Bilim dünyasında tarih yazıldı; işte çekilmiş ilk kara delik fotoğrafı!

10 Nisan 2019 16:26

Son bir haftadır merakla beklenen canlı yayın sonunda yapıldı. Bu canlı yayında şimdiye kadar çekilmiş ilk kara delik fotoğrafı paylaşıldı.

Kara delikler bilim dünyası tarafından çok uzun yıllardır biliniyor ve üzerlerinde çalışmalar yapılıyor. Ancak daha önce hiçbir kara delik fotoğrafı çekilmemişti. Bu konuda bir tarih yazan bilim insanları, çekilen ilk fotoğrafı kamuoyu ile paylaştı. 40 milyar km çapıyla Dünya’dan tam üç milyon kat daha büyük olan dev kara delik, bilim insanları tarafından “canavar” olarak tanımlanıyor. Dünya’dan yaklaşık 53 milyon ışık yılı uzaktaki kara deliğin fotoğrafını çekmek için dünyanın farklı bölgelerinde yer alan 8 teleskop kullanıldığı söyleniyor. Kara delik, astrofizikte çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisim olarak nitelendiriliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kara delik fotoğrafı bilim dünyasına büyük heyecan yarattı

Dev kara deliğin fotoğrafını çekme önerisini veren isim olan Radboud Üniversitesi’nden Profesör Heino Falcke, bu kara deliğin Virgo galaksi kümesindeki M87 adlı galakside bulunduğunu belirtiyor. Şimdiye kadar bilgisayarda tasarlanan “hayali” görüntülerini gördüğümüz kara delikler hakkında halen birçok detay gizemini koruyor.

İlginizi Çekebilir

“UFO” gibi görünen hava aracı

Paylaş