reklamı kapat

POPÜLER

Motorola Nexus 6 incelemesi

 - Güncelleme: 31 Mart 2015 19:53

nexus dev

GERÇEK BİR DEV

Nexus 6 cüssesine yakışır bir şekilde (!) devasa bir kutunun içerisinde geliyor. Ancak bu dev kutu, “dev” bir içerik sunmaktan oldukça uzak. Piyasada bulunan telefonlara göre çok daha kaba bir kutuya sahip olan cihazın yanında kulaklık verilmiyor. Dolayısıyla müzikseverlerin telefonla birlikte bir de kulaklık alması gerekiyor. Motorola gibi dev bir şirketin neden kulaklık konusunda cimrilik yaptığı ise meçhul. Ancak eğer kulaklığı kutuya dahil etmeyerek maliyetten kısmak hedeflendiyse, bunun pek de başarılı olmadığını baştan söyleyebiliriz.

Az önce de belirttiğim gibi Nexus 6 gerçekten de oldukça büyük bir telefon. Bu bir açıdan iyi, bir açıdan da kötü. İyi yanı, oyun oynarken veya video izlerken dev bir ekrana sahip olmamız. Kötü yanı ise tek elle mesaj yazma ve internette gezinme keyfine elveda dememiz. Dört bir yanı metal çerçeveyle sarılmış 6 inç’lik Quad HD ekranıyla bizi karşılayan telefonun ön yüzünde herhangi bir fiziksel tuşa yer verilmemiş. Ekranın hemen alt ve üst kısmında ise iki adet hoparlör yer alıyor. Telefonun sağ tarafına baktığımızda kilit tuşunu ve hemen altında yer alan ses açma kapama tuşunu görebiliyoruz. Sol taraf ise boş bırakılmış. Alt kısımda ise şarj kısmı yer alıyor ve her telefonda bulundurulması zorunlu olan etiketlerin buraya başarılı bir biçimde gizlendiğine şahit oluyoruz.

Arkada 13 megapiksel çekim yapabilen kameramız ve çevresinde oldukça hoş görünen çember şeklinde flaş yer alıyor. Kameranın hemen altında ise büyük bir Nexus yazısı ve Motorola logosu bulunuyor. Çerçeve kısmında metal kullanılan telefonun arka kısmında plastik malzeme kullanılmış durumda. Üzerinde bolca parmak izi ve leke bırakan bu arka kısımı telefonunu devamlı olarak temiz tutmak isteyenleri çileden çıkarabileceğini söyleyebiliriz. Bu durumda en akıllıca çözüm cihazın arka kısmını kapatacak bir kılıf tercih etmek. Aksi takdirde parmak izlerini devamlı olarak silmeye çalışmak can sıkıcı bir hal alabiliyor.

Nexus 6, serinin önceki telefonlarından alıştığımız üzere oldukça akısı ve sade bir arayüze sahip. Android Lollipop’un tüm nimetlerinden sonuna kadar faydalanan sade arayüz, kullanım kolaylığını önemli ölçüde artırıyor.

motorola nexus 6

PERFORMANS CANAVARI

Qualcomm Snapdragon 805’den gücünü alan Nexus 6’da 4 çekirdekli 2.7 GHz işlemci yer alıyor. Adreno 420 grafik işlemcisiyle yüksek grafik kalitesine sahip oyunlar rahatlıkla oynanabiliyor. Günümüz telefonlarında üst segment telefonların olmazsa olmazından 3 GB RAM de cihazdaki yerini almış durumda. Telefonda yaptığımız testler gösteriyor ki Nexus 6 çok rahat bir şekilde Android cephesindeki cihazların tamamını dize getirmeyi başarıyor. Antutu’da 52.466 puanla zirveye oturduğunu gördüğümüz cihaz, Geekbench testlerinde tek çekirdekte 1070 ve çok çekirdekte 3285 puan alarak rakiplerini siliyor süpürüyor. Antutu testleri yaptığımızda 40 FPS’in altına düştüğüne hiç şahit olmadık. Bu da demek oluyor ki oyunları oynarken FPS düşüşlerini dert etmenize gerek yok.

