reklamı kapat

POPÜLER

Samsung Galaxy S4 incelemesi

Samsung Galaxy S4

SIFIR TEMAS
Samsung sensörlerle donattığı yeni amiral gemisi cihazında temassız kontrollere oldukça önem vermiş. Temassız kontrol, Galaxy S4’ün Samsung’un el hareketleri ve sesle kontrol edilebilen Smart TV’lerine özendiği; onlar gibi olabileceğini kanıtlamak istediği bir teknoloji. Temassız kontrole neler dahil; her birini kısaca anlatmaya çalışalım. Temassız gezinme, multimedya dosyalarınız arasında gezinirken kullanabileceğiniz bir özellik. Söz gelimi galerideki fotoğraflara bakmak için ekranda parmağınızı sağa sola sürüklemek yerine elinizi havada sağ-sol yapabilirsiniz. Yalnız sürekli sağa gideceğiniz zaman elinizi eski konumuna geri getirirken biraz dikkat etmeniz gerekiyor. Sensör oldukça hassas ve aynı iki fotoğraf arasında istemsizce gidip gelmeniz olasılık dahilinde. Temassız kontrollerin sonuncusu gelen aramayı kabul etmek. Bakın, gelen aramayı reddetmek mümkün değil, onun için bir temas şart. Eğer gelen aramayı kabul edecekseniz, sensöre güle güle dermiş gibi elinizi hızlıca sağa sola sallamanız gerekiyor. Eğer ayarlarından aktif hale getirirseniz, bu şekilde cevapladığınız telefonlarda hoparlör, aramayı yanıtladığınız andan itibaren otomatik olarak devreye giriyor. Akıllı telefonla el temasını ortadan tamamen kaldırmaya niyetli Samsung’un diğer hareketle kontrol teknolojileri akıllı kaydırma ve akıllı bekleme. Her ikisinde de gözlerinizi takip eden sensör başrolde. Akıllı kaydırmada uzmanlaşmak biraz zaman istiyor. Tarayıcıyı (yüklü gelen kendi tarayıcısını) kullanırken çalışan akıllı kaydırmada, bir internet sayfası açtığınızda önce akıllı kaydırmanın çalışır durumda olduğunu gösteren göz simgesi ekrana geliyor ve kayboluyor. Bu simge yeşilse sensör bakışlarınızı algılıyor demektir. Eğer simge yeşil değilse bir süre hareketsiz durarak sensörün sizi algılamasına izin verin. Geçelim ikinci aşamaya. Isınmaya başladınız değil mi? Sensör sizi algıladı diye daha ilk internet sayfasında rahat rahat kaydırma yapacak değilsiniz; keşfetmek için kendinize biraz zaman verin. Akıllı kaydırma gözünüzü değil başınızı takip ediyor aslında. Başınızı hafifçe eğerseniz sayfada aşağı inmeye başlıyorsunuz. Kaydırma hızı konusunda zamanla uzmanlaşacağınızdan şüphemiz yok. Akıllı bekleme Galaxy Note II’deki fonksiyonun benzeri. Ekranda video oynarken kafanızı başka yere çevirirseniz video duraklatılıyor, ekrana baktığınız anda devam ediyor. Alışmak ve sensörlerle her zaman iyi anlaşmak zor; ama alıştıktan sonra da insanın hayatının bir parçası olmaya aday.

