bulunan bu tuşların dışında açma düğmesi de bu bant üzerinde. Ve tabii ki Lenovo’lara özel OneKey Rescue kurtarma programını devreye sokan tuşu unutmamalı. Kenarlarda JBL logolu hoparlörler bulunuyor. Yüksek ses verme kapasiteli bu hoparlörlerin görünümleri de gayet estetik. Bu estetik görünüm hoş ve yuvarlatılmış klavye tuşlarıyla bir araya geldiğinde Lenovo Y470’e oldukça elit bir hava katıyor. Touchpad, zor fark edilse de pütürlü bir yüzeye sahip. Tüm alan belirli aralılarla yerleştirilmiş noktacıklardan oluşuyor. İki parmakla kaydırma yapabildiğiniz gibi panelin sağ kenarı boyunca da bu özelliği kullanabiliyorsunuz. Touchpad’in hassasiyeti açıkçası pek iyi değil. Ya tıklayamıyoruz ya da geç tepki alıyoruz. Bilgisayarı almaya gittiğinizde aksesuarlar reyonuna da uğramanızı tavsiye ederiz. Yani klavye ne kadar başarılı bir yolda ilerliyorsa mouse o kadar aksi yönde kalıyor. Touchpad’in ön kısmında güç, pil ve Wi-Fi durumunu gösteren ışıklı indikatörler mevcut. Sağa doğru devam ettiğinizde önce kart okuyucuyu, onun da ilerisinde Wi-Fi için konulmuş küçük düğmeyi görüyorsunuz. Bilgisayarda bir USB 2.0, iki tane de USB 3.0 girişi var. Birer adet eSATA/USB 2.0, HDMI, Ethernet, VGA, kart okuyucu, kulaklık ve mikrofon bağlantıları bulunuyor. 2.10 GHz hızında Intel Core i3 işlemciye sahip bilgisayarda 3 GB RAM, NVIDIA GeForce GT 550M ekran kartı, 32 GB SSD depolama alanı bulunuyor. Lenovo Y470’in i5 ve i7’li versiyonları da olduğu gibi 250 GB’dan 1 TB’a kadar HDD seçenekleri de mevcut. Orta seviyenin üzerinde yer alan GT 550M ekran kartı, grafik gücü gerektiren işlemlerde devreye giriyor. Gerekmediği zamanlarda da devre dışı kalarak enerjiden tasarruf etmenizi sağlıyor. Eğer oyunlara ilginiz varsa belirtelim; Lenovo Y470’te oyun oynamak mümkün ama en yüksek ayarlarda oynamanız biraz zor görünüyor. Bu durumda aşırı ısınma konusunda endişelenmeniz gerekir. Zaten bunun peşindeyseniz gidip en iyi mobil grafik kartlarını barındıran, özel soğutma sistemlerine sahip dizüstü bilgisayarlardan almalısınız.

EĞLENCE
Temelde bir multimedya ve eğlence bilgisayarı olan Y470, tek cümleyle özetlersek sizi eğlendirdiğiniz söyleyebiliriz. Vadettiklerini yerine getiriyor. Ses çıkarmadan çalışan Y470, gün içinde doğru dürüst ısınmıyor bile. Bu anlamda çok iyi bir bilgisayar. 6 hücreli pili maksimum 4 saat kadar dayanabiliyor. O da hafif kullanımlarda. Bilgisayarını yanında taşımak isteyenler için eğer bu süre sorun olmayacaksa başka hiçbir şey sorun olmayacak demektir. Lenovo Y470’i, beğenerek kullanacağınız garanti. 14 inç büyüklüğündeki ekranın 1366’ya 768 piksellik çözünürlüğü ideal ve standart. Parlama yapmasını bir eksi olarak görmeyin. Eğer ki güneş ışığı altında bilgisayarı açıp da film izlemek gibi bir gayeniz yoksa ekranın yansıma yapması sizi endişelendirmesin; çoğu zaman farkına bile varmayabilirsiniz.