reklamı kapat

POPÜLER

Şarj edilebilen organik ve ucuz pil üretildi

Yenilenebilir enerjinin çözmesi gereken en önemli sorunlardan biri büyük çapta enerji depolama kapasitesi. Güney Kaliforniya Üniversitesi‘ndeki bilim insanlarının Sri Narayan önderliğinde geliştirdiği yeni bir tür pil, bu konuda önemli bir ilerleme sağlayabilir. Kullanım ömrü uzun olan düşük maliyetli pilin en güzel yanı su bazlı olması ve toksik kimyasal ve metal türevlerini içermemesi. Bu pilin gelecekte enerji santrallerinde kullanılması dahi mümkün olabilir.

Halihazırda kullanabildiğimiz rüzgar ve güneş enerjisi ortamdaki rüzgar ve güneş miktarına bağımlı, ancak bu yeni piller yüksek miktarda enerjiyi depolayarak yenilenebilir kaynakların daha güvenilir hale gelmesini ve enerji şebekelerine dahil edilecek seçenekler haline gelmesini sağlayabilir. Başka bir deyişle, güneş ve rüzgar enerjisi ne zaman kesileceği belli olmayan güvenilmez enerji kaynakları olmaktan çıkabilir.

Yaklaşık 5 bin defa şarj edilebilen piller, yaklaşık 1000 defa şarj edilebilen lityum iyon pillerden çok daha uzun ömürlü. Üstelik bu pillerin üretim maliyeti de lityum iyon pillere kıyasla 10 kat daha az. Pilin çalışma prensibi yakın hücrelerininkiyle aynı; pildeki elektroaktif maddeleri içeren tankları da ihtiyaca göre istenen büyüklükte üretmek, enerjiyi de yine ihtiyaca göre hızlı veya yavaş şekilde iletmek mümkün. Elektroaktif maddeler suda çözündüğü için kimyevi maddelere ihtiyaç ortadan kalkıyor ve piller hem daha ucuz hem de çevre için daha az zararlı hale geliyor.

Enerji kaynaklarının tükendiği gün bir tünelin ucundaki tren ışığı misali hızla üzerimize gelirken bu tür gelişmelerin yetkililerce hızla benimsenmesini diliyoruz.