Apple “Final Cut Pro X” için sektörü değiştirebilecek güçte güncelleme

08 Nisan 2018 15:00

Teknoloji devi Apple, kısa süre önce profesyonel video düzenleme yazılımı Final Cut Pro X için büyük bir güncelleme yayımladı. Bu güncelleme ile sektörde büyük olay olan ProRes RAW desteği getirildi.

Şirketin açıklamasına göre 2.5 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan Final Cut Pro X, biliyorsunuz sadece Mac sistemlerde çalışıyor. Bu yüzden birçok kişinin Windows’a geçmesini engelleyen uygulama, yeni 10.4.1 sürümüyle gerçekten büyük yankı uyandırıyor. Bunun arkasında ise yukarıda da söylediğimiz gibi ProRes RAW desteği yer alıyor. Apple’a göre ProRes RAW, RAW’ın sunduğu avantajları ProRes’in olağanüstü performansıyla birleştiriyor. Bu büyük olay yaratan formatın detayları ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

“ProRes RAW ile editörler kamera sensöründen RAW formatında, el değmemiş videolar alabilir, düzenleyebilir ve derecelendirebilirler. Bu, ışık ve gölgeleri ayarlamak için benzersiz bir esneklik sağlar ve HDR iş akışları için idealdir. macOS için optimize edilen performans sayesinde, editörler yüksek kaliteli A4K ProRes RAW dosyalarını MacBook Pro ve iMac sistemlerinde render’lamadan gerçek zamanlı olarak oynatabilirler. ProRes RAW dosyalarının boyutu ProRes 4444 dosyalarından bile küçüktür. Bu, editörlere depolama alanını daha iyi kullanmanın olanağının yanı sıra arşivleme için de mükemmel bir dosya biçimi sunar.

Final Cut Pro editörleri, Atomos kayıt sistemlerinde oluşturulmuş ProRes RAW ve ProRes RAW HQ dosyalarıyla doğrudan çalışabilirler. Bu dosya biçimi Atomos Sumo 19 ve Shogun Inferno aygıtlarının sahipleri için de ücretsiz güncelleme olarak sunulacaktır. Bu dosya biçimi, havadan film çekimi için tasarlanmış DJI Inspire 2 drone ve Zenmuse X7 Super 35 mm kamera sistemi kullanıcıları için kısa bir süre içinde sunulacak yükseltme paketinde de yer alacak.”

Apple Final Cut Pro artık çok daha güçlü bir yazılım

Buna ek olarak yeni sürümde bir de gizli altyazı araçları bulunuyor. Şirketin aşağıdaki şekilde detaylandırdığı özellik, temel olarak video projelerine altyazı eklemeyi kolaylaştırıyor.

“Gizli altyazı özelliği tüm dünyada giderek daha büyük bir önem kazandı. Final Cut Pro şimdi profesyonel film yapımcıları için güçlü gizli altyazı araçlarına sahip. YouTube kullanıcıları ve öğrenciler pahalı üçüncü taraf yazılımları veya hizmetlerine ihtiyaç duymadan projelerine altyazı eklemek istiyorlar. Kullanıcılar gizli altyazı dosyalarını doğrudan projelerine aktarabilir veya kendileri altyazı oluşturabilirler. Gizli altyazılar oynatma sırasında görüntüleyicide görünür ve video veya ses klibinizin zaman eksenine eklenebilirler.

Böylece, bağlı oldukları kliple birlikte otomatik olarak ilerlerler. Tümüyle yeni altyazı denetçisi altyazı metinlerini  ve renk, hizalama, konum ve diğer ayarlarını değiştirmenizi kolaylaştırır. Kullanıcılar aynı zaman ekseninde birden fazla dilde de gizli alt yazı oluşturabilir ve altyazılı videoları YouTube ve Vimeo aracılığıyla kolayca paylaşabilirler. Paylaşma penceresinde ise, yeni Roller sekmesinde eser, video ve ses görevleri tek bir ortak arayüzde gösterilir. Bu, paylaşım sırasında rolleri ve gizli altyazıları yapılandırmayı kolaylaştırır.”

İlgili Video

Şirketin en yeni donanım ürünü

Paylaş