Audi’nin akıllı fabrikalarına otonom drone’lar hükmedecek

20 Şubat 2017 16:00

Audi’nin akıllı fabrika projesine günümüzün popüler oyuncağı dronelar da kendine yer açmayı başardı.

Son yıllarda video ve fotoğraf çekimi yeteneklerinin gelişmesiyle birlikte günlük hayatımızın bir parçası haline gelen insansız hava araçları bireysel kullanımının ardından artık endüstriyel alanda da önemli rol almaya başlıyor. Geçtiğimiz süreçte posta teslimatı gibi kendine özgü bir segment bile oluşturan dronelar dünyanın en önemli üreticilerinin devasa üretim tesislerinde de kendine yer açacak gibi gözüküyor. Bunun en son ve önemli örneklerinden birisine de Audi ile şahit oluyoruz. Projenin yaygın kullanılması için geliştirme çalışmasını yürüten Audi yetkilileri Almanya’nın Ingolstadt kentindeki fabrikasında, droneları otomobil üretiminde lojistik aracı olarak kullanmak için testlere devam ediyor.

Fabrika dahilinde seri üretim sırasında ihtiyaç duyulan parçaların hali hazırda zeminde kendi rotasını bulan akıllı araçlarla sağlanıyor ve bu robotlar önceden belirlenen rotaları takip ederek istenilen parçayı, istenilen zamanda belirlenen üretim alanına teslim ediyor. Bu sürecin yanı sıra bazı durumlarda acil bir teslimat gerektiğinde istenilen verimin alınamadığını belirten Audi yetkilileri bu sorunu insansız hava araçlarıyla çözmeyi planlıyor. Bu plan dahilinde geliştirme süreci yürüten ekip, dronelar ile yapılan ilk test uçuşlarını ve teslimatları sorunsuz bir şekilde tamamlamayı başardı.

İlk test uçuşlarında güvenlik nedeniyle uzaktan kumanda vasıtasıyla deneyimli bir operatör tarafından kontrol edilerek saatte 8 kilometre süratle hareket ettirilen droneların, Audi’nin “Akıllı fabrika” projesi kapsamında gelecekte kapalı üretim merkezlerinde kamera, GPS ve sensörlerle donatılarak tamamen otonom olarak görev yapacağı ifade ediliyor. Audi, droneların tam performansta çalışmaya başlamasının ardından acil parçaların teslimatı yanı sıra fabrika içinde ulaşılması zor bölgelerin tamiratı veya bakımı ve herhangi bir ilk yardım durumunda alana gerekli tıbbi cihazların hızlı bir biçimde ulaştırılmasında kullanmayı planlıyor.

Paylaş