reklamı kapat

POPÜLER

Samsung Galaxy Note7’nin otopsisinde son gelişme

Resmi açıklamaya günler kala, 2016’yı Samsung’a kabus eden Galaxy Note7’nin neden patladığıyla ilgili yeni bir araştırma geldi.

Piyasa sürüldüğü ilk haftadan beri dünyanın her yerinden ardı ardına gelen patlayan batarya haberleri nedeniyle Samsung’un geri çekmesiyle sonlanıp tarihe karışan Galaxy Note7’deki sorunun ne olduğu aylardır araştırılıyordu. Koreli kaynak Chosun’a göre, araştırmalarını tamamlayan Samsung Mobile’ın başkanı Dong-jin Koh, 23 Ocak’ta bazı Galaxy Note7’lerin bataryalarının neden patladıklarını açıklayacaktı.

Samsung hayranları nefeslerini tutmuş beklerken, Instrument isimli bir tasarım şirketi kendi yaptığı bağımsız araştırmanın sonuçlarını açıkladı ve patlamaya yol açan nedenlerin en azından birisini buldu.

downloadInstrumental’in kurucusu ve CEO’su Anna Shedletsky (sağda)

Instrument şirketinin kurucusu ve CEO’su, eskiden Apple Watch’ın baş tasarımcılarından birisi olan Anna Shedletsky, takımıyla birlikte sorunun kökenine inmek için Galaxy Note7’yi en küçük noktasına kadar parçaladılar.

note7-rontgen
BULGULAR
Normal kullanımda bile, Galaxy Note7’nin kasası genleşiyor ve bataryanın üzerine baskı yapacak şekilde yığılıyordu. Bu da bataryadaki pozitif ve negatif hücre tabakalarına alttan ve üstten baskı uygulayıp, aradaki izolasyon görevi yapan tabakayı sıkıştırıyordu. Bu basınçla birlikte şarj edilen enerjiyi tutmakla görevli pozitif ve negatif tabakalar birbirine o kadar yaklaşıyordu ki, aradaki ısı izolasyonuyla görevli tabaka işe yaramaz hale geliyordu ve ısınma tolere edilemedikçe de duman çıkarma ve patlama riski sürekli artıyordu.

Samsung’un 3.500 mAh’lik bir bataryayı o kadar küçük bir alana sığdırma kararı da bu problemin etkisini katlıyordu. Bu yüzden bataryayı güvenli olarak sığdırıp sığdıramaması önemini kaybediyor.

Batarya testleri gerekirse bir yıla kadar yayılmalı, ve işe yarar sonuçlar alabilmek için binlerce batarya test edilmeli” açıklamasını yapan Shedletsky, “Samsung’un yenilikçi batarya üretme sürecinin Galaxy Note7’nin geliştirilmesi sırasında sıkça değişmiş olması ve son ürünlerin ilkleri kadar sıkı kontrol edilmemiş olması muhtemel” dedi.

Instrument’in yaptığı araştırmaya göre Samsung Galaxy Note7’nin bataryası o kadar sıkıştırılmıştı ki, “nefes alacak yeri bile yoktu”. Eğer Galaxy Note7 piyasadan çekilmeseydi bile kullanıcıların telefonlarında eninde sonunda ısınmaya bağlı şekil bozuklukları çıkacaktı. Instrument, araştırmayı, “Ne olursa olsun, bu sorunu engelleyebilecek kurtarıcı bir tasarımın da olmadığı netleşti.” diye bitirdi.

Bu süreçte kendi araştırmalarını yapan Kore ve ABD hükümetleri araştırmacıları da, Galaxy Note7’nin bataryadan çıkan ısıyı efektif olarak dağıtacak bir tasarımı olmadığı halde, S pen ve iris tarayıcı gibi çok fazla güç talep eden özelliğe sahip olduğu sonucuna ulaştı.

En kötüsü de, bir ısı kaçağı olduğu zaman telefonu kapatacak olan yazılımın çalışmadığı tespit edildi.

Sonuçta, Galaxy Note7’lerin patlama riskini doğuran bir sorundan değil, sorunlar topluluğundan bahsediliyor. Yazılım, donanım ve tasarım problemlerinin bir kombinasyonu ile, Galaxy Note7’ler patlamasaydı bile ısınmaya bağlı birçok sorun ortaya çıkacaktı.

Bu arada isminin gizli tutulması şartıyla konuşan bir Samsung yetkilisi, “Sorunun ne olduğunu resmi olarak açıklarken, Galaxy S8’in güvenli olduğunu garanti edecek bir güvenlik ilkesi planlıyoruz” dedi.