GRAFİK VE İŞLEMCİ PERFORMANSI
Fanatiklerin heyecanla sonuçlarını beklediği bir takım karşılaştırmalar tabii ki her özellik için ayrı ayrı tarafımızca yapıldı. Bunlardan ilki, her zamanki gibi telefon elimize geçtiği anda sırasıyla yaptığımız AnTuTu ve Quadrant testleri oldu. Galaxy S4’ün hem Antutu hem de Quadrant sonuçları, bugüne kadar aldığımız en yüksek sonuçları işaret ediyor. Galaxy S4, ilkinden 27.460 ikinciden ise 12.712 puan almayı başardı. 3DMark’ın Android versiyonunu nisan ayı başında yayınlayan Futuremark da artık Android’li akıllı cihazları test ederken sürekli kullanacağımız bir benchmark olacak. Özellikle son dönemin Full HD ekranlı cihazları için ayırt edici sonuçlar elde edilmesini sağlayan, daha yüksek kaliteli grafikler ve efektlerle cihazların grafik performansını ölçen 3DMark’tan Galaxy S4, oldukça iyi bir puan aldı: 6512. Değerleri geçen ayın HTC One sonuçları ile karşılaştırabilirsiniz. Samsung Galaxy S4, bilindiği gibi Türkiye’de Exynos 5 Octa işlemcili versiyonuyla satışa sunuluyor. İşlemci 8 çekirdekli diye bilinse de aslında 4+4 çekirdekli olduğunu söylemek daha doğru olur. Çünkü bahsi geçen sekiz çekirdek hiçbir zaman aynı anda çalışmıyor; dolayısıyla tabi tutulduğu her türlü testte de dört çekirdek performansını ölçüyoruz. Diğer dört çekirdek enerji tasarrufu modunda devreye giriyor. Basit bir anlatımla, Exynos 5 Octa’nın 8 çekirdeğinin dördü Cortex A15 mimarili ve 1,6 GHz, diğer dördü Cortex A7 mimarili ve 1,2 GHz hızında çalışıyor ve o anda, cihazın ihtiyaç duyduğu çok güç tüketen ya da az güç tüketen dörtlü devreye alınıyor. Yani Galaxy S4, dört çekirdekli işlemcili rakiplerini, performansta ikiye ya da dörde katlamıyor; çünkü o da aslında dört çekirdek kullanıyor. İşlemci, Cortex A15 tasarımına sahip ve GPU olarak PowerVR SGX 544MP3 kullanıyor. Bu ikisi de oldukça üst seviye birimler. Dolayısıyla da cihazın hem grafik hem de işlem performansı yüksek; zaten aldığı sonuçlar da ortada. Sayfa geçişleri, uygulamalar arası geçişler, ekranı bölerek iki uygulamayı aynı anda kullanabilme, uygulama açma ya da sonlandırma, seri çekim ya da video kaydı, son derece hızlı cevap aldığımız görevler oldu. Sonuçlar, puanlar, benchmark’lar, kare hızları birbirinden çok ya da az farklı olabilir. Ancak son tahlilde, olaya tüketicilerin kullanım alanları ve beklentilerinin karşılanması olarak bakıldığında Galaxy S4 ve diğer yeni nesil akıllı telefonlar arasında uçurumlar yaratan farklar olmadığı ortaya çıkıyor.
Samsung Galaxy S4

Galaxy S4’ün başarılı kamera uygulamasında en çok ikili kamera ve sesli fotoğraf özellikleri öne çıkıyor. Ön ve arka kamera ile aynı anda fotoğraf çeken Galaxy S4, fotoğrafı çekeni de karenin dışında bırakmıyor.

KAMERA
Çekirdek sayısıyla reklamını yapıp kullanıcıların aklını başından almaya oynayan Samsung, Galaxy S4’te kameranın da megapiksel değerini yükseltmiş. İşlemci çekirdeği konusu biraz manipülasyona sebebiyet verdiyse de megapikselde yanlış yönlendirme kesinlikle yok; Galaxy S III’ün 8 megapiksellik kamerasına karşın 13 megapiksellik kamera ve geliştirilmiş kamera uygulaması, pek çok akıllı telefon kamerasından önde. En baştan belirtelim, işin kozmetik yanı çok fazla. Kamera uygulamasının bütün özelliklerini burada saymak için yerimiz yetmez. Ancak net bir şekilde söyleyebiliriz ki Galaxy S4’ün gündüz performansı çok iyi. Loş ortam ve gece çekimlerinde detay kaybı dikkatleri çekerken, fotoğrafın her şeyi olan ışık devreye girdiğinde Galaxy S4 çok detaylı, keskin fotoğraflar sunuyor. Hem gündüz çekimlerinde hem de flaşlı çekimlerde HTC One’ın kamerasından daha başarılı. Galaxy S4’te ikili kamera özelliği bulunuyor. Yani, ön ve arka kamerayla aynı anda fotoğraf çekiliyor. Kullanıcı bir fotoğraf çekerken ikili kamera ikonuna dokunulduğunda ön kamera devreye giriyor ve fotoğrafı çeken kişi de minik bir pencere içinde, aynı karedeki yerini alıyor. Bu pencereyi büyütüp küçültmek mümkün. Otomatik, spor ve gece gibi klasik modların yer aldığı kamera uygulamasında Dram, Silgi, Hareketli Fotoğraf, en iyi yüz ve en iyi fotoğraf gibi pek çok farklı mod var. En iyi fotoğrafta seri çekim yapılıyor ve aralarından en iyisi seçiliyor. Drama çekimi, objenin yine peş peşe fotoğrafı çekilip bu farklı hareketlerin aynı karede birleştirilmesiyle ortaya çıkıyor. Silgi modunda ise arkadan geçip giden alakasız kimseler fotoğraftan siliniyor. Kamera uygulamasının Samsung Galaxy Camera akıllı fotoğraf makinesine benzerliği ortada. Arayüz başarılı. Yeterli açıklamaya sahip ve görsellerle kullanıcıyı yönlendiriyor.

