reklamı kapat

POPÜLER

MIT’den 3D yazıcılar için geliştirilen uygun fiyatlı ve kolay bulunabilir filament

3D yazıcılar yaygınlaşmaya başlıyor fakat bu durum gelecekle ilgili bazı endişeleri de beraberinde getiriyor. Çünkü 3D yazıcıların büyük bir bölümü nesneleri basabilmek için petrol tabanlı plastik malzeme kullanılıyor. Bu durum doğaya zarar verilmesine neden oluyor. Gelecekte 3D yazıcılar her eve girdiğinde bu malzemenin kullanımı devam ederse doğadaki plastik atıkların sayısının hızla yükseleceğini öngörmek mümkün. MIT’nin geliştirdiği 3D yazıcı filamenti ise doğa dostu yapısıyla 3D yazıcıların geleceği olabilecek potansiyele sahip.

Bitki hücresinin ana maddesi olan ve sert yapıda olmalarını sağlayan selülozdan elde edilen filament, hem kolayca üretilebiliyor hem de zaten doğal olduğundan doğaya hiçbir zarar vermiyor. MIT’nin belirttiğine göre selüloz doğada çok fazla miktarda bulunduğu için ham madde sıkıntısı çekmek gibi bir durum oluşmuyor. Daha önce tıbbi alanda, kıyafet üretiminde, medikal cihazların yapımında ve yiyecek maddelerinin bazılarında kullanılan selüloz, bundan böyle 3D yazıcıyla baskı almada yardımcı olacak.

Kullanımı için ısıtılmaya ihtiyaç duymayan yeni filamentin oda sıcaklığında baskı yapabildiği ve ısınma ihtiyacı duymadığı için baskı sürecinin daha da hızlanacağı belirtiliyor. Selülozla geliştirilen filamentin plastik olana göre daha uygun fiyata satılacak olmasının 3D yazıcı kullanıcılarının ilgisini çekmesi bekleniyor.  Geliştirilme aşamasında olan filamentin ne zaman kullanıma hazır hale geleceği henüz bilinmiyor.