reklamı kapat

POPÜLER

Philips Cinema 21:9

 - Güncelleme: 21 Mart 2015 00:47

Sinema keyfinizi 21’e 9 kez katlamaya hazırlanın. Zira incelemek için yanıp tutuştuğumuz ve ocak ayından bugüne ülkemize giriş yapmasını heyecanla beklediğimiz Philips’in geliştirdiği ‘dünyanın yeni harikası’ Cinema 21:9, sonunda bırakın ülke sınırlarını, ofisimizin sınırlarına girdi. Her ne kadar geniş cüssesinden ötürü içeriye almakta bir hayli zorlanmış olsak da, kurulumunu –iki kişiyle- yalnızca birkaç dakika içinde yaptığımız Cinema 21:9, kurulum konusundaki başarısıyla bizlere yine Philips’in unutamadığımız ürünü olan SoundBar DVD Home Theater’ı hatırlatmadı değil. Sözü fazla uzatmayacağız, zira yerimiz dar. İşte karşınızda Cinema 21:9!

21:9 SİNEMA KEYFİ
Dünyanın ilk sinema formatındaki filmlerine uygun televizyonu olan Cinema 21:9, adından da anlaşılabileceği üzere 21:9 değerinde görüntüleme oranına sahip ve bu özelliği sayesinde sinema formatındaki filmlerin alt ve üst kısmındaki siyah bantlardan (letterboxing) rahatlıkla kurtulabiliyorsunuz. 2560x1080p çözünürlüğü destekleyen Cinema 21:9’un ekranı ise, 56 inç büyüklüğünde. 1 ms gibi bir tepki süresine ve 80.000:1 değerinde kontrast oranına sahip olan Cinema 21:9’un bu sayede oyunlardaki ve filmlerdeki başarısını sayfalarca açıklamak yerine tek kelimeyle özetleyebiliriz aslında: Mükemmel! Ancak 21:9 oranının getirdiği bazı avantaj ve dezavantajlardan bahsetmekte yarar var. Öncelikle Cinema 21:9’da keyfini sürmek istediğiniz filmleri alırken, filmin 21:9 desteğinin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer filmin yalnızca 16:9 desteği varsa, 21:9 oranında izleyebileceğinize pek heveslenmeyin. O halde görüntüleyebileceğiniz oran en fazla 16:9 olacaktır. Ancak şöyle de bir şey var ki, 21:9 görüntüleme oranını destekleyen, ancak 16:9 görüntüleme oranı sunan televizyonlarda izlenen filmlerin bazı sahnelerinde gördüklerimiz aslında görebileceklerimizin bir kısmı olabiliyormuş. Yani mesela ekranda o an yedi kişi varsa, 16:9 görüntüleme oranında biz bunlardan beşini görebiliyorken, 21:9 orana geçtiğimizde asıl görmemiz gereken hepsini görme şansını yakalıyoruz. Kutularında 16:9 yazmasına rağmen 21:9 formatında olan Blu-ray filmler The Matrix ve The Dark Knight’ı büyük keyifle izlediğimiz Cinema 21:9’un karşısında elbette PlayStation 3 ile de oldukça vakit geçirdik. Bazı oyunlarda 21:9 görüntüleme oranında alt ve üst kısımların kesildiğini gördüğümüzü söyleyebiliriz, ancak bu durum fazla can sıkmıyor. Bu bölümü kapatmadan ve Ambilight Spectra teknolojisine geçmeden önce değinmek istediğimiz son nokta ise Cinema 21:9’un ses desteği. Mükemmel görüntü kalitesini yine mükemmel bir atmosferle birlikte sunmak isteyen Philips, Cinema 21:9’un üzerinde iki adet stereo hoparlöre yer vermiş. Fakat kaliteyi arttırabilmeniz adına da Philips HTR9900 desteği sunmaktan geri kalmamış. Bu arada www.cinema.philips.com adresi üzerinden Cinema 21:9 için hazırlanmış olan kısa videoyu da izlemeniz ‘şiddetle’ önerilir.

