2021 otomobil satışlarında Avrupa lideri Volkswagen; işte öne çıkan rakamlar

19 Ocak 2022 08:00

2021 yılını tedarik sıkıntıları sebebiyle küçülerek kapatan Avrupa pazarında liderlik koltuğunda Volkswagen var. Hyundai Grubu ise yükselen yıldız konumunda.

Tedarik sıkıntılarının kendisini hiç olmadığı kadar hissettirdiği 2021 yılında otomobil dünyasında bir paranın iki yüzü niteliğinde farklı tablolar karşımıza çıkıyor. Kimi üreticilerde süreç kayıplarla geçerken, kimilerinde ise tam tersi bir tabloyla rekorlar silsilesi bizi karşıladı. Toyota’nın Amerika pazarında 90 yılı aşkın süredir lider koltuğunda oturan General Motors’u tahtından ettiği satış rakamlarının Avrupa tarafında da çok önemli detaylar bizi bekliyor. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği tarafından paylaşılan verilerde geçtiğimiz yılın en çok satan markası Volkswagen olarak karşımıza çıkıyor. Almanya merkezli marka, Peugeot ve Toyota gibi rakiplerine önemli fark atarak 2021’de koltuğunu adeta sağlamlaştırdı. Toplam satışlarda ise Avrupa otomobil pazarının yüzde 1,5’luk küçülmeye sahne olduğu bir dönem geride kalıyor. Bu tabloda özellikle Aralık 2021 satışlarının Aralık 2020’ye göre yüzde 22 oranında düşmesi önemli etken konumunda.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Volkswagen kayıplara rağmen liderliğini koruyor

Paylaşılan resmi rakamların detaylarına indiğimizde Volkswagen’in 1,27 milyon adetlik toplam satış yakaladığını görüyoruz. Takipçi konumunda olan Peugeot tarafında ise bu rakam 724.383 adet olarak tabloya yansıyor. Amerika’da önemli bir zafer yakalayan Toyota’nın Avrupa operasyonunda da yüzde 9,1’lik yükselişle üçüncü sıraya oturması dikkat çekiyor. Japonya merkezli üretici 2021 yılında Avrıpa merkezli olarak 615.142 adetlik satış başarısı yakalıyor. Genel çapta görülen düşüşün tersi yöndeki yıldızı ise Hyundai Grubu. Kia ile birlikte 2021 yılını fazlasıyla başarılı şekilde atlanan Güney Kore merkezli ikilinin yüzde 21 gibi çok ciddi bir büyüme yakaladığını görüyoruz. Hyundai ile Kia’nın toplam satışları 1 milyon adedi geçiyor. Hyundai cephesi ise Avrupa’da Türkiye’nin dahil olduğu toplamda 515.886 adetlik satışla yüzde 21,6’lık büyümeyle öne çıkıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaybedenler tarafında ise yüzde 27,8’lik kayıp ile Alfa Romeo geliyor. İtalyan üreticiyi Avrupa operasyonlarında yıkıma uğrayan Mitsubishi takip ediyor. Amerika’da özellikle yeni modelleriyle öne çıkan Ford’un Avrupa tarafında ise bu durum tersi yönde. Marka, 2021 yılında Avrupa pazarını yüzde 19’luk gerileme ile tamamlamış görünüyor. Avrupa’daki küçülmenin çok daha fazlasını Türkiye pazarı verilerinde görmüştük. 2021’de Türkiye’deki binek otomobil pazarı yüzde 46 seviyesine geriledi.

İlgili video

Paylaş