2024’ün sonunda gelecek iPhone 16 Pro Max, kamerada kardeşine oranla ciddi fark yaratabilir

24 Ocak 2024 16:03

2024 sonunda tanıtılacak iPhone 16 serisi için teknik sızıntılar ve iddialar gündeme gelmeye devam ediyor. Bu sefer “16 Pro Max” odak nokta.

iPhone 16 ailesinin en iyisi ve büyüğü olacak iPhone 16 Pro Max, yeni iddialara göre serinin en iyi ana kamerası ile gelecek. Daha önce doğru bilgiler vermiş bir kaynak, telefonun ana kamerasının kalbinde özel hazırlanan bir 48-megapiksellik Sony IMX903 sensörün olacağını aktardı. Bu 1/1.14-inç boyutundaki sensör daha iyi performans için “stacked” tipi tasarımı, yüksek kalitede görüntü verisi dönüştürme için 14-bit  Analog-to-Digital (ADC) birimini ve daha iyi dinamik aralık ile kumlama (Noise) kontrolü için Digital Gain Control (DCG) sistemini beraberinde getirecek. ‌iPhone 14‌ Pro ve ‌iPhone 15 Pro modellerinde 1/1.28-inç sensöre yer veren yani 16 Pro Max’te sensörü büyütecek olan Apple, doğru orantılı olarak görüntü kalitesini de (Düşük ışık da dahil çünkü daha büyük sensör daha yüksek ışık alımı demek) artıracak. Kamera tarafına büyük ağırlık verileceği söylenen 16 Pro Max, bu yeni sensör ile düşük ışıktaki video performansını da yükseltecek. Bu sensörü 16 Pro’ya koymayacak gibi görünen Apple, her iki telefonda da bu yıl periskop ya da kendi tabirleriyle Tetraprizma telefoto kamera sistemine yer verecek. Burada 16 Pro Max için daha yüksek kayıpsız optik zoom sunulabilir ancak bu şu aşamada henüz kesinleşmiş değil.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Daha önce çıkan bilgilere göre iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max gibi 6,1-inç ve 6,7-inç değil, daha büyük 6,3-inç ve 6,9-inç 120 Hz OLED ekranlar üzerine kurulacak telefonlar, bünyelerinde “Capture” adı verilen ekstra bir buton taşıyacaklar. Bu yüzden telefonlardaki yüksek hızlı 5G’yi mümkün kılan mmWave anteninin yerinin değiştireceği aktarılıyor, bu ekstra butonun görevleri arasında Mark Gurman’a göre hızlı video kaydı başlatma da yer alıyor. Bu butonun basınç algılama temelinde tasarlanacağı ve gövdeye hemen hemen sıfır olacağı yani çıkıntı yapmayacağı iddia ediliyor.

Bu faydalı görünen yeni butonu sevindirici şekilde sadece Pro’lar değil tüm modellere koyacağı söylenen Apple, yeni bilgilere göre Capture butonu üzerinde dokunma ve basınç algılamayı bir arada sunacak. Kullanıcıların buton üzerinde kaydırma yaparak zoom / yakınlaşma yapabileceği söyleniyor, hafif dokunma ile netleme, daha sert dokunmayla ise çekim yapabileceği aktarılıyor. Yani fotoğraf makinelerindeki deklanşör gibi de çalışacak buton, mekanik bir temele sahip değil ve şimdiden iyi geri dönüşler alıyor.

Daha önce öğrendiğimiz kadarıyla 1 TB depolamaya sahip iPhone 16 Pro ve 16 Pro Max, son iddialara göre Triple-Level Cell (TLC) NAND yerine Quad-Level Cell (QLC) NAND flaş bellek altyapısı üzerine kurulabilir. Apple’ın bu sayede maliyeti düşürmek istediği aktarılıyor, ancak bu değişimin okuma ve yazma hızlarına olumsuz etki edeceği iddia ediliyor. Bu arada Apple’ın Quad-Level Cell (QLC) NAND ile beraber 16 Pro ve 16 Pro Max için tam 2 TB depolama sunabileceği de iddia ediliyor. Kişilerin depolama ihtiyaçları sürekli artıyor ancak potansiyel olarak aşırı yüksek olacak fiyat nedeniyle 2 TB’lık iPhone’un gelme ihtimalini çok düşük görenler bulunuyor.

iPhone 16 serisi yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş