reklamı kapat

POPÜLER

PlayStation VR’ın Türkiye çıkış tarihi belli oldu [Ön inceleme]

Sanal gerçeklik konusunda rekabetin konsol tarafını henüz görememiştik. PlayStation VR‘ın Türkiye için çıkış tarihi belli olunca yapılan küçük tanıtımla cihazı deneme fırsatı bulduk. Gelin PlayStation VR’la ilgili ilk izlenimlerimiz neler beraber bakalım.

HTC Vive ve Oculus Rift incelememizden sonra PlayStation VR merakla beklediğimiz bir cihazdı. Project Morpheus olarak başladığı yolculuğunu PlayStation VR olarak tamamlayan cihazı kısa bir süre için test etme imkanı elde etti. Bu kısa test sonucu detaylı bir inceleme tabii ki mümkün değil ancak ilk izlenimlerimizi bir “ön inceleme” tadında aktarabiliriz.

Öncelikle biraz cihazın tasarımından bahsedelim. PlayStation VR ilk bakışta tasarım açısından diğer iki dişli rakibine kıyasla daha şık bir görünüme sahip. Oval hatlarıyla dikkat çeken cihaz şaşırtıcı derecede hafif diyebiliriz. Yaklaşık 50 dakikalık oyun seansının ardından herhangi bir ağırlık yapmayan PlayStation VR, yüzünüze baskı yapmadığı için rahat bir kullanım sunuyor. Hemen üstünde yer alan ve alnınıza gelecek şekilde konumlandırılmış destek sayesinde kullanım da kolaylaşıyor. Diğer cihazların aksine göz ve burunun geldiği kısımların kenarlarında silikon malzeme kullanılmış. Bu noktada cihazı gözünüze iyi bir şekilde oturtmanız gerekiyor aksi takdirde kenarlardan ışık alabiliyor. Tasarım olarak eksi diyemeyiz ancak PlayStation VR ile kulaküstü kulaklık kullanımı pek rahat değil. Zaten cihazın kutu içeriğinde de kulakiçi kulaklık bulunuyor. Bu sebeple oyun deneyimi için iyi bir kulakiçi kulaklık tercih etmeniz tavsiyemiz.

Gelelim biraz da deneyim kısmına. PlayStation VR’ı sadece belli bir hikayeyi anlatan oyunlardan FPS’ye, araba yarışından sadece kafanızı oynatarak oynadığınız oyunlara kadar geniş bir oyun yelpazesinde deneme şansımız oldu. Öncelikle PlayStation VR’ı kullanabilmek için PlayStation Camera‘ya ihtiyacınız olduğunu belirtelim. PlayStation VR’ın kutu içeriğine dahil olmayan kamera hareketlerinizi oldukça akıcı bir şekilde yakalıyor. PS4 Pro ile test ettiğimiz PlayStation VR, hemen hemen hiç gecikme yaşatmadığı için 50 dakikalık oyun seansı sırasında herhangi bir mide bulantısı yaşamadığımızı ekleyelim. DUALSHOCK 4 ile kullanabileceğiniz PlayStation VR aynı zamanda PlayStation Move Motion kumandasıyla uyumlu oyunlara da sahip. FPS deneyiminin oldukça keyifli olduğu cihazla araba yarışlarında da oldukça eğlendik. PlayStation VR aynı zamanda beraberinde küçük demo tadında oyunların olduğu PlayStation VR Worlds‘ü de getiriyor. İlk etapta bu deneyime alışmak için birebir diyebiliriz. Genel olarak eleştirmemiz gereken şey ise PlayStation VR’ın görüntü kalitesinin daha iyi olabileceği. PS4 Pro’nun yüksek performansının da desteğiyle oyunlarda hiçbir fps kaybı yaşamadığımızı da belirtelim.

ps4pro

Peki PlayStation VR’ı kullanabilmek için neye ihtiyaç var? Öncelikle PlayStation VR sadece PS4 Pro ile değil PS4 ve PS4’ün inceltilmiş slim versiyonuyla da uyumlu. PS4 Pro daha akıcı bir deneyim sunarken, PS4 ve PS4 slim de minimum gereksinimleri rahatlıkla karşılıyor. Bunun dışında yazıda da belirttiğimiz gibi PlayStation Camera ve kontrolöre ihtiyaç var. PlayStation VR’ın kutu içeriği ise sadece sanal gerçeklik gözlüğü ve kulakiçi kulaklıktan oluşuyor. Türkiye’de ilk satışa çıktığında herhangi bir bundle olayacağını belirten Sony, ilerleyen zamanlarda PlayStation VR için özel bir bundle hazırlanabileceğini eklemeden geçmiyor. Aynı zamanda cihazın sunduğu içerik konusunda da ilk sene 50 oyun çıkması bekleniyor.

Türkiye’de 24 Ocak‘ta satışa sunulacak olan PlayStation VR’ın çıkış fiyatı ise şimdilik belli değil. Cihazı denemek isteyen kullanıcılara ise Sony’nin bir sürprizi var. 2-5 Şubat tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Gaming İstanbul (GİST) etkinliğine katılan Sony, PlayStation VR’ı denemek isteyen kullanıcılar için GİST’te özel bir deneme alanı hazırlıyor. PlayStation VR’ın sunduğu oyun deneyimini GİST’te deneyimleyebilirsiniz.