reklamı kapat

POPÜLER

Total War: Rome II incelemesi

 - Güncelleme: 20 Kasım 2013 11:28

Total War: Rome II

EKONOMİYE GİRİŞ
Hadi diyelim şehirleri ele geçirmek fazla kolay. Ancak ele geçirdiğimiz şehirleri yönetmek ve elimizde tutmak zordur belki? Hayır efendim olur mu öyle şey; ne alakası var? Bir strateji oyununda ekonomi sisteminin biraz başınızı ağrıtmasını, üzerinde kafa patlatılmasını beklersiniz değil mi? Ancak oyunun ekonomi sistemi, ilk okul çocuğunun dahi kısa sürede kolaylıkla çözebileceği kadar basit bir sistemden oluşuyor. Şehirlerinizin yaşamına devam edebilmesi için bazı temel ihtiyaçları var. Kurabileceğiniz binalardan ikisini, yemek ve mutluluk ana başlıkları oluşturuyor. Bu iki ana başlığın da belirli bir seviyenin üzerinde halka sunulması gerekli.

Siz de belirlenmiş sınır neyse o ölçekte yemek ve mutluluk sağlıyorsunuz halkınıza. Kalan bütün gücünüzü ise para ve askeri birlik odaklı binalara aktarıyorsunuz. Yani “zorunda” olduğunuz kısımları minimumda tutup, kalan tüm gücünüzü paraya ve askere yatırdığınızda sistem kendiliğinden çözülüyor. Yahu Total War gibi bir strateji oyununun ekonomi sistemini üç satırda anlatabiliyor olmak bile başlı başına bir fiyasko değil de nedir? Üstelik bu bahsettiğimiz şeyler, kimi seçtiğiniz ve haritanın neresinde başladığınız gibi değerlerle de değişkenlik göstermiyor. Alın, uygulayın ve başarıyı yakalayın.

KOZMETİK ALDATMACA
Oyunda size keyif verecek ve “işte budur” dedirtecek yegane nokta muhtemelen görsellik olacak. Özellikle savaşlara eklenen ve yaşananları yakından görmenizi sağlayan yeni kamera ile birlikte çarpışmaları ağzınız açık bir şekilde izlemeniz olası. Bu kadar kalabalık bir savaş dinamiğinde dahi, bir askerin çarpışırken yüz ifadesinin değiştiğini gördüğünüzde detaylara verilen önemin diğer noktalarda çuvallamış olmasına daha fazla sinir oluyorsunuz.

Oyunun ilk halinde harita üzerinde gezinmek ve savaşlarda yer almak da büyük bir eziyet halindeydi. Yaşanan yavaşlamalar, takılmalar ve hatta donmalar çileden çıkaracak boyuttaydı. Neyse ki gelen yamalarla birlikte bu sorunlar giderildi de en azından bir noktadan paçayı kurtardı Rome II. Şurası bir gerçek ki, oyun haritasından birliklerine, savaşlarından şehir yaşamına kadar müthiş görünüyor. Ancak animasyonlarda ve özellikle yapay zekada hala sıkıntılar mevcut. Birliklerin saçma hareketlerde bulunması, gemilerin bir türlü karaya yanaşamaması, askerlerin garip garip yerlerde takılması gibi sorunlar sinirlendirmekten ziyade güldürüyor ekran başında oyuncuyu.

ŞİMDİ GİT SONRA YİNE GEL
Yazdıklarımızdan Total War düşmanı olduğumuz fikrine kapılmayın sakın. Yıllardır her yeni oyunuyla bizi heyecanlandırmayı başaran, yüzlerce saatimizi üzerine harcadığımız bir seri bu. Tam bu nedenle bu kadar tepkiliyiz aslında. Bu kadar sevdiğimiz, emek verdiğimiz bir serinin bu denli büyük bir halkasının kırılması, serinin geleceği adına da endişelenmemize neden oluyor. Umuyoruz ki bu, serinin tarihinde yer alan nazar boncuğu olarak kalır ve hataların devamı gelmez.