Rakamları geride bırakıp biraz da cihazın sınırlarını zorladık ve FIFA 15 Ultimate Team ile Asphalt 8 oyunlarını test ettik. FIFA 15’i tercih etmemizin sebebi ekranda aynı anda birden fazla nesnenin hareket halinde olması ve detaylı grafikler sunması. Asphalt 8 ise hızlı yapısıyla en iyi akıllı telefonları dahi terletebilen bir oyun olarak testimizde yerini aldı. Uzun süren oyun seansları sırasında performansta herhangi bir düşüş gözlemlenmedi. Ancak özellikle telefonun arka üst kısımlarında hissedilir derecede sıcaklık artışı olduğunu gördük. Eğer uzun süre oyun oynayanlardansanız rahatsız edici olabilir. Neyseki sıcaklık artışı performansın önüne geçmiyor ve oyun keyfi kesintisiz olarak devam edebiliyor.

Performans anlamında bekleneni sunan cihazın müzik dinlemekten ve film izlemekten hoşlananlar için de hoş bir sürprizi var. Ön tarafında iki adet hoparlörü sayesinde yüksek seviyede ve kaliteli sesler sunabilen telefon, bu alanda da başarısını ortaya koyuyor.

Nexus 6’nın akıllı bildirim sistemi, bildirim ışığının yokluğunu başarıyla dolduruyor. Telefonu elimize alır almaz siyah ve beyaz renkleri kullanıldığı bildirim ekranı ve saat karşımıza çıkıyor. Böylece herhangi bir tuşa dokunmaya bile gerek kalmadan bildirimlere göz atabiliyoruz. Ayrıca bu ekranda renklere yer verilmediği için pil tasarrufu da sağlanmış oluyor.
nexus 6-2
Konu pilden açılmışken 3.220 mAh pil ile gelen Nexus 6’nın günü nasıl geçirdiğine de değinmek gerekiyor. Performans konusunda canavar olan telefon, pili su gibi içmek konusunda da geri kalmıyor. Normal kullanımda günün sonunu görebilen telefon, yoğun sosyal medya kullanımı ve oynanan oyunların ardından günü tamamlamakta zorluk çekebiliyor.

Arka kısmında bulunan 13 megapiksel çözünürlüğünde kamerayla yüksek çözünürlükte fotoğraflar çekebilmeye olanak sağlayan cihaz, yeterli ışık altında güzel fotoğraflar yakalayabiliyor. Ama konu düşük ışıkta fotoğraf çekmeye gelince Nexus 6 çok büyük bir hayal kırıklığı yaşatıyor. En yakın rakipleri iPhone 6 Plus ve Note 4’e göre düşük ışıkta oldukça kötü bir performans sergiliyor.

Ön kamera ise selfie tutkunlarını tatmin etmeyi başaramıyor. 2 megapiksel çözünürlükteki kamera günümüzdeki diğer telefonlarla karşılaştırdığımızda çok geride kalıyor. Eğer selfie çekmeyi seven biriyseniz Nexus 6’nın ihtiyaçlarınızı karşılamakta zorlanacağını söyleyebiliriz

Sonuç olarak Nexus 6, Android’in arayüzleriyle uğraşmadan, en son güncellemeleri alan ve yüksek donanımsal özellikler sunan bir telefon almayı düşünenler için biçilmiş kaftan. Ama kamera konusunda hassassanız ve özellikle de selfie sizin için önem arz ediyorsa bir kez daha düşünmenizde fayda var. 32 GB ve 64 GB depolama seçeneklerinin yanısıra beyaz ve koyu mavi olmak üzere iki ayrı renk sunan Nexus 6’nın önceki Nexus modelinden neredeyse iki kat daha pahalı olması da satın alma kararını etkileyen unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.