Apple M1 işlemcili MacBook’lar ve Mac mini nasıl bulundu? Alınır mı?

18 Kasım 2020 16:08

Apple M1 işlemcili yeni nesil MacBook Air, MacBook Pro ve Mac mini modelleri satışa çıktı. Peki modeller satın alınabilir mi?

Apple’ın bilgisayar dünyasındaki büyük adımı geçtiğimiz haftalarda gerçeğe dönüştü ve tüm detaylarına buradan ulaşabileceğiniz Apple Silikon / Apple M1 işlemcili ilk Mac bilgisayarlar karşımıza çıktı. İşte bu modeller söz verildiği tarihte yurt dışında satışa sunuldu. Türkiye’de de Apple’ın resmi sitesinden satın alınabilen yeni nesil bilgisayarlar, yapılan yurt dışı merkezli ilk incelemelere göre gerçekten çok ama çok yüksek performans getiriyor. Burada her üç model de sundukları performans ile rakipsiz bir konumda yer alıyor ve herkesi şaşırtıcı derecede etkilemiş durumda. Bünyesinde fan olmayan MacBook Air’in sunduğu performans bile Windows ve Mac tarafındaki benzer tüm modelleri adeta denize döküyor.

İşlem güçleri ve SSD hızları gerçekten devrimsel seviyede artış gören modeller, GPU yani grafik tarafında da beğeni topluyor. Elbette bu modellerin oyun oynama gibi bir amacı bulunmuyor. Ancak video işleme (Render), sentetik performans testleri ve geliştirilerin kompleks uygulama paketleme / açma işlemleri yeni modellerde üst seviye performans getiriyor. Henüz ağır 3D tasarım uygulamaları içinse pek fazla test yer almıyor. Ancak bu modeller zaten tam olarak o tarafa hitap etmiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Apple M1 işlemcili Mac’lerin performansı yukarıda da dediğimiz gibi inanılmaz yüksek seviyede. Buna bağlı olarak modellerin pil ömürleri de nefes kesici seviyede yer alıyor. Çoğu kişinin normal kullanımda MacBook Pro ve MacBook Air’i iki gün şarj etmeden kullanabileceği aktarılıyor ve açık şekilde gösteriliyor. Apple pil konusunda aşırı verimli 5 nm M1 işlemciyle verdiği sözü tutmuş durumda. Hatta MacBook Pro’yu inceleyen bir YouTuber, cihazla sadece tek şarj ile tüm haftayı geride bırakabildiğini aktarıyor. Bu da inanılmaz görünüyor.

Yeni modellerde yazılım konusunda da yeni bir dönem var. Uygulamaların ARM temelli Apple M1 işlemciye uyumlu olması gerekiyor. Apple’ın kendi uygulamaları yeni döneme elbette  tam destek veriyor. Üçüncü parti geliştiriciler ise güncellemelere başlamış durumda. Şu an genel olarak birçok ihtiyaç için uyum sorunu olmuyor. Sadece bazı spesifik uygulamaların Rosetta 2 geçiş uygulamasına rağmen çalışmadığı görünüyor. Ancak bunlar çok kısa sürede çözüleceği düşünülüyor.

Tam destekli olmayan yani Intel altyapısı için hazırlanan birçok uygulama ise Rosetta 2 üzerinden gayet hızlı çalışıyor. Bu uygulamaların Apple M1’e özel sürümleri ise çok ama çok daha iyi çalışacak ve performans açısından M1’li Mac bilgisayarlar ileride daha da iyi olacak. Bu da yeni modellere yatırım için önemli bir detay olarak öne çıkıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

M1 modellerde genel olarak tek eleştiri, MacBook’larda halen ama halen 720P web kamera kullanımasına gidiyor. Bu arada modellerin GPU’ları 6K’ya kadar harici ekran kullanımına da destek veriyor. Burada da denemeler sorunsuz bir deneyim sunulduğunu gösteriyor.

Sonuç olarak şu an “iş için” bir Apple M1’li bir sistem isteyenleri engelleyecek pek bir durum bulunmuyor. Modellerin fiyatları yurt dışı için, özellikle de işi için alınacaksa iyi seviyede. Türkiye’de ise başlangıç Mac için özelinde 7.899 TL’den başlıyor. Bu fiyat sunulan performans göz önüne alındığı zaman (Yine iş için alınacaksa) gayet iyi bulunuyor.

Apple M1 işlemcili MacBook Air, MacBook Pro ve Mac mini için tam Türkiye fiyatları şöyle:

Fiyatlara tekrar baktığımız zaman Apple M1 işlemcili 13 inç MacBook Air modeli için 8 GB RAM’e ve 256 GB ile 512 GB SSD’ye sahip iki temel versiyon sunuluyor. İlginç olarak diğer tüm modellerden fark olarak 8 değil 7 çekirdekli GPU taşıyan alttaki sürüm 10.999 TL‘den, diğeri 13.699 TL‘den başlıyor. Apple M1 işlemcili 13 inç MacBook Pro için de 8 GB RAM’e ve 256 GB ile 512 GB SSD’ye sahip iki temel seçenek mevcut.

Bir seçenek 14.299 TL‘den, diğeri 16.499 TL‘den başlıyor. Apple M1 işlemcili Mac mini için de diğerleri gibi 8 GB RAM’e ve 256 GB ile 512 GB SSD’ye sahip iki temel versiyon mevcut. Bunlardan birisi 7.899 TL, diğeri ise 10.099 TL‘den başlıyor. Bu arada modeller için 16 GB RAM ve 1 TB / 2 TB SSD depolama seçenekleri de opsiyon olarak sunuluyor. Ancak bu opsiyonların Apple Silikon işlemcili yeni Mac’ler için de çok pahalı olduğunu bir kez daha belirtmek gerekiyor.

İlginizi Çekebilir

iPhone 12’lerin LiDAR sistemine yakında bakın

Paylaş