2022 Toyota GRMN Yaris; yüksek performanslı yeni modelde zengin menü

14 Ocak 2022 14:50

Gösterimi Tokyo’da gerçekleştirilen 2022 Toyota GRMN Yaris, GR Yaris’in sürüş deneyimini yeni bir noktaya taşıyacak çok ciddi geliştirmeler taşıyor.

Toyota’nın 2020 ile birlikte dördüncü jenerasyona taşıdığı kompakt modeli Yaris, yeni nesilde elde ettiği tasarım çizgileriyle doğuştan bir spor otomobil hissiyatı uyandırıyor. Karakteriyle segmentindeki pek çok isimden ayrılan Yaris’in standart versiyonlarıyla birlikte gönderdiği performans potansiyeli, GR departmanıyla birlikte teknik olarak da desteklenerek ateşli bir spor otomobil ortaya çıkartılıyor. Bir süredir yollarda olan GR Yaris’i Tokyo Auto Saloon organizasyonu kapsamında bir adım daha yukarıta taşıyan ekip, 2022 Toyota GRMN Yaris ile karşımıza çıkıyor. Daha profesyonel yarışçılar için hayata geçirilen ve üretim adedi 500 ile sınırlandırılan model 50 bin dolara yaklaşan fiyatıyla da özel olduğunu ortaya koyuyor.

2022 Toyota GRMN Yaris hakkında öne çıkan detaylar

Gazoo Racing ekibi GRMN Yaris’i hazırlarken ortaya adeta yeni bir otomobil çıkartma felsefesiyle çıkmış görünüyor. Araşın şasi dinamikleri başta olmak süspansiyonları, fren sistemi ve gövde panellerinde çok ciddi revizyonlar yapıldığını görüyoruz. Artırılan aerodinamik limitlerin yanında 10 milimetre alçaltılan otomobilin ağırlık merkezi tarafında da ciddi avantajları olduğuna dikkat çekiliyor. Bununla birlikte mekanik sınırlı kaymalı diferansiyel kilidi ve oranları özel olarak geliştirilmiş yeni vites kutusunun sürüş deneyimini yeni seviyeye çıkartmada önemli aktörler oluşuna şahit olacağız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaputunun altında dünyanın en güçlü üç silindirli motorunu barındıran modelin 1,6 litre hacmindeki ünitesi Japonya’da satışa sunulacak versiyonlarda 272 PS güç ve 390 Nm tork değerleri ürecek. Bu değerlerinde GR Yaris’te 261 PS güç ve 360 Nm tork olduğunu hatırlatmakta fayda var. Kaput başta olmak üzere gövde üzerindeki karbon alaşım malzemeleriyle GR Yaris’e göre 20 kilograma yakın ağırlık avantajı (1.250 kg’a kadar düşen toplam ağırlık) barındıran modelin tüm bu etken parçalarla 0’dan 100’e hızlanmasını GR Yaris’in 5,5 saniyelik süresinden daha iyi oranda tamamlaması bekleniyor. Pist paketiyle de sipariş edilebilen modelin bu kombinasyonda 18 inçlik BBS jant seti, Bilstein süspansiyon ve karbon fiber arka spoiler gibi parçalar öne çıkarken Ralli Paketi ile birlikte işin içerisinde roll bar da dahil olacak.

İlgili video

Toyota CEO’su Akio Toyoda, GR Yaris’in direksiyonuna geçti

Paylaş