Detaylı fotoğrafları ve yeni motoruyla 2018 Ford Fiesta ST ve öne çıkan özellikleri [Video]

27 Şubat 2017 11:00

Ford merakla beklenen modeli ST ile karşımıza önemli tasarımsal ve tekniksel geliştirmelerle çıktı. İşte detaylı fotoğraflarıyla yeni Fiesta ST

Ford’un ilk ipuçlarını yayınlamasıyla birlikte merak seviyesini zirve yaptırmayı başardığı yeni Fiesta ST tüm detaylı fotoğraflarıyla karşımızda. Yerini aldığı modele göre özellikle teknik anlamda önemli değişimleri barındıran yeni jenerasyon Fiesta ST’nin tasarım bazındaki kriterlerinde de bir adım ileriye gidilerek çok daha iddialı bir hale getirildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle yeni jenerasyonla birlikte gelen ışıklandırma ve jant tasarımları bu versiyondaki tasarımsal karakterin belirlenmesinde öne çıkan etmenlei yaratacak gibi gözüküyor.

Motor

Ford’un Fiesta ST’nin yeni jenerasyonundaki en önemli ve altı çizilmesi gereken değişim teknik bazda olduğundan değerlendirmemize performans ve motordan başlamak daha doğru olacak. Baktığımızda Ford’un yeni ST’de, 1.5 litrelik motorunda bir silindir küçülmeye gittiğini görüyoruz. Yani artık karşımızda kaputunun altında 1.5 litre hacme ve üç silindire sahip bir motorun görev yaptığı Fiesta ST var. Motordaki bu silindir kaybına rağmen performans değerlerinde bir düşüş yaşanmaması da Ford’un başarılarından bir tanesi.

Aracın teknik parametrelerine baktığımızda üç silindirli Fiesta ST’nin yerini aldığı jenerasyona göre 20 beygir ve 50 Nm daha iyileşmiş bir şekilde 200 beygir güç ve 290 Nm tork değerlerine sahip olduğunu görüyoruz. 6,7 saniyelik 0-100 değerine sahip olan yeni versiyonun karbon salınımı kilometrede 114 gram olarak veriliyor. Bu teknik değerleri veren başarılı motorun yapısına baktığımızda aracın toplam ağırlına pozitif etki edecek şekilde tamamen alüminyumdan geliştirildiğini görüyoruz. Tork iletimi konusunda çok daha verimli olan motora entegre olan egzoz manifoldu karbon salınımı bazında da önemli geliştirmeler sunuyor.


Ford’un standart 2017 Fiesta’nın 1.0 litrelik EcoBoost motora sahip versiyonunda dünyanın ilk silindir pasivizasyonuna sahip üç silindirli motoru sıfatını 1.5 litrelik Fiesta ST’de de sunduğunu görüyoruz. Bu sistem Fiesta ST’nin bir performans otomobili kimliğinin yanı sıra belli koşullarda kullanıldığında da normal bir otomobil kimliğine de sahip olduğunu kanıtlıyor. Ön tekerlekten çekiş altyapısına sahip olan Fiesta ST’deki yeni yeni tork iletim sistemiyle özellikle virajlarda büyük tehlike yaratabilen understeer (önden kopma) bölümünde çok daha iyileşmiş olduğunun altı çiziliyor.

Altı ileri manuel şanzımanla birlikte satışa sunulacak olan Fiesta ST’de yeni sürüş modları da unutulmamış. Araçta; Normal, Sport ve Pist olmak üzere üç farklı sürüş modu bulunurken Focus’ta sunulan Drift moduna Fiesta’da yer verilmediğini görüyoruz. Her sürüş modunda sunulduğu gibi sürücünün seçtiği moda göre otomobilin; direksiyon, gaz, egzoz ve güç iletimi gibi bölümlerinde gözle görülür değişimler gözlemleniyor.

Tasarım – Donanım

Ford’un Fiesta ST’de yaptığı bu güç ve performanslı sürüş takviyelerine dış tasarımda da geliştirmelerle destek sağladığını söyleyebiliriz. Özellikle bir otomobilin dış tasarımındaki karakterine en önemli etkiyi sağlayan jant tasarımı ayağında dersine çok iyi çalıştığını gördüğümüz Ford’un Fiesta ST’de sunduğu ve fotoğraflarda gördüğümüz jantlar gerçekten etkileyici. Boyutu 18 inç olarak belirlenen bu jantlarla birlikte ön ızgara ve tampon, arka difizör, yenilenen gündüz farları ve tasarımdaki çizgiler Fiesta ST’nin bir performans otomobili olduğunu vurgulayan önemli detayları barındırıyor.


Fiesta ST’nin içerisine girdiğimizde standart modelle birlikte gelen yeni tasarımın önemli performans parçalarıyla harmanlandığını görüyoruz. ST logolu direksiyon ve Recaro spor koltuklar modelin içeride göze çarpan en önemli donanımları olarak gözümüze çarpıyor. Multimedya sistemi ayağında Ford’un geliştirdiği SYNC‘in üçüncü jenerasyonunu barındıran Fiesta ST’de sekiz inçlik dokunmatik bir ekran sunuluyor. Temassız da kontrol edilebilen bu ekran Apple CarPlay and Android Auto desteğine de sahip. Aracın müzik sistemi ayağında standart olarak olmasa da 10 hoparlörlü B&O Play opsiyonu sunulduğunu hatırlatmakta fayda var. Üç kapı ve beş kapı seçeneğiyle birlikte sunulacak olan yeni nesil Fiesta ST ilk kez Cenevre Otomobil Fuarı‘nda kullanıcılarla buluşacakken modelin 2018’in ilk çeyreğinde satışa sunulması bekleniyor.

VİDEO

https://youtu.be/0IYpXMpXoj0

Paylaş