reklamı kapat

POPÜLER

Samsung Galaxy S4 incelemesi

TAKIMININ KUPA ALMASINI BEKLER GİBİ SAMSUNG GALAXY S4‘Ü GÖRMEYİ BEKLEYENLERİN GÖZÜ AYDIN. SAMSUNG, GALAXY S4’E HAVADAN BAKIŞ ÖZELLİĞİNDEN AKILLI KAMERA TEKNOLOJİLERİNE, TEMASSIZ KONTROLLERDEN HASSAS SENSÖRLERE KADAR HER ŞEYİ KOYMUŞ. ALÜMİNYUM KASA HARİÇ ARADIĞINIZ HER ŞEY BURADA…

Samsung’u hem plastik ağırlıklı tasarımları hem de zaman zaman esinlenmenin dozunu kaçırması bugüne kadar çok eleştirilmiş olabilir. Ancak Samsung’un, neredeyse her gün bir cep telefonu çıkardığı ve kullanıcıların pek de hevesle yaklaşmadığı dönemlerden, tek bir telefonunun aylar öncesinden merakla beklenir hale geldiği günlere gelmeyi başardığını da unutmamak gerek. Şimdi de pek çoklarının daha görmeden hayranı olduğu bir model olan Galaxy S4’le karşımıza çıkıyor. Galaxy S III’le hemen hemen aynı kasayı paylaşan Galaxy S4, kasanın ön yüzünde ne kadar boşluk bulmuşsa ekranı oraları dolduracak şekilde yaymış. Bu sayede boyutlar çok fark etmemiş. Hatta Galaxy S4, S III’ten bir milimetre kadar daha ince ve daha dar. Galaxy S4’ün teknik özellikler listesi yerine Galaxy S4’te olmayan teknik özellikler listesi yapılsa sanki daha kısa olur. Sadece hızlı ayar düğmeleri bile 20 tane. Evet, yukarıdan aşağı çektiğinizde ortaya çıkan bildirim paneli üstünde tam tamına 20 hızlı ayar düğmesi bulunuyor. Wi-Fi, Bluetooth, akıllı kaydırma, NFC, S Beam, sürüş modu, ekran döndürme gibi sisteme ait hızlı ulaşılabilir ayarların yerlerini değiştirmek mümkün. Hatta Galaxy S4’te pek çok şeyin ayarını değiştirebilirsiniz. Kişiselleştirme anlamında sayısız seçenek sunuluyor. Bu konuya daha sonra dönmek üzere son verelim ve görünümünü anlatmaya kaldığımız yerden devam edelim. Plastik görünümünü azaltmak için Samsung, Galaxy S4’e metalik görünümlü detaylar eklemiş. Tuş kilidi ve ses tuşlarının üzerinde bulunduğu fırçalanmış alüminyum görünümlü çerçeve, eski modele göre biraz daha ince ve biraz daha keskin olduğu için polikarbon tuşlarla birlikte en azından biraz daha estetik görünüyor. Hiç yoktan iyidir, bizce önemli detaylar. Ayrıca kasası düz beyaz değil, üzerinde yine metalik gri renkle bezeli, dokulu gibi görünen bir desen var. Home tuşunun da sınırları yine metal rengiyle çizilmiş olduğu için önden görünüm de Galaxy S III’e oranla bizce iyileştirilmiş.

SENSÖRLER VE TOUCHWIZ
Galaxy S4’ün sade bir tasarımı var; her yeri dolduran sensörleri saymazsak… Sağda tuş kilidi, solda ses kotrolleri, altta micro-USB girişi, üstte kulaklık girişi, ön yüzde Home tuşu, fiziksel özellikteki tuşlar ve bağlantı noktaları. Bir de gizli saklı ya da açıkça görünen sensörler ve göstergeler mevcut. Malum, ön yüzde, sağ üst köşede 2 megapiksellik kamera bulunuyor. Onun solunda yakınlık sensörü ve hareket algılayıcı sensörler mevcut. Hoparlörün sol tarafında RGB ışık sensörü bulunuyor. Onun da solunda, dışarıdan görünmeyen ama cevapsız arama, gelen arama, düşük pil seviyesi gibi durumlarda (mavi, yeşil veya kırmızı renkte) yanıp sönen bir LED gösterge var. Bunlar görünürde olanlar. Diğer sensörleri ise şöyle: Akselerometre, jeomanyetik sensör, jiroskop, barometre, sıcaklık ve nem sensörü. Arka yüzde 13 megapiksellik kamera, LED flaş ve hoparlör bulunuyor. Kapağın altında da her zaman olduğu gibi microSD kart ve microSIM yuvası ile çıkarılabilir batarya bulunuyor. Artırılabilir hafıza ve çıkarılabilir/değiştirilebilir pil , HTC One ve iPhone 5’e göre avantajlı yönleri olarak görülebilir. Teknik özellikler listesinin uzunluğundan ve sayısız kişiselleştirme seçeneğinden bahsetmiştik; kişiselleştirebileceğiniz ilk şey kilit ekranı. Kilit ekranından ister ana ekrana isterseniz de belirlediğiniz bazı uygulamayı açarak çıkmak mümkün. Bildiğiniz gibi Android’li tüm telefonlarda bu böyle. Galaxy S4’te ise kilit ekranı widget’ları bir hayli fazla. TouchWiz arayüzüne kilit ekranı için iki yeni sayfa eklenmiş. Aynen ana ekranlarda sağa sola hareket eder gibi kilit ekranında da istediğiniz uygulamaya ulaşmak için ekranı sağa sola sürüklüyorsunuz: Karşınıza uzun bir menü çıkıyor. Bu arada yeni bir de kilit açma efekti eklenmiş. Artık dalga efektine ek olarak ışık efektini de seçebilirsiniz. Air View özelliği sayesinde kilit ekranındaki her iki efekt de ekran üzerine havada gezinen parmağınızı takip edebiliyor. Havalı özelliklerden biri. TouchWiz’in çok büyük bir değişikliğe uğramış olduğunu söyleyemeyiz. Ana ekranlar, tarayıcı, galeri, klavye her birine tek tek baktığınızda fazlaca ayar ve seçeneğin sizi beklediğini göreceksiniz. Ancak en büyük farklılığın kilit ekranında ve daha evvel bahsettiğimiz bildirim panelinde olduğu dikkat çekiyor. Tüm bu ayarlar size kafa karıştırıcı gelirse ya da bu kadar fazla detayla tek tek ilgilenmek istemediğinizi hissederseniz ayarlar menüsünden “kolay mod”u aktif hale getirebilirsiniz. Galaxy S III’te de bulunan kolay modda ikonlar biraz büyüyor, akıllı telefonun arama fonksiyonu ön plana çıkıyor, ana ekranlar azalıyor ve uygulama listesi alfabetik sırayla liste şeklinde görünüyor. Yani ne de olsa kullanamaz diye düşünerek annenize Galaxy S4 hediye etmekten -evet, böyle hayırlı evlatlar da var- vazgeçmek için kalan son bahaneniz de böylece çürümüş oldu. Bildirim paneli ve hızlı ayar düğmeleri yerinde kalıyor.