Dakar’a hidrojenli yarış aracı, Geely’den Tesla Semi’ye rakip

10 Kasım 2021 11:53

Geleceğin “büyük araçları” karşımıza çıkmaya devam ediyor. Dakar’a hidrojenli yarış aracı giriyor, Geely firması ise Tesla Semi’ye rakip oluyor.

İlk olarak Dakar tarafından başlayalım. Gaussin firması yukarıda gördüğünüz hidrojenli dev ile 2022 Dakar yarışına katılacaklarını duyurdu. İki adet 402 beygir (300 kW) gücünde elektrik motoru ile yol alacak araç, taşıdığı 80 kg hidrojen ile 250 km civarında bir menzil getirecek.

Yakıt dolumunun 20 dakika içerisinde yapılabileceği bilgisi verilen araç, konulan resmi limitler nedeniyle yarış sürecinde maksimum 140 km/s hıza çıkış yapacak. Dakar’ın ilk olmasa da 2022 özelindeki temiz yarış araçlarından olacak model, içten yanmalı modelleri geride bırakamayacak ancak güzel bir gelecek gösterimi yapmış olacak.

Bu arada Çin merkezli dev Geely de gündeme önemli bir duyuru ile geldi. Şirkete bağlı Farizon Auto’dan bir “Homtruck” isimli Tesla Semi rakibi elektrikli kamyon görücüye çıkarıldı.

Şimdilik konsept aşamasında olan model, söylendiği kadarıyla 2024 yılında yollara çıkarılacak. Fütüristik bir çizgisi bulunan elektrikli kamyon, henüz çok fazla teknik detaya sahip değil. Ancak kamyonun 4. Seviye otonom sürüş getireceği ve çok fazla motor / pil / aksam özelleştirmeleriyle elde edilebileceği aktarılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Tesla Semi elektrikli kamyon için detaylar şöyle

Arka aksa yerleştirilen birbirinden bağımsız dört farklı motordan güç alan kamyon, boş haliyle 0’dan 100 km/s hıza sadece 5 saniyede çıkabiliyor. Yük altında 0’dan 100 km/s hıza 20 saniyede çıkan araç, “Regen” sistemi sayesinde fren pedalına basılma ihtiyacını neredeyse ortadan kaldırıyor.

Geçtiğimiz yıllarda ön sipariş konusunda rekor kıran elektrikli kamyon, sürüş / performans kadar menzil konusunda çok iddialı geliyor. Tesla’nın büyük gelecek vadeden kamyon modeli Semi, şu an temel olarak 800 km menzile sahip.

Bu menzil değeri kamyon için açıklanan mevcut üst limit. Ancak Elon Musk geçtiğimiz yıl bu konuda konuşmuş ve Semi ile ileride 1.000 km menzile ulaşacaklarını aktarmıştı.

İki yılda tam 200 bin dolar yakıt tasarrufu sağlayabildiği belirtilen kamyon, bir aksilik olmaz ise bu yıl içinde üretime giriyor. Araçta gelişmiş bir otomatik pilot sistemi de aktif olarak yer alıyor.

İlginizi Çekebilir

Dikkat çeken en yeni elektrikli bisikletlerden

Paylaş