reklamı kapat

POPÜLER

PayPal’ın Türkiye’den çekilme nedeni belli oldu

 - Güncelleme: 02 Haziran 2016 15:31

Geçtiğimiz günlerde BDDK‘dan gerekli izinleri alamadığı gerekçesiyle Türkiye’den çekilme kararı aldığını açıklayan PayPal’a iznin neden verilmediği büyük bir merak konusuydu; BDDK neden böyle bir karar verdiklerini açıkladı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, ünlü ödeme servisinin Türkiye kanunlarına uymadığı gerekçesiyle iznin verilmediğini belirtti. Çalışmaya devam edebilmesi için sistemlerini Türkiye’ye taşıması istenen PayPal’ın bu isteğe sıcak bakmadığını ve bu nedenle çekilme kararı aldıklarını dile getirdi. Ayrıca mevzuatın tüm şirketler için aynı şekilde işlediğini ve PayPal için özel bir karar verilmediği de açıklamalar arasında yer aldı. BDDK başkanı Mehmet Ali Akben’in konuyla ilgili yaptığı açıklamanın tamamına aşağıdan göz atabilirsiniz.

“Şirketin, Kanunun 23. maddesi ve Tebliğin 16 maddesine (Kuruluşların birincil ve ikincil sistemlerini yurt içinde bulundurmaları zorunludur.) uyum için gerekli çalışmaları yapmadığı görülmüş, Şirket ile yapılan müteaddit yazışma ve toplantılarda bu durum dile getirilmiş ancak ‘Sistemlerin yurt içine getirilmesine ilişkin herhangi bir fizibilite çalışması yapmadıkları, sistemleri Türkiye’ye getirmenin teknik olarak mümkün olduğu ancak global şirket politikası gereği böyle bir tercihte bulunmayacakları, bilgi sistemlerini ve yedeklerini Türkiye’ye getirmeyi planlamadıkları ifade edilmiş.

Şirkete işlemin bir tarafının yurt dışında olduğu işlemler için Tebliğin 16. maddesi 4. fıkrasında tanımlanan istisnaları kullanarak daha minimal bir sistemle ‘cross border’ (sınır ötesi) olarak adlandırılan farklı bir faaliyet izni için başvurabilecekleri belirtilmiş, Şirkete nihai kararını vermesi için bir süre verilmiş ancak verilen süre zarfında firmadan herhangi bir geri dönüş olmamış ve faaliyet izni başvurusu olumsuz sonuçlanmıştır. Diğer taraftan, mevzuat setinin tüm firmalar için aynı olduğu ve bir firma özelinde herhangi bir istisna tanınamayacağı ve halihazırda çok sayıda ülkede faaliyet gösteren ve tek merkezden yönetilen birçok firmanın mevzuata uyum için gerekli yatırımları da yaptığını hatırlatmakta fayda var.”