BAĞLANTILAR VE PAYLAŞIM
Samsung Galaxy S4’ün bağlantı özelliklerinden önce kendi yazılımlarına göz atmamız gerekiyor. Bunlardan biri tabii ki Allshare Play; tüm akıllı cihazlarınızdaki içeriği bir araya getiren uygulama. Yalnız burada, Samsung Link olarak yeniden adlandırılmış. WatchOn uygulaması, kızılötesi destekli telefonu bir uzaktan kumandaya dönüştürüyor. NFC’li diğer cihazlar arası medya dosyası ya da URL transferi için kullanılan NFC ve S Beam bağlantıları mevcut. Bluetooth 4.0, Wi-Fi, 4G ve Wi-Fi Hotspot desteği sunan Galaxy S4’te Wi-Fi Direct ve DLNA de tabii ki bağlantı seçenekleri arasında. İçerikleri kablosuz olarak Samsung Link üzerinden diğer cihazlarla paylaşırken Galaxy S4’ü bilgisayarınıza, Samsung’un Kies yazılımı üzerinden bağlayabilirsiniz. Group Play özelliği yeni özelliklerden biri. Tam randımanlı kullanmak için yedi tane daha Galaxy S4’e ihtiyaç var çünkü müzik dosyalarını ve oyunları yalnızca Galaxy S4’ler arasında paylaşabiliyorsunuz. Ancak diğer içerikleri Galaxy S3’lerle paylaşmak mümkün. Bilindik S Memo ve S Voice haricinde yeni uygulamalardan S Translator ve S Health dikkat çekiyor. S Translator, Google Translate gibi çalışırken S Health, kullanıcının egzersiz, beslenme, uyku gibi verilerini takip ederek sağlıklı yaşam koçluğunu üstleniyor.

YAKIŞIKLI DEĞİL AMA KARİZMATİK
Her şey birisinin Teoman için “yakışıklı değil ama karizmatik” demesiyle başlamış olmalı. Özü ve tarzı itibarıyla hoş ve alımlı olan ama genel geçer güzellik kavramı düşünüldüğünde kimsenin “çok güzel” ya da “çok yakışıklı” diyemediği durumlar için bulunmuş bir formül olan “yakışıklı değil ama karizmatik” söylemi, Samsung Galaxy S4 için de kullanılabilir. Yüksek performanslı kamerası, parlak capcanlı ekranı (hatta biraz fazla canlı), tam gaz giden işlem ve grafik performansı, hassas sensörleri ve çuval dolusu kullanışlı yazılımıyla herkeste merak ve beğeni uyandıran Galaxy S4’ün plastik görünümü ve hafif malzemesi, hevesleri kursaklarda bırakabilir. Galaxy S4 aldığınızda, onu masanın üzerinde görenler ilgiyle sorular sorabilir, sensörlerin önünde ellerini sağa sola sallayarak S4’ün havalı teknolojilerine ilgi gösterebilir. Kimileri “işte bu gelmiş geçmiş en iyi telefon” derken kimileri de ceplerinden iPhone ya da HTC’lerini çıkarıp S4’ün tasarımının yetersizliğinden bahsedebilir.