reklamı kapat

POPÜLER

Samsung Galaxy S Advance incelemesi

Samsung Galaxy S Advance, Samsung’un Galaxy serisine dahil ettiği ve şubat ayında gerçekleştirilen Mobil Dünya Konferansı’nda lanse edilen bir cihaz. İlk ortaya çıkış tarihi ise ocak ayına denk geliyor. Orta seviye bir akıllı telefon olan Galaxy S Advance, çift çekirdekli 1 GHz işlemciye sahip. Android 2.3 işletim sistemi üzerinde Samsung’un TouchWiz arayüzünü kullanan akıllı telefonun Super AMOLED özellikli 4 inçlik ekranı bulunuyor. 4 inç, bu telefon için ideal bir seçim olmuş. Teknik özellikler anlamında Galaxy serisinin ilk üyesi Galaxy S’ten çok daha ilerde olan telefon, Galaxy S II’den daha kompakt ve ele daha rahat oturuyor.

NEDEN S II DEĞİL?
4 inçlik telefonun arkasında 5 megapiksellik bir kamera bulunuyor. LED flaşlı kameranın otofokus özelliği var. Ayrıca ekran üzerinde netleme yapmak istediğiniz noktaya dokunmanız da yeterli. Kameranın performansından genel olarak memnun kaldık. Ön yüzündeki kamera 1,3 megapiksel çözünürlüklü. Cihazın sağ yanında açma kapama tuşu, sol yanında ise ses kontrol tuşları var. Kulaklık girişi için telefonun altını uygun görmeleri maalesef kötü haber; bu demek oluyor ki telefona kulaklık takılıyken baş aşağı halde cebinize koymanız gerekecek. Telefonun tam karşıdan görünümü, ekranın altındaki Home tuşuyla beraber tam bir Galaxy silueti. Yalnız yandan baktığınızda diğerlerinden farklı bir tasarım verilmiş olduğunu görüyorsunuz. Kıvrımlı tasarlanmış olan Galaxy S Advance’in arka yüzü, varlığıyla yokluğu birbirinden ayırt edilemeyecek kadar hafif ve incecik bir plastik kapakla kaplı. Kıvrımlı tasarımın kaynağı da bu kapak. Nexus tarzı, alt kısma doğru genişleyen kapak, telefonu tutarken kullanıcının daha rahat etmesi için düşünülmüş olsa gerek. Ekran -Samsung’un belki de en iyi olduğu konu- yine çok başarılı. Fotoğraf, video, inernet sayfası, her biri Super AMOLED ekranda gözünüze ayrı bir güzel görünüyor. 800×480 piksellik ekranda, cihazın işlemcisinin de gücüyle pek çok format ve çözünürlükte videoyu oynatmayı denedik ve gayet iyi sonuçlar aldık. Muhakkak bilginiz vardır, Galaxy S III’ün eli kulağında; Mayıs ayında çıkması bekleniyor. Bu durumdayken Samgung, Galaxy S Advance gibi sıradan bir model yerine Galaxy S II Advance’i gösterseydi bize, daha mutlu olabilirdik.

ARAYÜZ VE UYGULAMALAR
Samsung’un TouchWiz 4.0 arayüzünü kullanan telefonun işletim sistemi nedense biraz eski. Daha doğrusu Android’in Ice Cream Sandwich versiyonuyla çıkan; güncelleme bekleyen pek çok akıllı telefonla aynı dönemde piyasaya çıkmasına rağmen Gingerbread’le çıkıyor olması enteresan. Tanıdığımız, bildiğimiz Samsung arayüzü ve menüsünde hiçbir farklılık yok. Samsung’un Hub’ları da yerli yerinde duruyor. Social Hub başlığı altında tüm sosyal ağlarınızı yönetebiliyor ve görüntüleyebiliyorsunuz. Music Hub’da sevdiğiniz albümleri, Readers Hub’da kitap ve dergileri satın alıp telefonunuza indirebiliyorsunuz. Samsung’a özel Kies Air uygulaması bilgisayarınızın tarayıcısına girmeniz gereken bir IP adresi veriyor; telefondaki içerikleri bilgisayarınızdan kontrol edebiliyorsunuz. Android’in bu iş için özel bazı uygulamaları var ama Galaxy S Advance’de yüklü gelen bu uygulama gerçekten büyük kolaylık sağlıyor. Fotoğraflarınız için mini bir düzenleme uygulaması olan Fotoğraf Düzenleyici, Samsung Apps, Görev Yöneticisi, Game Hub gibi birkaç uygulama daha telefonun menüsündeki yerini almış. Aralarında daha önce görmediğimiz ya da kullanmadığımız bir uygulama bulunmuyor. Hepsi Samsung’a ait belli başlı yazılımlar. İstemediklerinizi kaldırabilirsiniz.

“ARADIĞIMI BULDUM”
1 GHz’lik çift çekirdekli işlemci kendinden beklenen yetenekleri sergiliyor. Biz Galaxy S Advance’e Android’li cihazların hizmetinde olan en iyi tarayıcılardan Opera Mobile’ı indirdik; size de tavsiye ederiz. İnternet sayfalarını görüntüleme hızı standart. İşlemciyi, 2D ve 3D grafik performansını, SD kartın yazma/ okuma hızını ölçen bir test yazılımı olan AnTuTu’dan aldığı puan bizim amatörce tuttuğumuz skor tabelamızda Motorola Atrix’in hemen üzerinde yer aldı. Her iki telefon da çift çekirdekli 1 GHz’lik işlemciye sahip. Dahili beleği 4 GB olan Samsung Galaxy S Advance’e microSD kart takarak dilediğiniz alana kavuşabilirsiniz. 1500 mAh’lik bataryasıyla harikalar yaratmıyor açıkçası. Galaxy S Advance’i anlatırken hep orta yolu bulmaya çalıştık; telefon da en fazla bu kadarına izin veriyor zaten. Samsung’dan üçüncüsünü beklediğimiz Galaxy S serisine ondan önce gelen bu cihaz Samsung Galaxy S III’ün öncülü konumunda. Orta seviye işlemcisi ile orta seviye performans sunan Galaxy S Advance, başarılı ekranı ile öne çıkıyor. Android’li bir akıllı telefon isteyen ama çok para vermek de istemeyen kullanıcılar için uygun bir seçenek. Cihazın fiyatı henüz belli değil ancak çok uçuk bir fiyata sahip olmayacağını tahmin ediyoruz. Tek kötü yanı işletim sistemi olarak Ice Cream Sandwich’e yer verilmemiş olması. Samsung, bu kategoride konumlandırdığı bir modelini de Android 4.0 ile donatabilirdi. Bundan kaçınmış olması cihazın teknik detaylarıyla alakalı olsa gerek.