NASA, Mars’a Perseverance uzay aracını gönderdi; işte önemli detaylar

30 Temmuz 2020 14:51

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, dakikalar önce başarılı bir kalkış ile Perseverance uzay aracını Mars yolculuğuna çıkardı.

Altı tekerlek üzerinde hareket eden yukarıda gördüğünüz NASA Perseverance uzay aracı, Mars yolculuğuna Florida’da yer alan Cape Canaveral üssünden kalkan United Launch Alliance imzalı Atlas V roket ile sorunsuz olarak başladı. Bünyesinde 23 adet yüksek çözünürlüklü kamera ve özel yüzey delici aletler taşıyan uzay aracı, eğer bir sorun olmadan Mars’a iniş yapabilirse kızıl gezegenin geçmişinde hayat olup olmadığı belirlemeye çalışacak. Burada “canlı organizmalar” için deliller bulmayı hedefleyen bilim insanları, bunun için Perseverance ile yüzeyin üzerini değil altını yani derinliklerini incelemek istiyor. Şu an canlıların yaşamasına uygun olmayan ancak milyonlarca yıl önce bazı canlılara ev sahipliği yapmış olma ihtimali çok yüksek olan kızıl gezegen, aktarıldığı kadarıyla 3,5 milyon yıl önce yüzeyinde akarsular barındırıyordu. İşte bu açıdan eski canlı yaşamı konusunda beklentinin yüksek olduğu Mars, Perseverance ile daha önce hiç olmadığı kadar derinlemesine incelenebilecek gibi görünüyor.

Her şey yolunda giderse Perseverance uzay aracı ile Dünya’ya göndermek adına örnekler de toplanacak açıklaması yapılıyor. Söylendiği kadarıyla bu örneklerin ilerleyen yıllarda gönderilecek başka bir uzay aracı ile Dünya’ya geri getirilmesi hedefleniyor. Bu arada NASA, Perseverance ile beraber aşağıda gördüğümüz ufak Mars helikopteri de yola çıkarılmış durumda. Mars’ta beklendiği gibi havalanabilirse bir ilke imza atacak Ingenuity isimli helikopter, kızıl gezegeni görüntülemek adına bilim insanlarına yeni bir bakış açısı getirecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

NASA öncesinde Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri önemli Mars başarıları elde etmişti

Çin, geçtiğimiz hafta Wenchang Spacecraft Launch Site üzerinden The Long March 5 kullanılarak yapılan başarılı kalkış ile Tianwen-1 uzay aracının Mars yolcuğunu başlatmıştı. Yaklaşık 7 ay sürecek bir yolculuk sonrasında Kızıl Gezegen üzerine iniş yapacak araç, Çin’i ABD’den sonra Mars üzerinde operasyonel bir araca sahip ikinci ülke yapacak. Mars üzerinde Tianwen-1 ile önemli araştırmalar yapacak Çin dışında Birleşik Arap Emirlikleri de bir Mars adımı atmıştı.

Ülke yine geçtiğimiz hafta Arap dünyasına bir ilke imza atarak Japonya’da yer alan Tanegashima Space Center’dan Mitsubishi H-2A roket modeliyle Hope adını verdiklerini uzay aracını Mars‘a doğru yolculuğa çıkarmıştı. Mars yörüngesine 2021 Şubat ayında varacak uzay aracı Hope, söylendiği kadarıyla kızıl gezegene iniş yapmayacak. Bunun yerine yörüngede bir Mars yılı boyunca (687 gün) tur atacak araç, 200 milyon dolarlık bir çalışmanın meyvesi ve amacı gelecek Mars görevleri için kızıl gezegenin hava şartlarını incelemek olarak aktarılıyor.

İlgili Video

Paylaş