ÜSTÜN AMBILIGHT SPECTRA TEKNOLOJİSİ
Evet, üstün Ambilight Spectra teknolojisi… Philips’in pek çok televizyonunda rastladığımız ve sinema keyfini arttıran bu mükemmel LED ışık teknolojisi, Cinema 21:9’da da karşımıza çıkıyor, hem de 3. versiyonuna yükseltilmiş haliyle. Ambilight Spectra 1 ve 2’de yalnızca ekran çerçevesinin yan taraflarının arka kısmında bulunan bu teknoloji, Cinema 21:9’da üç alana yayılmış. Artık çerçevenin üst kısmından da sihirli ışık hüzmeleri duvara yayılıyor. Ambilight Spectra’nın çalışma prensibini açıklamak gerekirse şöyle özetleyebiliriz sanırız: O an görüntülemekte olduğunuz görüntünün sahip olduğu renkler algılanarak Ambilight Spectra ile aynen Cinema 21:9’un arka kısmından duvara yansıtılıyor. Böylece – özellikle karanlık ortamlarda- ekran daha da genişlemiş gibi duruyor ve film izlemek için mükemmel bir atmosfer yaratılıyor. Ancak bu muhteşem ışık gösterisini kusursuz biçimde elde edebilmeniz için Cinema 21:9’un arkasındaki duvarın siyah ya da beyaz gibi ana tonlarda olması gerekmekte, aksi halde LED ışıklardan pek verim alamayabilirsiniz. Elbette durduk yerde duvarınızın rengini değiştirmek zorunda da değilsiniz; film izleyeceğiniz zaman Cinema 21:9’un arkasına bir fon yerleştirmeniz de yeterli olacaktır.

TEKNOLOJİLERİN BULUŞTUĞU ORTAM
Tamı tamına 5 HDMI girişi ile birlikte gelen Cinema 21:9’un bağlantı desteği bununla sınırlı değil elbette. HDMI girişlerinin yanı sıra USB, S-Video, Scart, VGA, Digital Audio ve dahası bulunmakta. Ama aralarında en önemlisi DLNA, Wireless ve Ethernet olsa gerek. Bu teknolojiler -özellikle de DLNA- Cinema 21:9’u yalnızca bir TV olmaktan çıkartıyor, tam bir ‘multimedya merkezi’ haline getiriyor. DLNA’nın bir televizyonu nasıl baştan yarattığını burada anlatmayacağız, zira bu ay DLNA teknolojisini tüm ayrıntılarıyla masaya yatırdık. O nedenle bu konuyla ilgili bilgi için sizleri DLNA Dosyası’na bekliyoruz. Wireless ve Ethernet desteğine gelince, bu iki bağlantı teknolojisini kullanarak bilgisayardan tutun, Net TV’ye kadar bağlanabilirsiniz. Net TV ne mi? Net TV online bir multimedya ortamı ve burada sizleri pek çok video, müzik, resim ve dahası bekliyor. Heyecanlı, değil mi? Son olaraksa, Cinema 21:9’un kumandasının bir ‘evrensel kumanda’ olduğunu söylemeli ve bu kumandayı kullanarak oldukça fazla sayıda DVD oynatıcı / kaydedici, dijital alıcı ve ev sinema sistemini kontrol edebileceğinizi de eklemeliyiz. Sonuç olarak, her eve bir Cinema 21:9 gerek!

21:9 FARKI
Çektiğimiz örnek fotoğrafta görüldüğü üzere kadraj büyüyor

EVRENSEL KUMANDA
Cinema 21:9’un kumandası diğer multimedya cihazlarını da kontrol edebiliyor

HDMI BAĞLANTI
Cinema 21:9’un üzerinde dördü arkada olmak üzere 5 HDMI girişi var

AMBILIGHT SPECTRA
Cinema 21:9’un üzerinde üç alana yayılmış çevresel ışıklandırma yer alıyor

SEHPA ÜSTÜ AYAK
Cinema 21:9’un kutusundan kurulumu kolay bir sehpa üstü ayak çıkıyor

DUVAR ASKI APARATI
Kutudan çıkan askı aparatı için televizyonun arkasında tırnaklar yer alıyor

PUANLAMA
-5YILDIZ-

ARTILAR
Tabii ki 21:9 görüntüleme oranı, mükemmel tasarımı, DLNA ve Wireless desteği, bağlantı zenginliği, evrensel uzaktan kumanda.

EKSİLER
Menü arabiriminin tepki süresi daha hızlı olabilirdi.

SONUÇ
Eminiz ki, kendisine yakın boyutlu plazma ve LCD televizyonlara ödeyeceğiniz parayı Cinema 21:9’a yatırmanız sizi pişman etmeyecektir.

TEKNİK ÖZELLİKLER


Ekran Büyüklüğü

• 56 inç 21:9 formatlı geniş ekran

Çözünürlük
• 2560x1080p

Tepki Süresi
• 1 ms

Parlaklık
• 500 cd

Kontrast

• 80.000:1

Görüş Açısı
• 176 derece

Bağlantı

• HDMI (5 adet), DLNA, Scart (2 adet)
• Wireless, Ethernet, USB
• S-Video, Video, VGA, Digital Audio

Dahili Hoparlör
• 2×15 W

Kulaklık Girişi

• Var

Enerji Tüketimi
• 281 W

Boyutlar

• 1.418 x 691 x 105 mm

Ağırlık
• 31.9 kilogram