FedEx, yeni kargo uçaklarını füzelere karşı lazer ile donatabilir

17 Ocak 2022 10:50

FedEx, dünyanın en büyük sivil taşımacılık firmaları arasında yer alıyor ve yüzlerce uçak ile havadan operasyon sürdürüyor.

Bu önemli ismi bugün gündeme getiren ise gerçekten garip bir haber oldu. Ortaya çıktığı kadarıyla FedEx yeni kargo uçaklarını füzelere karşı lazer ile donatma konusunda uzun zamandır planlar yapıyor. Burada amaç spesifik olarak MANPADS olarak geçen taşınabilir hava savunma sistemlerine karşı bir koruma sağlamak.

“Sivil kargo uçaklarının böyle bir ihtiyacı neden var?” diye sorabilirsiniz. Aslında direkt olarak ihtiyaçları yok ancak söylendiği kadarıyla zaman zaman bu konuda büyük tehditler atlatılmış. Bu tehditlerin çoğu da yanlış hedef algılama sonucunda olmuş.

FedEx, eğer ABD Federal Havacılık İdaresi’nden (FAA) onay alabilirse kargo taşıma sürecinde ileride kullanacağı Airbus A321-200 uçaklarını lazer ile donatacak. Bu lazerlerin amacı yaklaşan füzeleri uçağa yaklaşmadan otomatik olarak yok etmek olacak.

Bu lazerleri sadece ciddi risk gördüğü bölgelerdeki kargo uçaklarına yerleştirmesi beklenen FedEx, bu konuda bir onay alırsa başka firmalara da örnek olabilir. Ancak bazı uzmanlar firmaya bu konuda FAA’dan bir onayı çıkmayacağı yönünde geliyor. Lazerlerin de kendi başlarına oluşturduğu bazı riskler bulunuyor.

Bu arada lazer temelli füze / roket savunma sistemlerinin başka yerlerde kullanıldığını ek bilgi olarak belirtelim. Bu konuda uzun yıllardır çalışmalar yapılıyor.

Not: Görsel temsilidir.

İlginizi Çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması

Paylaş