Örnekler gösterildi; “Meta, çok sayıda VR başlık üzerinde çalışıyor”

21 Haziran 2022 08:56

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta, gerçekten çok sayıda VR başlık üzerinde aktif olarak çalışmalar yapıyor.

Oculus firmasını satın alarak VR yani sanal gerçeklik alanının en büyük isimlerinden birisi haline gelen Facebook, çatı şirket dönüşümü sonrasında bu alana daha fazla ilgi göstermeye başladı. Çatı şirketi direkt olarak VR başlıklar ile girilen metaverse geleceği için Meta adı altında oluşturan Mark Zuckerberg, kısa süre önce yukarıdaki videoyu paylaştı ve VR tarafı için gelecek çalışmalarını gösterdi. Firmanın şu an üzerinde çalıştığı birçok VR başlık bulunuyor ve bunlardan bir tanesi Butterscotch kod adına sahip. Henüz prototip aşamasında olan başlık, direkt olarak inanılmaz yüksek PPI değerine odaklanıyor. Firmanın “retina çözünürlüğüne ulaştık” dediği model, Meta’nın halihazırda ticari olarak satılan başlıklarına oranla inanılmaz net bir görüntü sunuyor. Bu sayede başlık içerisinde çok rahat şekilde metin okuması dahi gerçekleştirilebiliyor.

Gelişmiş göz takibi sistemleriyle beraber insan gözünün çalışma mantığını VR dünyasına getiren Meta, gerçekçi alan derinliği sunan bir model üzerinde de çalışıyor. Bu model göz takibi kullanarak hangi objeye baktığınız anlayabiliyor, mesafesini değerlendirebiliyor ve gözün yakına getirilen objeleri net, diğer kısımları ise bulanık hale getirilebiliyor. Bu şekilde gerçekte yaşanılan gibi doğal bir görüntüleme deneyimi elde edilebiliyor.

Meta’nın bir diğer ses getiren prototipi ise VR dünyasına inanılmaz yüksek parlaklık seviyesi getiriyor. Firma bu modelde kullanılan özel ekranlar ile tam 20 bin nit parlaklık seviyesine ulaştıklarını aktarıyor. Son kullanıcıya çıkacak cihazları 10 bin nit gibi göze daha uygun ancak yine de çok yüksek bir parlaklık ile pazara sunmayı planlayan Meta, bu yüksek parlaklık ile VR içerisinde HDR sunmanın planlarını yapıyor. HDR ile beraber çok daha etkileyici ve gerçekçi bir deneyim hedefleniyor.

-Meta’nın ulaştığı çözünürlük seviyesi gerçekten çok etkileyici-

Hazırladığı prototipler arasında hemen aşağıda görebileceğiniz özel optikler üzerine kurulan Holocake 2 isimli oldukça ince ve hafif bir seçenek de bulunan şirket, açıklamaya göre VR tarafını kendi içerisinde iki kategoriye ayırıyor. Firma yeni ürünlerini profesyoneller için ayrı, son kullanıcı için ayrı olarak geliştiriyor.

Peki bu yukarıdaki yeni ürünler ne zaman gelecek? Bu modeller özelinde yakın bir çıkış beklenmemesi gerekiyor. Firma sayfanın en üstündeki fotoğrafta da görebileceğiniz üzere birçok farklı deneme ile acele etmiyor, farklı ihtiyaçlara yönelik mükemmele yakın deneyimi ve ürünleri elde etmek istiyor.

VR ya da AR alanındaki esas büyük patlamayı ise teknoloji devi Apple yapacak gibi görünüyor. Teknoloji devi yıl bitmeden karşımıza kendi başlığı ile çıkacak ve bu ürün çok ses getirecek. Apple’ın harmanlanmış gerçeklik (AR ve VR bir arada) başlığı hakkındaki son detaylara direkt olarak buradan ulaşabilirsiniz.

-Holocake 2, gelecekte VR başlıkların çok daha kullanışlı olacağına işaret ediyor-

Meta tarafından geliştirilen bir diğer model ise uzun süredir gündemde olan Project Cambria. Bu başlık en son CEO Mark Zuckerberg tarafından paylaşılan bir video ile gözler önüne serilmişti. Başlığın kendisini göstermeyen ancak sunulacak deneyimi ve bazı örnekleri karşımıza çıkarak Zuckerberg, ürün için fazlasıyla heyecanlı görünüyordu.

Bu model bildiğimiz kadarıyla sadece eğlenceye odaklanmayacak. Ürünü tanımlamak için geçtiğimiz hafta konuşan kaynaklar, “Yüz için Chromebook” gibi bir ibare kullanıyor. Bunun arkasında modelin iş için de kullanılabilecek olması yer alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Aktarıldığı kadarıyla modelde kullanılacak yüksek çözünürlüklü ekran, uzun süreli metin okuma / yazma için de uygun durumda. Kişilerin başlığı kullanarak sunulacak özel araçlar yardımıyla e-posta gönderebileceği hatta bir aşama daha ileriye giderek kod yazabileceği belirtiliyor.

AR yapısından dolayı takarken çevreyi görmenize imkân tanıyacak ve sanal çalışma alanları / monitörleri oluşturabilecek Project Cambria, birçok uygulamayı / servisi özel uygulamalar yerine web üzerinden açabilecek. Burada Meta’nın VR tarayıcısının kullanılacak.

Meta planları yanında bu da ilginizi çekebilir: Xiaomi imzalı robot köpek CyberDog ile tanışın

Paylaş