Bosch otonom araçlara sürücü içgüdüsü kazandırıyor

02 Eylül 2018 15:30

Sürüş esnasında yol yüzeyinin durumu veya tekerleklerin yol tutuşu hakkında bilgi sahibi olmak, sürücülerin otomobillerini uygun ve emniyetli bir şekilde kullanmasına yardımcı olabilir. Yarış pilotları bu duyulara, yol yüzeyinin durumunu hissetmelerini sağlayan ve araç ile sürücü arasındaki temas anlamına gelen ‘sürücü içgüdüsü’ diyor.

Otonom araçlar da sürekli olarak yol durumu hakkındaki bilgilere ihtiyaç duyuyor. Bosch’un geliştirdiği yeni sistem sayesinde artık otonom araçlar da ‘sürücü içgüdüsü’ne sahip olacak. Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Dirk Hoheisel bu özelliği şu sözlerle özetliyor: “Tahmini yol durumu servislerimiz aracılığıyla ıslak yollar, kar, buzlanma gibi kritik durumlar meydana gelmeden önce tehlikelerle ilgili uyarıyoruz. İş ortağımız Foreca tarafından sağlanan hava durumu verileri bu konuda bize yardımcı oluyor. Bu servis, bir otonom aracın tam olarak nerede ve ne şekilde otonom sürüş yapacağını bileceği anlamına geliyor”

Yollardaki hava koşullarını tahmin etme konusunda 20 yıllık deneyime sahip olan Foreca’nın Satış Direktörü Petri Marjava ise şu sözleri sarf etti: “Foreca ve Bosch’un deneyiminin bir araya gelmesi, yol durumu tahmininde yeni bir dönemi başlatacak. Günlük hava durumu tahminlerinin aksine Bosch yol durumu servisleri, olası birden fazla senaryoyu dikkate alıyor”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yol durumu servisleri, sürüş emniyetini ve akıcılığını artırırken, otonom sürüş fonksiyonlarının kullanılabilirliğini de yükseltiyor. Bosch servis paketi, ilk olarak hava durumu verileriyle olmak üzere 2020 yılında dünya genelinde kullanıma sunulacak. Yollardaki ağ bağlantılı araç sayısı arttıkça servisin elde edeceği araç verisi sayısı da buna bağlı olarak artış gösterecek.

İlginizi çekebilir

Elektrik geleceğinde performans vakti; Skoda Vision RS

Paylaş