Apple M3 Max işlemci, M2 Ultra kadar güçlü çıktı

02 Kasım 2023 09:35

Teknoloji devi Apple, Türkiye saati ile 03:00’te başlayan etkinliğinde M3, M3 Pro ve M3 Max işlemcilerini tanıtmıştı.

M3, M3 Pro ve M3 Max işlemciler için test cihazları üzerinden ilk performans sonuçları gelmeye başladı ve burada ilk dikkat çeken ailenin en güçlüsü oldu. Paylaşılan Geekbench 6 çok çekirdek testinden temelde iki adet M2 Max’i bir araya getiren M2 Ultra işlemci ortalama 21.182 puan alırken (Mac Pro’da test edilmiş), yeni 16-inç MacBook Pro üzerinde test edilen M3 Max ise tam 21.084 puan almayı başarmış durumda. Bu gerçekten etkileyici görünüyor, aynı testten tek başına M2 Max sadece 14.495 puan alıyor. Apple’ın yeni işlemcileri 3 nm üretim sürecinden çıkıyor, bu sayede birim alandan daha yüksek performans ve yüksek enerji verimliliği çıkarılıyor. Yeni işlemciler hakkında Apple şu özeti geçiyor: “M3, M3 Pro ve M3 Max; Mac’te performansı önemli ölçüde artıran ve yepyeni özellikleri mümkün kılan çığır açıcı teknolojiler içeriyor. “M3, M3 Pro ve M3 Max sektör lideri 3 nanometre üretim teknolojisiyle geliştirilen ilk kişisel bilgisayar çipleri. Bu sayede daha küçük bir alana daha fazla transistör sığdırabilen bu çipler daha yüksek hız ve verimlilik sunuyor. M3, M3 Pro ve M3 Max; Apple’ın Mac için geliştirdiği çiplerin M1 ailesinin tanıtılmasından bu yana ne kadar aşama katettiğini gösteriyor.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“M3 çip ailesinde, Apple çiplerde grafik işlemci mimarisi açısından en büyük ilerlemeyi temsil eden yeni nesil bir GPU bulunuyor. Bu GPU daha hızlı ve daha verimli olmasının yanı sıra Dynamic Caching adlı yeni bir teknolojiye sahip. Ayrıca donanım hızlandırmalı ışın izleme ve örgü gölgelendirme gibi yeni render özellikleri bu GPU ile Mac’e ilk kez geliyor.

Şimdi render almak M1 çip ailesine kıyasla 2,5 kata kadar daha hızlı. CPU performans çekirdekleri ve verimlilik çekirdekleri M1 çipte bulunanlardan sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 50 daha hızlı. Yeni Neural Engine ise M1 çip ailesindekine göre yüzde 60 daha hızlı performans sergiliyor.

Yeni media engine ise online yayın servislerinde daha verimli ve yüksek kaliteli video deneyimleri sunan AV1 kod çözmeyi destekliyor. M3 çip ailesi, Apple çiplerin inanılmaz inovasyon hızını devam ettirerek yeni MacBook Pro’ya ve iMac’e büyük iyileştirmeler ve yeni özellikler katıyor.”

“M3 çip ailesinde bulunan yeni nesil GPU, Apple çiplerde grafik işlemci mimarisindeki en büyük ilerlemenin bir sonucu. Dynamic Caching teknolojisi, geleneksel GPU’ların aksine, kullanılacak yerel bellek miktarını donanımlara gerçek zamanlı olarak atıyor.

Dynamic Caching sayesinde her görevde yalnızca gereken miktarda bellek kullanılıyor. Yeni GPU mimarisinin köşe taşlarından biri olan ve sektörde bir ilke imza atan bu özellik geliştiricilere de açık. GPU’dan yararlanma oranı ortalamasını önemli oranda artıran bu özellik, grafikleri en çok zorlayan profesyonel uygulamalarda ve oyunlarda performansı büyük ölçüde artırıyor.”

M3 Max işlemci yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş