reklamı kapat

POPÜLER

PlayStation VR incelemesi

oyun

İÇERİK PROBLEMİ

PlayStation VR’ı takıp oynamaya hazır hale getirmeden önce gözünüze göre ayarlamak isteyebilirsiniz. Bunu yapmak da yine çok basit. Kızaklı bir mekanizmaya sahip cihazın sağ alt kısmında yer alan tuşla, cihazı gözünüze yaklaştırıp uzaklaştırarak netleştirebiliyorsunuz. Yalnız ne kadar uzaklaştırırsanız alt kısımdan o kadar ışık alacağınızı hatırlatalım. Yine de istediğimiz netliği elde edemedik biz, bunu da büyük oranda çözünürlüğe bağlıyoruz. Oyun içi alt yazıları okumak tam bir işkenceydi diyebiliriz. Bunun dışında tasarım artısı olarak cihaz rahatlıkla gözlükle kullanılabiliyor. Nitekim biz de önce gözlüksüz sonra gözlüklü denedik. Hiçbir sorun yaşamadığımız gibi teste de gözlüklerimiz gözümüzde devam ettik.

ps-vr-5
Gelelim performansa; PlayStation VR’ı hem PS4 Pro hem de PS4 ile test etme şansımız oldu. Bu açıdan “PS4’üm var ama PS4 Pro almam gerekir mi?” sorusunu hemen cevaplayalım: Hayır gerekmiyor. PS VR PS4’te de oldukça akıcı bir deneyim sunuyor. Tabii bunu mevcut olan bir hayli kısıtlı içeriğe göre söylüyoruz.

Move ve DUALSHOCK 4 ile yaptığımız testlerde Move ile oynamak şüphesiz daha keyifli ama bir zorunluluk değil. DUALSHOCK 4’le de hemen hemen aynı derecede keyif almanız mümkün.

Move’un deneyim açısından farkı FPS tarzı oyunlarda, özellikle ateş etmeniz gerektiğinde çıkıyor diyebiliriz. PlayStation VR, Oculus Rift’te olduğu gibi kamerasının sunduğu görüş açısı kadar alanda oynamanıza izin veriyor. Şu an açıkçası fazla hareket edebileceğiniz oyun da zaten bulunmuyor. Oturduğunuz yerde veya ayakta pek kıpırdamadan oyunları oynuyorsunuz. Bunun bize göre büyük bir eksi olduğunu söyleyelim. Çünkü HTC Vive’ın tüm odayı kaplayan, hareketli deneyiminden sonra kös kös oturup oyun oynamak bizi üzüyor. PlayStation VR’ı hemen hemen her tarzda oyunla test ettik diyebiliriz. Hedef alıp ateş etmeniz gereken Until Dawn: Rush of Blood‘dan araba yarışı yapabileceğiniz Driveclub VR‘a, sadece izleyebileceğiniz Dive to the Deep‘ten üçüncü şahıs bakış açısıyla oynanan Battlezone‘a kadar farklı tarzlarda oyunları ve demoları deneyimledik. Özellikle grafik kalitesi ve fps performansını görmek için Batman Arkham VR ve Resident Evil VII’nin demosunu da test ettiğimiz cihaz PS4’te herhangi bir fps kaybı yaşamadan oyun deneyimini tamamlamamızı sağladı. Öte yandan elimizde deneyecek pek fazla zorlayıcı oyun alternatif de yoktu. PlayStation VR’ın en büyük handikapı da bu. Sunduğu içerik o kadar kısıtlı ki bir anda 1.700 TL’lik cihaz ve 10 tane demo ile başbaşa kalabiliyorsunuz. Yıl içinde 50 tane oyun çıkması bekleniyor, bunu da ekleyelim.

PlayStation VR ile bir saati aşkın kesintisiz oyun deneyimi sonunda ne midemiz bulandı ne de başımız ağrıdı. Çözünürlük sinirimizi bozup gözlerimizi yorsa da cihaz kesintisiz 60 dakika oynatabiliyor. Cihazı ilk taktığımızda hafif bir baş dönmesi yaşadık ancak çabuk adapte olduk. PlayStation’ın kendi arayüzünü kullanan PlayStation VR’da oyun deneyiminin yanı sıra YouTube videoları da izlenebiliyor. Ancak görsel açıdan herhangi bir içeriği televizyonda pırıl pırıl izlemek varken PlayStation VR’ın düşük çözünürlüğünde izlemek ister misiniz bilemedik. Günün sonunda PlayStation VR gerçekten çok şık, küçük pürüzlere rağmen akıllıca tasarlanmış ancak görüntü kalitesi ve içerik konusunda biraz geride kalmış bir cihaz oluyor. PlayStation kullanıcılarının tercih edebileceği bir cihaz olacağı kesin ancak PlayStation aldırır mı orası tartışılır.