reklamı kapat

POPÜLER

Sony Xperia Sola incelemesi

 - Güncelleme: 24 Eylül 2012 22:03

Sony’nin gelecek nesil akıllı cep telefonu anlayışını temsil eden Xperia serisinin yeni üyelerinden Sola, Xperia S ve Xperia U’nun hemen ardından test merkezimize ulaştı. Adı Xperia olan tüm yeni telefonlar gibi temelde aynı köşeli kasa tipi ve benzer alt bant ile şekillenmiş bir tasarıma sahip Xperia Sola’da, ilk bakışta herhangi bir fark göze çarpmıyor. Takip eden 10 dakikada da büyük bir farkla karşılaşmıyorsunuz. Sizi şaşırtacak tek şey, tarayıcıya girdiğinizde karşınıza çıkıyor. Sola’nın dokunmadan temas (floating touch) adı verilen teknolojisiyle tarayıcıda sörf yaparken tanışıyorsunuz.

SONY BİR ŞEY ANLATMAYA ÇALIŞIYOR
Klasikleşme yolunda hızlı adımlarla ilerleyen Sony, bir pazarlama taktiği izliyor olsa gerek. Sonuçta Ericsson ayrılığından itibaren yalnızca “Sony Xperia” adını alan Xperia, halen yeni bir seri sayılır ve firmanın tek tip tasarım ısrarı kafamızda belli bir imajı oturtana kadar böyle devam edebilir. Edecek gibi de görünüyor. Neyse, bizim tasarımıyla ilgili alıp veremediğimiz yok; tabii ki her markanın telefonlarının kasası konusunda belli bir duruşu ve standardı var. Artık geniş ekranlı ve köşeli bir kasa gördüğünüzde, aşağıda bir yerlerde Xperia logosunu gözleriniz arayacak ve de bulacaktır. Xperia Sola’nın 3,7 inçlik ekranı Bravia Engine özellikli tabii ki. Sony’nin ekran konusundaki tecrübesine diyecek yok. Ekranın altında Android 4.0’la birlikte sayıları üçe düşen kontrol tuşları var; yalnız telefon henüz Android 4.0’lı değil. Senenin ikinci yarısında güncellemenin geleceği duyurulmuştu. Bu kontrol tuşları ile ekran bitiyor ve bir girinti yaparak yerini üzerinde Xperia yazısının yer aldığı banda bırakıyor. İncelemesini yazdığımız Xperia S, U ve P’deki gibi şeffaf bant bu defa kullanılmamış. Cihazın sol yanında tuş kilidi, sağ yanında da ses kontrolleri ve fotoğraf makinesi için deklanşör bulunuyor. Bu tuş kamerayı açmaya da yarıyor. Kulaklık girişi tepede yer alırken, micro-USB girişi sağ tarafta bulunuyor. Telefonun arka kapağı açılabiliyor. SIM ve microSD kart girişleri burada. Daha ziyade 8 veya 16 GB’lık dahili hafızalı akıllı telefonlarla haşır neşir olmaya başladığımız dönemlerde Xperia Sola’nın 5 GB’lık dahili bellek kapasitesi biraz yetersiz görünüyor. Ekran rengi ve parlaklığı güzel. Multimedya işlerinde uzman Sony, 3,7 inç ekran büyüklüğüyle yetinebilecek herkesi fırsat bulduğunda dizi veya film izlemeye davet ediyor.

ORTA ÖLÇEK
Sola, fiyatı dolayısıyla orta seviye akıllı telefonlar serisi arasında yerini alıyor ki bu 1.500 TL’nin üzerine çıkmadan da benzer seviyede ama daha küçük ekranlı akıllı telefon arayan kullanıcıların talepleri düşünüldüğünde olumlu bir durum. Android 4.0 güncellemesine kavuşmak üzere olan bu teknik özelliklere sahip bir telefon için iyi bir fiyat aralığında. Xperia Sola’nın çift çekirdekli 1 GHz’lik işlemcisi esasında standart bir performans sunuyor. Çok büyük eksiklikleri olmayan bir telefon olduğunu düşündüğümüz Sola hakkında bizim aşırıya kaçan türde geç tepki verme ya da ağır çalışma gibi şikayetlerimiz olmadı. Genel performansı için kesinlikle düşük diyemeyiz ancak bir iki satırın altını çizmeden de konuyu geçiştirmek olmaz. Bahsi geçen bu dokunmadan temas teknolojisi yalnızca tarayıcıda kullanılabilen bir özellik. Madem 22 mm yaklaştırdığımız parmağımızı tarayıcıda açık olan internet sayfasındaki linkler algılıyordu da neden tüm arayüzde bu eğlenceli uygulamayı kullanamıyoruz diye bir soru geldi aklımıza misal. Çünkü aslında ilk etapta insanı eğlendirmekten ileri gidebilen bir teknoloji değil. Fazla seri çalıştığını söylemek de zor çünkü genel performansın aksine tarayıcının performansı pek başarılı değil. Sayfa yükleme süreleri uzun; dolayısıyla da parmağınızı bir başlık üzerinde boş yere gezdiriyorsunuz Sola algılasın diye. Sayfanın büyük ölçüde yüklenmesini beklemelisiniz. Dokunmadan temas, yalnızca Xperia Sola’nın kendi tarayıcısında çalışıyor. Yani bu özellik, Sola’nın tarayıcısı hariç hiçbir uygulama ya da menüde kullanılmıyor. Bir de küçük ekranın getirdiği bir dezavantaj olarak sanal klavyenin yetersizliği ve konforlu bir kullanım vadetmeyişinden bahsetmemiz gerekiyor. Biz, QWERTY tuş takımı yerine bir süre sonra dikey tuş takımına geçiş yaptık çünkü tam Q klavye tuşları, hele ki telefonu dikey tuttuğunuz zamanlarda, dikkat kesilerek metin girişi yapmanızı gerektiriyor. Eski tip sayısal tuş takımı kullanmak bize daha rahat geldi.

ESKİ ANDROID YENİ TEKNOLOJİ
Android işletim sistemi üzerine Sony’nin kendi arayüzü Timescape’i kullanan Sola’nın uygulamalar, menüler, ayarlar gibi ana başlıklarda hiçbir eksiği gediği yok. Her şey yolunda ve olması gerektiği gibi çalışıyor. Her şeyin havada uçuşuyor gibi göründüğü ana ekran görünümü çok farklı ve hoş. Xperia ile entegre çalışan Facebook ve Twitter’da bir arkadaşınızın isminin yanındaki sonsuz işaretine (∞) tıklarsanız, o kişiyle olan tüm konuşmalarınız ve güncellemeler, alt alta ekrana geliyor. Xperia’nın akıllı etiketleri olan SmartTags’i de bu cihazla kullanabileceksiniz çünkü Xperia Sola, NFC destekli. Etiketi telefonun arka yüzüne dokunduruyorsunuz ve bir dizi aksiyon arasından istediklerinizi etikete tanımlayarak zamanı geldiğinde yalnızca etikete dokunarak bazı şeyleri aktif hale getirebiliyorsunuz.