reklamı kapat

POPÜLER

Twitch

Twitch’ten lisanslı müzik kullanan videolara sansür uygulaması

 - Güncelleme: 08 Ağustos 2014 10:26

Popüler video yayın sitesi Twitch yeni alınan kararla oyun dünyasını birbirine kattı. Karara göre Twitch yayını yaparken arka planda çaldığınız müziğin ne olduğunu iki kere düşünmeniz gerekecek.

Google ile Twitch’in ismi beraber anılmaya başlandığından beri canımızı sıkacak bir haberin duyurulmasını bekliyorduk. Ayda 45 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan Twitch’i satın almak isteyen Google olunca bir takım düzenlemeler de gelecekti elbet ancak ne kadarından hoşlanacağımız bir muammaydı. Hala Google’ın Twitch’i aldığına dair resmi bir açıklama yok ama ilk düzenleme yayın sitesine ulaştı. YouTube’da da bir benzeri kullanılan ve lisanslı müziklerin haklarını korumak amacıyla videoları tarayan sistemlerden biri artık Twitch için de çalışmaya başladı.

Google’ın YouTube‘da kullandığı Content ID sisteminden farklı olarak Audible Magic algoritması kullanan Twitch videolarınızı sessizleştirmiş olabilir. Peki bu algoritma nasıl çalışıyor? Öncelikle canlı yayınlara dokunulmayacağının söylendiğini belirtelim. Yapılan açıklamaya göre algoritma canlı yayındaki içeriği taramıyor ancak kayıtlı eski yayınlarınızın hepsini tarıyor. Arka planda çaldığınız herhangi lisanslı bir şarkı 2 saniye bile duyulsa videonuzun 30 dakikalık bir sessizleştirmeye maruz kalmasına sebebiyet veriyor. Oyun içi müzikler için de bu sessizleştirmenin geçerli olacağını söyleyelim. Oynadığınız oyunda Audible Magic’te kayıtlı bulunan lisanslı bir şarkı varsa videonuz için sessizleştirme gelecek demektir. Oyunun kendi arka plan müziğine dokunulmayacağının ise özellikle altı çiziliyor.

Twitch
Oyun yayıncıları ve yapımcılarını oldukça etkileyen bu durumla büyük tartışmalar da başlamış durumda. Oyun yayıncılarının şevkinin kırılıp kırılmayacağı belirsizken, oyun yapımcılarının yayınladığı videoların sessizleştirilmesi seyirci ilgisinin azalmasına sebebiyet veriyor. Kim sessiz bir oyun videosundan keyif alabilir ki? Sorunsuz yayın yapılabilen oyunlara olan ilgi önlenemez şekilde artarken diğer oyunların sessizliğe gömülmesi tabii ki geliştiricilerin de işine gelmiyor.

Bu sessizleştirme olayının sorumluluğunu Google’a atmak çok doğru bir çıkarım olmaz ancak konu üzerinde etkisi olduğuna ilişkin düşünceler için de yersiz diyemeyiz. Müzik endüstrisinin lisanslı ürünlerin hakkını koruma konusundaki ciddi tavrı ise yeni bir durum değil. Uzun yıllardır var olan bu olayın en yakın örneği ise Ultra Music’in YouTube’un ünlü yüzü Michelle Phan‘a açtığı 150 bin dolarlık telif hakkı davası. Yayınların ne yönde ilerleyeceğini ve sessizleştirmenin ne tür etkileri olacağını yakın zamanda gözlemleyeceğiz.