Apple Car otomobil projesinde bir kayıp daha yaşandı

25 Mayıs 2022 20:03

Apple, bugün bir kez daha Apple Car elektrikli otomobil haberiyle gündemde yer alıyor. Bu sefer bir işe alım değil ayrılma var.

Apple Car projesi çok uzun zamandır gündemde ve araç için çıkış hedefi 2025 yılı olarak belirlenmiş durumda. İşte bunu sağlamak adına firma sektör tecrübesine sahip isimleri bünyesine katmaya devam ediyor. Örneğin geçtiğimiz ay 30 yıllık Ford mühendisi Desi Ujkashevic, Apple’ın ilk otomobil modeli üzerinde çalışmak adına şirkete katılmıştı. Ujkashevic, yapılan açıklamaya göre otomobil üretimi konusunda birçok farklı alanda tecrübe kazanmış bir mühendis ve en son Ford içerisinde Otomotiv Güvenliği Mühendisliği Ofisi’nin Global Direktörü görevini üstleniyordu. Bu sefer geçtiğimiz yıllarda Tesla’dan Apple’a geçen Christopher “CJ” Moore’un görevden ayrıldığı bildirildi. Moore, Tesla otomatik pilot yazılımının üzerinde çalışmış tecrübeli bir isimdi ve Apple’da da bu konuda çalışmalar yapıyordu. Moore’un Apple’dan ayrılarak LiDAR konusunda çalışan Luminar isimli firmaya geçtiği aktarılıyor.

Apple’ın büyük planlar içerisinde olduğu ilk otomobil modeli için başka neler biliniyor? Araç için yakın zaman önce özel bir işletim sistemi geliştiriliyor haberi ses getirmişti. Bu konuda halen netleşmiş değil ancak burada “özel bir işletim sistemi” tanımının arkasında yüksek ihtimalle iOS yer alıyor. Ancak bu şimdilik bu detay kesin değil. Apple, spesifik otomobil ihtiyaçları özelinde sıfırdan bir işletim sistemi de yapıyor olabilir. Apple’ın bahsi geçen işletim sistemine “carOS” adını vermesi bekleniyor.

Araç bundan önce önemli bir konuyla, büyük ses getiren bir potansiyel Porsche ortaklığıyla gündeme gelmişti. Geçtiğimiz aylarda Porsche CEO’su Oliver Blume, üstü kapalı olarak Apple ile “heyecan verici” bir proje üzerinde çalışmak adına görüştüklerini aktarmıştı. Bunun ne olduğu halen detaylandırılmıyor ancak yüksek ihtimalle iki isim Apple’ın ilk elektrikli otomobili için görüşmeler yapıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Apple Car projesi aslında gelen duyumlara göre pürüzsüz şekilde ilerlemiyor. Ortaya atılanlara göre firmanın 2025 hedefine ulaşmak adına Apple Car projesini yeniden yapılandırması gerekiyor. Çok fazla personelin giriş çıkış yaptığı projede konulan hedeflerin tutturulması için önümüzdeki üç ila altı ay içerisinde yeniden yapılanma şart yorumları geliyor.

Apple Car yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’nin yeni konsept elektrikli otomobil ile tanışın

Paylaş