reklamı kapat

POPÜLER

Toshiba AT200 incelemesi

 - Güncelleme: 24 Eylül 2012 22:03

Dünyanın en ince ve en hafif 10 inçlik tableti olarak lanse edilen AT200’ü ilk kez geçtiğimiz yılın eylül ayında IFA’da görmüştük. O zaman bizi çok etkileyen tabletin ardından birçok yeni tabletle haşır neşir olma fırsatımız oldu. Haliyle bu da AT200’ün üzerimizde bıraktığı etkiyi biraz azalttı. Artık dört çekirdekli, 4K çözünürlüklü tabletlerden bahsediyoruz. AT200, bunların yanında biraz eski teknoloji kalıyor. Ancak tabii ki bu durum tabletin genel performansını etkilemiyor. AT200’ün en önemli artısı şüphesiz halen daha dünyanın en ince 10 inçlik tableti unvanını koruyor olması. Yeni iPad’den 1,7 mm daha ince olan tabletin kalınlığı yalnızca 7,7 mm, ağırlığı ise 558 gram. Magnezyum alaşımlı bir kasaya sahip olan tabletin kenar çerçevesi plastikten. Kenar kısmın ortasından ince siyah bir şert geçiyor. Bu şerit tableti ortadan ikiye bölüyormuş gibi duruyor ve cihaza ayrı bir hava katıyor. Malzeme genel olarak sağlamlık hissi veriyor lakin bazı rakip tabletlere kıyasla daha basit. Arka yüzünün yapısından ötürü, ergonomik bir tutuş sağladığını söylemek de zor. Avuçlarınızdan kayıp gidecekmiş hissi veriyor. Cihazın sağ yanında açma/kapama, ses ve ekran kilidi tuşları yer alıyor. Alt kısımda ise şarj girişi ile stereo hoparlörler yer alıyor. AT200’ün en etkileyici kısmı sol yanı çünkü bütün bağlantılar burada konumlandırılmış. Yukarıdan aşağı sırasıyla kulaklık, micro-USB, micro-HDMI ve micro SD kart yuvaları kullanıcıların tabletlerini diledikleri gibi kullanmasının önünü açıyor. micro-HDMI bağlantı noktası 1080p görüntü çıkışı yapabiliyor ve tabletinizin ekranını bir televizyona aktarabilmenizi sağlıyor. micro-USB girişi ise tabletin 16 GB’lık dahili hafızasına doğrudan erişim sağlıyor. Bu bağlantı üzerinden şarj yapılamıyor. Şarj için alt kısımdaki özel girişi kullanmanız gerek. Bu giriş aynı zamanda haricen satın alabileceğiniz dock ünitesine tabletinizi bağlamak için de kullanılabiliyor. AT200’ün bağlantı zenginliği onu diğer Android’li tabletlerden farklı kılmayı başarıyor ancak takdir edersiniz ki iş bununla bitmiyor.

ORTA KARAR PERFORMANS
Dedik ya Toshiba AT200 biraz eski teknolojli kalıyor diye, bunun en büyük nedeni 1,2 GHz’lik çift çekirdekli Texas Instruments işlemcisi, 1 GB’lık belleği ve grafik işlerini üstlenen PowerVR SGX540 grafik işlemcisi. Bu üçlü genel olarak tatminkar bir performans sunuyor ancak AT200’ün fiyatına daha yüksek performanslı tabletler bulabilmeniz mümkün. AT200’le yaptığımız benchmark testlerinde AnTuTu’da 5097, Quadrant’ta ise 1374 puan aldık. Karşılaştırma tablolarına bakınca bu değerlerin oldukça ortalama olduğunu söyleyebiliriz. İnternet tarayıcısının performansı ise genel performansın biraz daha üzerinde çıktı. AT200’ün Gorilla Glass’la kaplı 10,1 inçlik ekranı, 1280×800 piksel çözünürlük veriyor. IPS panelli ekran kağıt üzerinde oldukça iyi görünüyor ancak arka aydınlatması zayıf ve genel performansı da beklentileri karşılamaktan uzak ne yazık ki. IPS, geniş açılardan da izlenebilirlik sunuyor fakat aydınlatmanın yetersiz oluşu siyahların mavi-gri tonlarında görünmesine yol açıyor. Ekranın bir diğer sorunuysa üzerindeki algılayıcıların çıplak gözle ve rahatlıkla seçilebiliyor oluşu. İrili ufaklı kare ve dikdörtgenler, ekrana her baktığınızda ister istemez dikkatinizi çekiyor. Söylediklerimize rağmen IPS ekran bir şeyler izlemek için fazlasıyla yeterli. Ancak bu sefer de tabletin kendi medya oynatıcısının yetersizliği sorun oluyor. Yalnızca belli başlı formatları açabilen oynatıcı yerine Google Play üzerinden indireceğiniz başka bir uygulamayı kullanmanız şart.

ANDROID 3.2 HONEYCOMB
Halihazırda Android 3.2 Honeycomb sürümüyle gelen AT200’ün yakın zaman içinde Ice Cream Sandwich güncellemesine kavuşacağı söyleniyor. Bu da önemli bir dezavantaj tabii ki, keşke Toshiba bu kadar geç kalmasaydı. Ofis dokümanlarınızı yönetebilmeniz için tablet üzerinde Thinkfree Office mobile uygulaması bulunuyor. Bunun yanında Splashtop Remote uygulaması, bilgisayarınızın masaüstüne bağlanmanızı sağlıyor ve bu sayede kolayca bilgisayarınızdaki işleri halledebiliyorsunuz. Bunların dışında Toshiba’nın ekosistemine erişim imkanı sunan Toshiba Places uygulaması da AT200’de mevcut. Bu uygulama ile Toshiba markalı dizüstü bilgisayarınız, televizyonununuz ve tabletiniz aynı ağ üzerinden birbirini görüp içerik paylaşımı yapabiliyor. Tabletin arka yüzünde 5 megapiksel çözünürlük sunan bir kamera bulunuyor. Tepkileri bir hayli yavaş olan kamera Full HD video kaydı yapabiliyor. Yeterli ışık altında hem fotoğraf hem de video performansı oldukça tatminkar olan kamera ışık azaldığında kaçınılmaz bir şekilde vasat performans gösteriyor. Donanımsal olarak sorunu olmayan kameranın yazılımsal sorunlarının Android 4.0 ile ortadan kalacağını umuyoruz. Nihayetinde AT200 teknik özellikleriyle olmasa da incelik, hafiflik ve bağlantı seçenekleriyle ilgi çekmeyi başarıyor. Bu incelemeyi geçtiğimiz yıl yazıyor olsak 10 üzerinden 9 vereceğimiz tablet, ilk tanıtılmasından bu yana geçen zaman ve rakiplerinin çıtayı bir hayli yukarı taşımasından ötürü kalabalık içinde kayboluyor.