reklamı kapat

POPÜLER

Teknoloji markalarının sıra dışı isimleri nereden geliyor?

 - Güncelleme: 13 Nisan 2017 21:16

İsim seçme süreci yeni oluşumlar için en sancılı dönem olabilir.

Yeni bir uygulama, ürün ya da oyun geliştirirken isim koyma kısmı en can alıcı noktalardan birini oluşturuyor. Hatta tüm bunları geçtik, çevrim için oyun karakterinize isim seçerken dahi saatlerce düşünmek zorunda kalabiliyorsunuz. Peki dev firmalar etkileyici isimleri nasıl buluyor dersiniz?

Google, Amazon gibi devlerin isimlerini nasıl aldığına ilişkin yazılar mevcut, peki ama kıyıda köşede kalanlar? Oculus’tan Misfit’e, Xiaomi’den Garmin’e isimler nereden geliyor bir bakalım.


Oculus

Kickstarter kampanyası olarak başladığı hayatına, Facebook’un satın almasıyla devam eden Oculus, sanal gerçeklik trendine de hız kazandıran markalardan. Şimdilerde firmayı bırakmış olsa da, Oculus’un isim babası kurucusu Palmer Luckey’den başkası değil. Luckey markasının ismini ise Latince‘den almış. Latince “göz” anlamına gelen Oculus kelimesini oldukça havalı bulan Luckey, firmayı da onun üstüne inşa etmiş. Oculus Rift’teki “rift” ise gerçek dünya ve sanal dünya arasındaki “uçurum”a gönderme yapıyor. Zira rift’in Türkçe karşılığı da uçurum.


Misfit

Fossil tarafından satın alınan ve aktivite takip cihazlarıyla ünlü Misfit ise adını Steve Jobs’tan sonra almış. Sonny Vu, ismi Misfit’i kurmadan 11 gün önce hayatını kaybeden Steve Jobs’tan esinlenerek koymuş. Misfit uyumsuzluk anlamına geliyor. Sony Vu, Misfit ismini 1998’de çekilen Think Different reklam filmindeki sözden alıyor.


Xiaomi

Gelelim Çin’in Apple’ına. Xiaomi yükseliş trendinde dikkat çekici markalardan. Peki ismi ne anlama geliyor dersiniz? Xiaomi Çince küçük pirinç veya darı anlamına geliyor. Şirketin neden böyle bir isim seçtiği ise açıklanmıyor. Öte yandan markanın pek çok farklı ürün grubunda kullandığı MI takısı İngilizce. Mobile Internet’in kısaltması olduğu düşünülen MI için “Mission Impossible” olabileceğini söyleyenler de mevcut…


GoPro

Aksiyon kamerası denildiğinde akla gelen ilk firmalardan olan GoPro’nun isim hikayesi ise kurucu Nick Woodman’ın hayallerine dayanıyor. Aynı zamanda sörfle uğraşan Woodman, ilk GoPro modelini sörf tahtasının ucunda yer alan bileklik, lastik bantlar ve tek kullanımlık bir Kodak ile yapmış. Şirket ismi için bir fikir ararlarken “Arkadaşlarım ve ben bu hayatta en çok neyi istiyoruz?” diye kendi kendine soran Woodman cevabın “Sörfte profesyonelleşmek” olduğunu düşünmüş. GoPro ismi de “profesyonel ol”dan geliyor.


Garmin

Burada yer alan marka isimleri arasında en sıkıcı ve yaratıcı olmayanı hangisi derseniz Garmin deriz. Belli ki Garmin’in kurucuları, firmayı oluştururken isim konusunda bir hayli sıkıntı çekmiş ve en sonunda yaratıcılıktan uzak bir fikirde uzlaşmışlar. Garmin ismini şirketin iki kurucusunun isimlerinden alıyor: Gary Burrell ve Min H. Kao. Siz siz olun çok sıkışırsanız Latinceye başvurun.


TomTom

TomTom’un hikayesi de yine bir çıkmazdan geliyor. O dönem Ericsson’la çalışan Harold Goddijn ve ekibi mobil cihazlar için bir haritalama programı üzerine çalışırken 48 saatlik teslim süresinde isim düşünmeye başlamış ancak içinden çıkamamış. Bir karakter yaratmak istediklerini belirten Goddijn, listelerinde 10 farklı ismin yer aldığını söylüyor. Bir numarada ise Tom varmış. Ancak Tom ismi hem arama sonuçlarında işlerine yaramayacağından hem de ticari marka olarak tescil ettirilemeyeceğinden beş dakika sonra TomTom’da karar kılmışlar. Garmin’le yarışır.


Bellabeat

Bellabeat aktivite takip cihazıyla ön planda olsa da firmanın ismini almasında etkili olan başka bir ürünü daha var. Bebek bekleyen kadınların 18’inci haftadan itibaren bebeklerinin kalp ritmini duymalarını sağlayacak bir akıllı telefon aparatı geliştiren Bellabeat, kadını belirtmek adına Bella’yı, bebeğin kalp ritmini belirtmek içinse Beat’i kullanıyor.


Myo

Jestlerle cihazları kontrol etmeyi sağlayan kol bandı Myo, ismini Yunanca’dan alıyor. Yunanca kas anlamına gelen Myo kelimesi, cihazın işlevini de az çok açıklıyor.