reklamı kapat

POPÜLER

Sony Xperia S incelemesi

Sony’nin Ericsson’la yollarını ayırmasından sonra akıllı telefon pazarında nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyordu. Çok geçmeden NXT serisini duyuran firma, bu serinin en gelişmiş üyesi olan Xperia S ile büyük oyuncular arasında ben de varım diyor. Xperia S, gerek tasarımı gerekse teknik özellikleriyle bunu başarmaya uygun fakat sanki bir şeyler tam oturmamış. Telefon, bir efsane olma fırsatını tam değerlendirememiş. Bunun nedenlerine değineceğiz elbette. İlk olarak telefonun dış görünüşünden ve tasarımdan bahsedelim. Xperia S, yakın dönem içinde gördüğümüz en orijinal tasarımlı akıllı telefonlardan biri. İlk dikkat çeken kısmı, hemen ekranın altında konumlandırılmış olan ve üzerinde Android tuşlarının sembollerinin yer aldığı şeffaf şerit. Yukarıdan vuran beyaz LED’lerle aydınlanan bu alan telefonun karizmasını bir hayli artırıyor. Lakin buradaki semboller asıl kontrol tuşları değil. İlgili tuşlar hemen bu sembollerin üzerine yerleştirilmiş küçücük noktalardan ibaret. Bu noktalara parmağınızı denk getirmeniz oldukça sıkıntılı, bu nedenle tekrar tekrar basmanız gerekiyor. Buranın altında da kasayla aynı renkte bir parça yer alıyor. İşlevsel değil gibi görünüyor ama burada telefonun şebeke bağlantılarını sağlayan donanım bulunuyor. Kasanın sağında kemara tuşu ve ses tuşu haricinde bir kapak altında kalan micro-HDMI çıkışı yer alıyor. Üstte kulaklık tuşu ve açma kapama tuşu mevcut. Sol üst köşede kaldığı için sağ elle telefonu kullanırken biraz zor erişilen bu tuşa uzunca bastığınızda karşınıza çıkan menüden ekran görüntüsü alabiliyorsunuz. Sol kısımda ise micro-USB girişi yer alıyor. Bu giriş de yine açıldığında sallanan bir kapak altına gizlenmiş. Bu kapakların göze hiç hoş gelmediğini söyleyelim. Telefon yekpare kasaya sahip gibi görünüyor ama öyle değil. Plastik arka kapak, yukarı doğru kaydırılarak açılıyor. Telefonun pili çıkarılamıyor ayrıca burada microSD kart girişi de bulunmuyor. Tek işlevsel yapı micro SIM yuvası. Yani Sony yalnızca SIM yuvası için kocaman bir kapak tasarlamış görünüyor. Keşke onu da başka bir yere konumlandırıp kasayı tek parça yapsalarmış.

RETİNA EKRANLA YARIŞIYOR
Kullanılan özel yapıdan ve ekrandan ötürü, Xperia S’in ekranı kapalıyken gri değil, simsiyah görünüyor. 1280×720 piksel çözünürlüklü ekran, inç başına düşen 342 piksel oranıyla iPhone 4S’in ekranını geride bırakıyor. Bravia Engine destekli ekranın parlaklık, keskinlik ve renk tutarlılığı da çok çok iyi. Sony bu işi başarmış görünüyor. Ekran haricinde Sony’nin kalitesini belli ettiği bir diğer şey ise ses. Xperia S bir müzik telefonu olmamasına rağmen bu sınıftaki telefonlar ayarında ses veriyor. Kişisel ekolayzer’ınızı ve Clear Bass seviyesini ayarlayabileceğiniz müzik çalar, ekstra bir uygulamaya olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. xLOUD teknolojisi aktif hale getirildiğinde, özellikle düşük ses seviyesindeyken telefonun dahili hoparlöründen gelen ses, bütün bir odayı dolduracak kadar ciddi bir artış gösteriyor. Telefonla birlikte gelen kulaklık bir Beats değil ama oldukça iyi ses veriyor. Üzerinde Qualcomm’un 1,5 GHz hızında çalışan çift çekirdekli işlemcisi olan Xperia S’in 1 GB RAM’i, 1,5 GB telefon hafızası ve 32 GB dahili hafızası bulunuyor. Yaptığımız çeşitli benchmark testleri ve kendi deneyimlerimiz ışığında söyleyebiliriz ki telefon birçok ileri seviye telefona kafa tutabilecek güçte. Tüm bu performans ilişkili incelemelerimizde bizi hayal kırıklığına uğratan ise kamera oldu. Gün ışığında yaptığımız çekimlerde dahi kendini belli eden kumlanma ve belli belirsiz gri katman sorunu var. Bu demek değil ki kamera kötü ama beklentilerimiz daha yüksekti açıkçası. En iyi görüntüyü elde etmek için biraz manuel ayarlarla uğraşmanız ve özenli bir çekim yapmanız gerek. Fotoğraf ve 1080p’lik videoların kalitesi 12 megapiksel çözünürlüğe sahip olduğunu söyleyen bir telefon için yeterli değil. Lakin kameranın tepki hızı oldukça yüksek. Kamera tuşunun varlığı sayesinde saniyeler içinde, peş peşe fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

TELEFONDA PLAYSTATION OYUNLARI
Xperia S’in işletim sistemi Android 2.3.7, Ice Cream Sandwich güncellemesi ise yolda. Kullanıcı arayüzü olarak yine Timescape tercih edilmiş. Ana ekranda sabit 5 sayfa var. Bunlara çeşitli widget ve kısayollar eklenebiliyor. Yakın bir zaman önce gelen güncelleme sayesinde Xperia klavye Türkçe F klavye desteğine de kavuşmuş. Dahili internet tarayıcısı çeşitli efektlerle hareket ettiğinden biraz yavaş tepki veriyormuş gibi görünüyor ama performans anlamında sorunsuz. Cihazın en önemli artılarından biri NFC desteği. Haricen satın alabileceğiniz Smart Tag’lere telefonu dokundurarak, sesinin kısılıp, tüm bağlantılarının kapanmasını ve buna benzer değişiklikler olmasını sağlayabilirsiniz. Bu Tag’lerin özelliği, kolay ve hızlı şekilde telefonda çeşitli işlemler yapmayı sağlaması. Xperia S aynı zamanda PlayStation sertifikalı bir telefon. Yani telefonla PlayStation One oyunlarının bir kısmını oynayabilmeniz mümkün. Ancak bu hizmet şu an için yalnızca belli başlı ülkelerde açık. Türkiye’de ne zaman aktif olacağı henüz belli değil. Toparlamak gerekirse, Xperia S elinde geçen fırsatı tam olarak değerlendirmeyi başaramamış oldukça iyi bir akıllı telefon. Birkaç önemli eksiği de olmasa tam bir arzu nesnesi olabilirmiş.